Monday, May 21, 2012

Vauvanruokaa: Kasvissoseet 4-7kk

Meillä on intialaisten reseptien kehittely jäänyt vähän vähemmälle ja on keskitytty nykyään lähinnä vauvansosetuotantoon. Meidän vauveli aloitti soseiden maistelun jo 4,5kk iässä, joten onhan tässä jo monenlaista sosetta ehditty maistella.

Täältä Intiasta saa harvemmin Piltin tyylisiä valmissoseita, ja silloin kun niitä on saatavilla, ne maksavat maltaita. Siksi meillä onkin tehty kaikki soseet kotona. Työlästä tuo on, mutta on se hyväkin asia – ainakin sitten tiedämme tarkalleen, mitä vauvamme ruoka sisältää. Ajattelin laittaa tähän muutamia sosereseptejä heille, joita ne saattavat kiinnostaa.

Ensimmäisen kuukauden ajan päätin antaa vain kasviksia, sillä halusin, että vauva tottuisi vähän vähemmänkin makeisiin makuihin. Sitten alettiin antaa myös hedelmiä kerran päivässä joko soseen tai mehun muodossa.

Meillä on lääkärin ohjeistuksen mukaan aloiteltu seuraavilla kasviksilla:

 • porkkana
 • bataatti
 • peruna
 • kurpitsa
 • pullokurpitsa
 • kesäkurpitsa  
 • herneet

Valmistustapoja on erilaisia. Itse suosin höyryttämistä, koska ravinteet säilyvät näin parhaiten. Pakastan kasvikset jääpalamuoteissa, joista siirrän minigrippeihin ja sulatan tarvittaessa valitsemani palat jääkaapissa yön yli.

Näin valmistin soseet (tässä järjestyksessä):

 

Porkkanasose

Kuori porkkanat, leikkaa paloiksi ja höyrytä pehmeäksi. Lisää hieman vettä/äidinmaitoa ja soseuta monitoimikoneessa hienoksi soseeksi. Voi pakastaa.

Bataattisose

Kuori bataatit, leikkaa paloiksi ja höyrytä pehmeäksi. Lisää hieman vettä/äidinmaitoa ja soseuta sauvasekoittimella hienoksi soseeksi. Säilytä jääkaapissa.

Perunasose

Kuori peruna, leikkaa paloiksi ja höyrytä pehmeäksi. Lisää runsaasti vettä  ja äidinmaitoa ja soseuta sauvasekoittimella hienoksi soseeksi. Purista tarvittaessa siivilän läpi. Tarjoa samantien.

Kurpitsasose

Kuori kurpitsa, irrota siemenet, leikkaa paloiksi ja höyrytä pehmeäksi. Lisää hieman vettä/äidinmaitoa ja soseuta sauvasekoittimella hienoksi soseeksi. Voi pakastaa.

Pullokurpitsasose

Kuori pullokurpitsa, irrota siemenet, leikkaa paloiksi ja höyrytä pehmeäksi. Lisää hieman vettä/äidinmaitoa ja soseuta sauvasekoittimella hienoksi soseeksi. Voi pakastaa.

Kesäkurpitsasose

Kuori kesäkurpitsa, irrota siemenet, leikkaa paloiksi ja höyrytä pehmeäksi. Lisää hieman vettä/äidinmaitoa ja soseuta sauvasekoittimella hienoksi soseeksi. Voi pakastaa.

 

Hernekeitto

Sulata pakasteherneet ja höyrytä ne pehmeiksi. Lisää runsaasti vettä ja soseuta sauvasekoittimella. Purista siivilän läpi ja lisää valmiiseen keittoon vielä äidinmaitoa. Voi pakastaa.

 

Meidän vauvalle maistui kaikki kasvikset perunaa lukuunottamatta hyvin. Suomessa ilmeisesti suositellaan aloittamaan perunalla, mutta me jouduimme hyllyttämään perunan vähäksi aikaa, koska sen rakenne ja maku ei yksinkertaisesti kiehtonut vauvaa. Sittemmin olen sitä sekoittanut muihin kasviksiin, jolloin se on maistunut paremmin ja hän on vähitellen tottunut sen makuun ja koostumukseen. Perunaa emme tee edelleenkään kovin usein, sillä se tuottaa enemmän työtä - sitä ei voi pakastaa rakenteen takia, vaan se pitää valmistaa juuri ennen tarjoamista ja soseuttaa erittäin hyvin (intialaiset perunat pitää myös siivilöidä). On ollut paljon helpompaa antaa muita kasviksia, joita voi pakastaa ja sitten vaan yhdistellä mielen mukaan.

