Monday, September 13, 2010

Dhanya Aloo



 
Korianterilla höystettyä perunaa.

 
Peruna on peruskasvis, josta saa tehtyä useita eri variaatioita intialaisessa ruoanlaitossa. Sitä käytetään niin etelä- kuin pohjois-Intiassakin, ja sitä yhdistellään moniin eri kasviksiin ja mausteisiin. Yleisimpiä pohjoisessa ovat ehkä aloo gobhi, jeera aloo ja aloo methi. Tällä kertaa kokeilin perunaa korianteritahnalla, mikä olikin ensimmäinen kerta meille. Hyvä ja toimiva perusresepti!

Tarvitset:
  • Nippu tuoretta korianteria
  • 4 perunaa
  • 1 vihreä chili
  • Pari cm pätkä tuoretta inkivääriä
  • Öljyä
  • 1-2 dl vettä
Mausteita:
  • 1/3 tl kurkumaa
  • ½ tl chilijauhetta
  • 2 tl korianterijauhetta
  • ½ tl garam masalaa
  • 1/3 tl amchooria (mangojauhe) tai 1 rkl sitruunamehua
  • Maun mukaan suolaa
Valmistelut:
  • Keitä perunat ’al dente’ ja kuori ne. Leikkaa perunat kuutioiksi.
  • Irrota korianterin varsista lehdet.
  • Raasta inkivääri raudalla hienoksi raasteeksi.
  • Soseuta korianterinlehdet, inkivääri, chili, hieman vettä sekä ripaus suolaa esim. monitoimikoneessa tahnaksi.

Valmistus:
  • Lämmitä öljy pannulla. Lisää kurkuma, chilijauhe ja korianterijauhe, ja sekoita yhteen. Paista hetken aikaa keskilämmöllä.
  • Lisää korianteritahna ja tarvittaessa hieman vettä. Mausta suolalla ja paista matalalla lämmöllä, kunnes vesi on haihtunut tahnasta. Kaada sekaan perunakuutiot, ja mausta garam masalalla ja amchoorilla. Lisää tarvittaessa suolaa, ja sekoita hyvin.
  • Hauduta vielä hetken matalalla lämmöllä.
  • Tarjoa intialaisten leipien ja raitan kera.

4 comments:

  1. Perunaa käytetään kyllä tosi moneen ihanaan tapaan intialaisessa keittiössä:-)

    ReplyDelete
  2. Mä olen ihan hulluna perunaruokiin. Taas uusi ihana resepti kokeiltavaksi. <3

    ReplyDelete
  3. Vaikka oon kaikkiruokainen, niin tuore korianteri on aina ottanut mulle vähän koville, se on niin valtavan hallitsevan makuinen, että ruoat joissa on sitä tuntuu maistuvan vaan siltä - mutta lie kyllä vaan tottumuskysymys! :) Herkulliselta näyttää.

    ReplyDelete
  4. Yaelian, tosiaan - tuossa oli vain 3 esimerkkia, mutta niita on niin monia!

    Reetta, onneksi melkein kaikki tykkaa perunasta joten naille ei kukaan sano ei...

    Ent-tu, minakin tunnen eraan, joka ei pida korianterista. Yleensa sita kaytetaan vain ruoan paalla mausteena/koristeena, eli se on helppo jattaa poiskin. Tassa ruokalajissa silla on paaosa, mutta maku on ehka hieman erilainen, koska korianteri on soseena.

    ReplyDelete