Tuesday, September 28, 2010

Ruokamessuilla

Lauantaina Bangaloressa oli Upper Crust- ruokalehden järjestämät ruokamessut. Menimme toki paikalle maistelemaan ja ihmettelemään tuotteita. Messuilla esiteltiin kaikkea suomalaisista hapankorpuista intialaisiin viineihin ja italialaisiin oliiviöljyihin, ja maistelupaloja oli teltassa monenlaisia. Ohjelmaakin oli messuilla järjestetty: mm. kokkien ruokaesityksiä, ruokasota ja jazz-festivaalit. 

Aditya2

Aditya Balin (yllä) ruokashowta oli mukava katsella. Hän on täällä tunnettu TV-kokki ohjelmastaan NDTV-kanavalla, jota olen katsellut useastikin. Hänen kokkausesitystään katsellessa oli samanlainen fiilis kuin tv:n ruokaohjelmia katsellessa sillä erotuksella, että ohjelma oli interaktiivinen – yleisö sai esittää kysymyksiä ja kommentteja ja saimme maistella kokin laittamia herkkuja.

Aditya3

Adityan esitys keskittyi kuivatuista luumuista tehtyihin ruokiin. Hän valmisti täytettyjä luumuja, luumumurujälkiruokaa sekä luumu-mozzarella-parsasalaattia. Maistelimme salaattia, jonka makuyhdistelmä oli sen verran mielenkiintoinen, että taidanpa tehdä postauksen reseptistä seuraavaksi heille, jotka tykkäävät kokeilla erilaisia salaatteja.

Kokkisota2

Myöhemmin seurasimme paikallista ruokasotaa (yllä): ‘Mystery Basket’ Cookery Contest eli mysteerikori-kilpailu. Kilpailuun oli kutsuttu 5 kokkia Bangaloren parhaista ravintoloista. Heille, jotka Bangaloren ravintoloita tuntevat, paikalla olivat seuraavat kokit:
 • Manu Chandra Olive Beach-ravintolasta
 • Abhijit Saha Caperberry-ravintolasta
 • Jean Michel Rasserand Toscano-ravintolasta
 • Nimish Bhatia Lalit Ashok-hotellin ravintolasta
 • Rajiv Vimal Park Hotelin ravintolasta
Osa kokeista valmistavat työkseen Välimeren ruokaa, osa intialaista ja eurooppalaista ruokaa, ja kaikilla on kovasti kokemusta ja mainetta alallaan.

Tehtävänä kokeilla oli valmistaa alkupala mysteerikorin antimista. Heille ei siis kerrottu korin sisällyksiä ennen kilpailua, vaan he saivat alkaa suunnitella ruokalajiaan vasta korin saatuaan ajan alettua. Aikaa oli 1h, ja kokeilla oli yksi apulainen ruoanlaittoa varten.

Kokkisota
Yllä: Kokit lukevat raaka-ainelistaa.
 

Koreista paljastui seuraavat ainekset:
 • Tuoretta parsaa
 • Oliiviöljyä
 • Kanan rintaa ja koipia
 • Kuohukermaa
 • Appelsiinimehua
 • Tuoreita herkkusieniä 
 • Punaisia chilejä
 • Tomaatteja
 • Timjamia
  Lisäksi kokit saivat yhteiseksi muutamia kastikkeita, mausteita jne. Heillä oli jokaisella käytössään yksi hella ja yhteinen grilli.

  Kokkisota4

  Kokit alkoivat valmistaa alkupaloja sen enempää ihmettelemättä melkeinpä heti ajan alettua. He pilkkoivat, vispasivat, maistoivat ja haistoivat ruokiaan. Kilpailu oli jännittävä ja yleisö kannusti omia suosikkejaan – yleisössä oli meidän tavisten lisäksi kilpailun kokkien apukokkeja, muiden ravintoloiden kokkeja ja lehdistä tuttuja seurapiirijulkkiksia.

  Kokkisota3
  Yllä: Tuomarit tarkastelevat kokkeja työn touhussa.

  Kukin kokki valmisti jotakin erilaista, ja tulokset olivat hyvännäköisiä ja -tuoksuisia. Tuomarit arviovat kokit heidän asenteensa ja luovuutensa sekä ruoan maun ja ulkonäön mukaan.

  Kokkisota5

  Kilpailun voitti lopulta Abijit Saha (yllä) kauniilla annoksella, jossa luovasti yhdistyivät mysteerikorin ainekset. Tapasin hänet hänen ravintolassaan tänään, ja kysyin häneltä, mitä hän valmisti: kanaa appelsiinisiirapilla höystettynä, paloiteltuja sieniä voi-ja yrttiseoksessa, parsaa sekä tomaatti-coulista.
   
  Voittaja-annos:
   
  Abhijit

  Nautimme tästä erilaisesta illasta kovasti ja mennään varmasti ensi vuonna uudelleen!

  5 comments:

  1. Hitsit, tää on ollut varmasti aikamoinen elämys! ^^

   ReplyDelete
  2. Kiva postaus;rakastan ruokamessuja!

   ReplyDelete
  3. Kuulostaa ja näyttää kivalta!! Eksyin tänne, kun googlasin aineksia Masala Dosaan :D. Osaisitkohan auttaa...nimittäin vähän on hakusessa urad dal - mustia linsseja?

   Taidan tulla toisenkin kerran, kun ohjeet vaikuttavat herkullisilta ja ovat ymmärrettäviä :D.

   ReplyDelete
  4. Kiva kun eksyit!

   Kuva urad dhalista löytyy täältä, toiseksi viimeisestä kuvasta, ensimmäinen kuva keskimmäisessä rivissä:
   http://annagaram.vuodatus.net/blog/2394384/mausteita-linsseja-ja-viljoja/

   Eli kokonaisia pieniä mustia linssejä, joissa on valkoinen pilkku.

   ReplyDelete
  5. Ruokamessut -ihanaa! :D Mielenkiintoista luettavaa!

   ReplyDelete