Soseyhdistelmissä on vain mielikuvitus rajana - itse olen yhdistellyt yleensä kahta eri kasvista sen mukaan, miten ruokalajeissa usein yhdistellään ja myös yhdistellyt enemmän ja vähemmän makeita kasviksia keskenään.

mm. Tällaiset yhdistelmät toimivat hyvin.

Peruna-porkkana

Peruna-bataatti

Kurpitsa-porkkana

Kesäkurpitsa-porkkana

Kesäkurpitsa-bataatti

Pullokurpitsa-peruna

Herne-peruna

Herne-kurpitsa

Voisi yhdistellä myös useampia kasviksia ja lisäillä vaikka tuoreita yrttejä kasvisten joukkoon tuomaan makua. Mitkä yhdistelmät teillä ovat toimineet?

16 comments:

 1. Peruna on niin tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria, että perunan suosiminen johtunee paljolti siitä ja onhan sen maku hyvin neutraali (=ei mitään makua). Esikoisen kohdalla aloittelin itsekin aikoinaan perunalla hyvin pian lisäten siihen porkkanan sillä peruna aiheutti vain hirveitä puistatuksia ja irvistyksiä ;). Kaksi seuraavaa saivatkin sitten ensimmäiseksi hieman maistuvampaa eli bataattia ja porkkanaa.

  Olisi kiva kuulla miten otat vauvan kohdalla sitten käyttöön intialaiset mausteet. Lapsetkin kun ovat yksilöllisiä ja toiset eivät siedä mausteita juuri ollenkaan ja toisille maistuu vain hyvin maustetut ruoat :). Mausteherkän lapsen äitinä oleminen Kiinassa ja Intiassa oli nimittäin välillä erittäin haastavaa (kouluruokana pelkkä riisi+ketsuppi+chapatti ei kuulosta kovin terveelliseltä).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samasta syystä minäkin olen yrittänyt sitä perunaa antaa, irvistyksistä huolimatta! Sekoitin välillä sekaan porkkanaa ja bataattia ja muita kasviksia, ja sitten kun tuo oli hieman tottunut, niin kokeilin uudelleen perunaa runsaalla maidolla löystettynä. Nyt se menee just ja just, vaikka onhan noi porkkanat sun muut paljon parempia!

   Olen vähän ajatellut alkaa ensin lisätä yrttejä ruokaan ja vasta sitten vähitellen mausteita. Aloitetaan varmaan hajupihkalla ja kurkumalla, joita laitetaan yleensä linssien sekaan. Pakko aloittaa mausteiden laitto vähitellen, että tuo tottuu näihin täkäläisiin ruokiin...

   Palataan asiaan!

   Delete
 2. Vauvahan tottuu makuihin myös äidinmaidon mukana, esim. valkosipuli ja curry taitavat olla ne klassisimmat, mitkä tulevat herkästi läpi. Niin että jos sinä Anna olet ihan tavalliseen tapaasi syönyt, on vauvanne saanut jo mausteannoksiakin. ;)

  Perunassa ei ole sinällään mitään ihmeellistä. Se nyt vain sattuu ruisleivän ja kaurapuuron ohella olemaan suomalaisessa ruoka"kulttuurissa" liki puolijumalan asemassa. Ei sitä väkisin kannata syöttää, sillä ruokahetkien pitäisi kuitenkin olla mukavia eikä pelkkää irvistelyä ja tappelua. Meillä ei peruna uponnut sillon taannoin lainkaan, sillä silkkikurkkulapseni yökki pienestäkin rakeesta. Isälleni, maatalon kasvatille, tämä oli ihan kamalaa, sillä eihän lapsi voi kasvaa ilman perunaa! :D No, sittemmin perunasta tuli lempparia, mutta en koe lapseni jääneen mistään paitsi, vaikkei hän alle vuoden ikäisenä juuri lainkaan syönyt perunaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olet oikeassa, Fanny - äidinmaidon mukana vauva on varmaankin tottunut aika moniin eri mausteisiin - tosin minulle ei ainakaan raskausaikana kovin mausteiset ruoat maistuneet!

   Perunaan hän varmaan tottuukin vanhempana - kuka nyt ei perunasta tykkäisi!

