Sunday, August 29, 2010

Aloo Tikki



Herneillä täytetty perunapihvi.

Tikkissä kyse ei ole sairaalatoimenpiteistä, vaan eräänlainen paistettu snack-ruoka. Olette saattaneet kuulla ruoasta ‘chicken tikka’, ja aikaisemmin valmistamani paneer tikka on samantapainen snack. Tikki on itse asiassa tikka-sanan monikko.

Aloo tikki nautitaan yleensä jonkin chutneyn tai ketsupin kera. Perinteisemmin se valmistetaan upporasvassa paistamalla, mutta itse tein pihvit terveyssyistä uunissa paistaen.

Tarvitset:
  • 3 perunaa
  • 1 dl herneitä
  • 1 vihreä chili
  • 1-2 rkl tuoretta korianteria
  • Öljyä
Mausteita:
  • Ripaus asafoetidaa (hing eli hajupihka)
  • ½ tl juustokuminajauhetta (jeera)
  • Ripaus kurkumaa
  • ½ tl chilijauhetta
  • ½ tl garam masalaa
  • ½ tl amchooria (mangojauhe)
  • Maun mukaan suolaa
Valmistelut:
  • Keitä perunat ja herneet erikseen pehmeiksi.
  • Silppua chili sekä korianteri hienoksi silpuksi.
Valmistus:
  • Soseuta herneet.
  • Laita pannulle hieman öljyä, ja lisää jeera, kurkuma ja chilijauhe. Anna hautua hetken ajan. Lisää keitetyt ja soseutetut herneet, ja sekoita hyvin. Anna hautua parin minuutin ajan ja laita syrjään.
  • Aseta keitetyt perunat toiseen kulhoon, ja soseuta ne. Lisää suolaa, chilijauhetta, garam masalaa, amchooria, chilit sekä korianteri, ja sekoita hyvin.
  • Jaa sose 5 osaan, ja muotoile niistä pyöreitä palloja. Tee palloihin kuoppa, ja täytä pallot herneseoksella. Sulje yläosa ja varmista, että pihvit ovat kiinteitä joka puolelta. Latista pihvit kämmenellä alas.
  • Lämmitä uuni 225-asteeseen. Sivele tikit öljyllä molemmin puolin, ja paista ne uuninritilällä kullanruskeiksi (n. ½ tuntia).
  • Tarjoa kuumina jonkin kastikkeen kera.

10 comments:

  1. Sinulla on tosi kiva blogi. Olen lukenut tätä jo kauan, mutta nyt vasta kommentoin.

    Kerrohan miksi Intiassa tai intialaisissa ravintoloissa (täällä lännessä) käytetään noita teräksisiä tarjoiluastioita niin paljon. Ne tuntuvat jotenkin kalseilta verrattuna posliiniin tai saveen.

    ReplyDelete
  2. Intiassa käytetään tosiaan perinteisesti vain teräsastioita, niin tarjoiluun kuin aterioimiseenkin. Jopa teekupit ja lasit ovat teräksisiä. Voi olla, että teräksisiä käytetään siksi, että ne kestävät kolhut ja putoamiset ja ovat pitkäikäisiä. Täällä on yleensä pienet keittiöt ja hyvin vähän tilaa, joten teräsastiat saa helposti kasattua pieneen tilaan. Teräsastiat ovat edullisia keraamisiin verrattuina. Ruoka on myös hyvin rasvaista ja mausteista, ja se on paljon helpompi puhdistaa teräksiseltä kuin keraamiselta astialta. Makuasiat ovatkin sitten asia erikseen!

    ReplyDelete
  3. Kiitos nopeasta vastauksestasi!

    Onko myös niin, että Intiassa syödään sormin?

    Täällähän nuo aterimetkin ovat terästä, mikä aiheuttaa ikävää kirskuntaa, jos lautanen on samaa materiaalia.

    ReplyDelete
  4. Olin juuri tarkistamassa kommentteja :)

    Täällä syödään tosiaankin sormin, ainakin intialaisia leipiä - siksi tuota kirskuntaa ei tule. Mutta riisi syödään monilla puolilla Intiaa teräslusikalla teräslautaselta.

    Kiitos ajatuksesta, taidanpa kirjoittaa tästä aiheesta jokunen päivä!

    ReplyDelete
  5. Taas aivan ihana kasvisruoka, näyttää aivan taivaalliselta! Kiitos taas myös tosi opettavaisista kommenttivastauksista, mahtava tää blogi!

    ReplyDelete
  6. Kiitos Anna! Jään seurailemaan blogiasi. Ehkä seuraavalla kerralla kommentoin ruokiasi, enkä höpise vain astioista, ;D

    ReplyDelete
  7. Terkkuja täältä Hyderabadista. Laitoin eilen näitä iltapäivän pikkupurtavaksi, ja onnistuivat kyllä tosi hyvin. Pidin varmuuden vuoksi vielä 10 minuuttia ylimääräistä uunissa, niin saatiin hyvä väri ja vähän rapeutta. Mies tykkäsi kovasti. Tänä aamuna jäljelle jääneet kappaleet päätyivät palveluskunnan suihin ja niittivät niin ikään kehuja. Tänään onkin sitten maissisnacksien vuoro. :)

    ReplyDelete
  8. Voi kiva kuulla, että aloo tikit onnistuivat :) Mies pitää näistä enemmän uppopaistettuina, mutta minusta nämä uuniversiot on kivoja! Toivottavasti maissisnackit onnistuu... se on onneksi helppo valmistaa.

    ReplyDelete
  9. Tuleekohan tähän siis 300g, kolme vai kenties 30 perunaa? Ehkei ihan kuitenkaan 300? :) Toivottavasti huomaat vielä kommentin näin vanhassa postauksessa!

    Samalla iso kiitos blogistasi, on kyllä ollut sellainen aarreaitta että hävettää kun ei ole tullut kiitettyä aikaisemmin! Silmät syttyy kun katselee tälläisiä ohjeita, ja kaikki kokeilemani ovat olleetkin tosi hyviä. Ihan uskomattoman ihana blogi, varmaan oikeastaan suosikkini!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oiii! Kiitos, kun huomasit! 3 perunaa reseptiin siis tulee... aika urakka näissä muuten olisi! :)

      Hauskaa, jos blogistani on iloa. Kiva, kun kommentoit!

      Delete