   Delete
 3. intialaisen_vaimoMay 21, 2012 at 5:45 PM

  Sitten kun soseiden muussaaminen alkaa kyllästyttää ja viljoja saa ottaa ruokavalioon niin itse olen Intian reissuissa hyviksi havainnut ceralacin puurot, joita on muistaakseni neljää eri "tasoa" lähes mauttomasta ja sileästä sellaisiin missä on monia kasviksia/hedelmiä sekoitettu keskenään. Helppo myös ottaa mukaan pikkupurkkiin ja lisätä vain vesi kun on ruoan aika. :) Eivätkä olleet valmissoseisiin verrattuna edes kalliita.

  Kyllä ne mausteet alkaa maistua kun sen aika on. Esikoinen (melkein 5v) syö jo täysin samaa kuin me ja jos on liian mausteista niin ei kun vaan maustamatonta jogurttia sekaan pehmentämään makua. Nuorempikin (melkein 2v) syö jo sujuvasti Suomen intialaisista ravintoloista saatavia palak paneer ja dhal-aterioita, jotka on tosin miedommin maustettuja kuin siellä Intiassa ja samaa mausteiden "miedontamista" käytetään tarvittaessa hänenkin kanssaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on itse asiassa syöty kasvisten rinnalla Nestlen Nestum-riisipuuroa alusta saakka, ja nyt on alettu antaa riisi-linssipuuroa - valmispuurot on olleet tosi helppoja ja on maistuneet hyvin vauvalle. Tuota Cerolacia en ole antanut, koska siihen on jo lisätty valmiiksi maitoa ja sokeria, enkä ole ajatellut antaa lehmänmaitoa vielä ennen 1v ikää.

   Hyvä kuulla, että teidän lapset on tottuneet mausteiseen ruokaan noin hyvin :) Vähitellen hyvä tulee!

   Delete
 4. Peruna ja porkkana eivät ole kovin helposti sulavia, joten sinänsä jännä, että niitä suositellaan ensimmäisten joukossa annettaviksi. Pojalle taisin tarjota niitä viimeisten joukossa (jos nyt peruskasviksista puhutaan). Bataatti oli se ensimmäinen, jota annoin. Parsa- ja kukkakaali, endiivit (täällä todella yleisiä). Tytölle en ole vielä antanut doseita ollenkaan, mutta varmaan tuolla bataatilla aloitan. 4kk lÄhtien voi lisätä yrttejä: persilja, basilika, kirveli, tilli, ruohosipuli... 8kk:n iässä aloin laittamaan hintsusti suolaa ja pippuria, joskus currya ja muita mausteita. Täällä saa "neuvolasta" sellaisen irjan johon on listattu kaikki ruoka-aineet ravintoarvoineen ja mitä voi missäkin iässä antaa sekä reseptikirjan. Täällä tehdäänkin suurimmaksi osaksi soseet itse (myös hedelmä!) ja kauppojen valikoima on Suomeen verrattuna todella huono. Suomen reissuilla hamstrasin aina marjasoseita ja puuroja mukaan. :)

  (Terkkuja Belgiasta. :) Mä luen aina välillä tätä sun blogia. Oma bloggaus on kyllä jäänyt tosi vähälle...)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahaa! Meillä porkkana ja peruna on molemmat sulaneet aika hyvin, ja bataatti on maistunut tosi hyvin. Kukkakaalia ja parsakaalia lääkäri ei ole suositellut noin pienelle vauvalle, koska niistä voi saada ilmavaivoja - sama kuin kaalit, pavut jne. Maassa maan tavalla siis!

   Hyvä, että saitte neuvolasta ohjeita - täällä Intiassa kun ei neuvolaa ole ollenkaan ja lääkärin tapaaminen kun on vaan kerran 3kk:ssa niin itse saa aika paljon opiskella eri asioista. Vauvat kasvaa kuitenkin niin nopeasti...

   Kiva M kun kävit lukemassa! Vieraile toistekin :)

   Delete
 5. Bataatti on siellä ihan eri väristä kuin täällä! Minulle neuvottiin paistamaan se kuorineen uunissa: pistellään haarukalla reikiä ja uuniin. Sitten vain kaavin sisuksen ja ohensin vedellä ja taisin vielä hienontaa sauvasekoittimella. Oli kätevää kun ei tarvinnut kuoria ja pilkkoa.

  Ihan olen tätä sosetta pakastanut, kuten samalla tekniikalla tekemääni perunasosetta. Bataatti on ihan käyttökunnossa heti sulatuksen jälkeen, perunaan olen joutunut lisäämään lisää nestettä ja vähän vielä lusikan syrjällä sekoittelemaan, mutta hyvin on uponnut sekin alas. Samanlaisia sekoituksia olen tarjonnut kuin sinäkin. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bataatti on tosiaan täällä kellertävää ja itse asiassa aika saman näköistä kuin peruna. Bataatin voi yhtä hyvin myös paistaa uunissa, mutta ajattelin että siinä saattaisi kestää kauemmin ja siksi olen tehnyt sen höyryttämällä. Mutta hyvä vihje - bataatin kuoriminen on välillä aika rasittavaa, kun se on niin kummallisen muotoinen.

   Tämä paikallinen bataatti on varmaan vähän eri sorttia kuin Suomessa myytävä - meillä siitä tuli tahmeaa ja rakeista kun yritin sitä pakastaa! Hyvä tietää :)

   Delete
 6. "FannyMay 21, 2012 5:03 PM
  Vauvahan tottuu makuihin myös äidinmaidon mukana, esim. valkosipuli ja curry taitavat olla ne klassisimmat, mitkä tulevat herkästi läpi. Niin että jos sinä Anna olet ihan tavalliseen tapaasi syönyt, on vauvanne saanut jo mausteannoksiakin. ;)"

  Niin minäkin luulin kun odotin meidän keskimmäistä (=mausteherkkä) Kiinassa asuessamme ja raskausaikana söin päivittäin hyvin tulisia ja muita maustettuja kiinalaisia ruokia.
  Toisin kävi ;).  Täytyy kyllä kommentoida

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei! No aika näyttää, miten käy :)

   Delete
  2. En tarkoittanutkaan, että äidinmaidon kautta lapsen saa pesunkestäväksi vindaloofaniksi. :D Vaan että lapsi saa makuannoksia jo äidinmaidon mukana, sillä äidin syömistä ruoka-aineista erittyy ainesosia maitoon. :)

   On tosi yksilöllistä, miten maut maistaa ja kokee. Siinä ei paljoa perunasoseet tai piltit auta, jos lapsi on maku- tai tuntoyliherkkä, sen kanssa pitää vaan oppia elämään ja sumplimaan. Miten lapsesi on mausteherkkyyteensä suhtautunut, jos saa kysyä?

   Delete
 7. Vihdoin ehdin kurkkaamaan näitä siun soseohjeita :) Tosi kiva postaus! Tosin paljon oli sekä kasviksissa että hedelmissä sellaisia mitä me emme ole vielä kokeilleetkaan.. Pitääpä siis ruveta kaupan hyllyjä katsomaan ja rohkeasti kokeilemaan. itse olen ollut sen verran nirso pienenä ja vielä nykyisinkin uusien ruokien suhteen että toivon että pystyisin tyttärelleni opettamaan vähän enemmän makumaailmaa että niihin tottuisi. Meillä erityisen suosittuja soseita on ollut peruna-porkkana-parsakaali sose, ja bataatti on herkkua mihin tahansa sekoitettuna. Juuri nyt minulla on kiehumassa kanat ja riisi ja ajattelin kokeilla tehdä sosetta riisi-kana-banaani saa nähdä mitenkä maistuu :) riisijauhoista keitetty velli nimittäin ainakin on suurta herkkua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, kun kävit, Tytti! :) Minä olen yrittänyt antaa uuden kasviksen tai hedelmän joka viikko, jotta vauva tottuisi moniin eri makuihin. Meillä on mies kanssa tosi nirso, ja anoppi kertoi, että hän ei vauvana syönyt kuin glukoosikeksejä ja maitoa - siitä päättelen, että mitä monipuolisempi ravinto pienenä, sitä helpommin sitä isompanakin uskaltaa maistella uusia ruokia.

   Pitää kokeilla tuota peruna-porkkana-parsakaalia - parsakaalia ei olla vielä maisteltu, mutta se tulee menuun pian. Riisivelliä syödään myös meillä joka ilta, mutta kaupan valmisvelliä niin ei tarvitse edes keitellä :) Toinen sellainen joka maistuu on hirssivelli, ja kaurapuuro on nyt uusi tulokas.

   Tsemppiä maisteluihin!

   Delete
 8. Hei! Ajattelin kommentoida, jos joku muukin eksyy tänne soseista googletellessa, että huom. Suomessa neuvola ohjeistaa että kurpitsoja (pois lukien kesäkurpitsa) ei anneta alle 1-vuotiaalle, koska ne kerää nitraattia.

  ReplyDelete