Tuesday, February 22, 2011

Paneerin valmistus

Paneer on intialaista kotijuustoa.

Vaikka meillä syödään paneeria melkein viikottain, täytyy myöntää, että laiskana olen ostanut paneerin aina supermarketista. Paneer on täällä niin helposti saatavilla, etten ole jaksanut vaivaantua tekemään sitä kotioloissa.

Tänään kuitenkin kokeilin paneerin valmistusta, sillä mielestäni se kuuluu yleissisivistykseen intialaisessa keittiössä. Valmistus oli melko vaivatonta, joten suosittelen sitä kokeilemaan Suomessa, jos vaan paneerista pitää – itämaisissa marketeissa kun on harvemmin paneeria saatavilla.

Tarvitset:

 • 2l maitoa (täys- tai kevyt-)
 • 1/2 dl sitruunan mehua

Valmistus:

1) Kiehuta maito kattilassa.

2) Kun maito alkaa kiehua, kaada sekaan sitruunamehu ja sekoita. Tässä vaiheessa maito alkaa muodostaa möykkyjä pinnalle. Ota pois liedeltä.

3) Valuta maito siivilän läpi toiseen astiaan. Purista vesi kunnolla pois, ja ota siivilään jääneet möykyt talteen.

4) Ota esiin puuvillaharso. Laita maitomöykyt harsolle…

…ja sido harso tiukasti maidon ympärille palloksi esim. hanasta valumaan. Anna valua n. 2h ajan, kunnes juusto alkaa olla kiinteää.

Puolivälissä voi tarvittaessa puristaa liiat vedet pois.

5) Kun juusto on valmista, laita möykky painon alle (esim. lautasen, jonka päällä on jokin painava esine) joksikin aikaa. Itse laitoin paneerin lautaselle, jonka päälle asetin kilon sokeri- ja mannasuurimopurkit.

Painamisen jälkeen paneer näytti tältä:

6. Leikkaa paneer sen jälkeen halutessasi kuutioiksi varovasti (paneer murenee helposti)…

…ja käytä haluamallasi tavalla!

 

Muutamia paneer-reseptejä:

Palak Paneer

Paneer Butter Masala

Paneer Makhani

Paneer Bhurjee

Chilli Paneer

Paneer Tikka

12 comments:

 1. Kiitos hyvin visuaalisesta reseptistä. Olen joskus aikoinani Suomessa vielä asuessa tehnyt paneeria.Nyt voisin tehdä sitä ystävälle,joka juuri yhtenä päivänä haikaili sen perään...

  ReplyDelete
 2. Tykkään paljon kotijuustoista! Kaupasta tulee aina välillä ostettua. Meillä kotona äiti on aina tehnyt jouluksi piimäjuustoa. Nyt viime jouluna kokeilin sen tekoa itsekin. Samaan tapaan valmistuu sekin, sitruunan tilalla vain käytetään piimää ja kananmunaa. Täytyy joskus kokeilla tätä intialaistakin kotijuustoa.:)

  ReplyDelete
 3. Täällä on toinen laiskamato, joka ei viitsi tehdä paneeria itse. Toisaalta meillä syödään sitä niin harvoin, että en senkään takia viitsi vaivautua. Helpoltahan tuo homma näyttää, joten pitäisi ehkä kokeilla... Kiitos kovasti hyvistä ohjeista!

  ReplyDelete
 4. Yaelian, tee vaan - ei tuo kovin vaikeaa ole!

  KMSU, jännä kuulla, että sitruunan sijaan laitetaan piimää ja kananmunaa! Itse en muista maistaneeni piimäjuustoa ollenkaan. Siitä vain kokeilemaan paneeria!

  Hippu, kaikkea on kiva kokeilla sen kerran. Minä mielelläni ostan paneerin kaupasta, mutta miehen mielestä tämä kotonatehty versio oli parempaa.

  ReplyDelete
 5. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla. Viime kesänä teimme usein tandooriruokaa ja suomalainen kotijuustotyyppinen juusto ei kyllä vastannut ollenkaan intialaista paneeria. Ehkäpä saan ne onnistumaan ensi kesänä tämän ohjeen avulla.

  ReplyDelete
 6. Suzhouren, tämä on tosiaan helppo valmistaa ja maistuu hyvälle. Tandoorissa onnistuu todella hyvin paneer-vartaat eli paneer tikka - ohje löytyy täältä blogistakin.

  ReplyDelete
 7. minäkin valmistan aina itse paneerit. Mulla on tapana kaataa erottunutjuusto mössö suoraan siivilään minkä päällä on harso ja virittää siihen puristus esim niin että laitan ison pullon joka painetaan tiskikaapin alle niin että tulee tiukka puristus. jätän sen sitten yöksi siihen ja aamulla jääkaappiin.

  ReplyDelete
 8. Kiitos vinkistä, Riina! Tuolla tapaa sen saa varmasti hyvin puristettua. Ja jos juuston jättää yöksi puristautumaan, on se varmasti kiinteämpää aamulla.

  ReplyDelete
 9. Kiitos ohjeesta! Pitää ehdottomasti kokeilla tätä. Olen itse laittanut kiireessä leipäjuustoa kastikkeisiin. Ei murene niinkuin suomalainen kotijuusto ja maistuu suht samalta kuin paneer. Tietysti pelkälleen ei toimi. Olisiko sinulla mahdollisesti ohje paneerin marinointiin? Ja kysyisin vielä että olisiko ohjetta rapealle aloo kulchalle?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Leipäjuusto sulaa nopeammin kuin paneer, Valion kotijuusto on mielestäni parempi vaihtoehto. Mutta kyllä tämä itsetehty paneer on parasta.

   Kiitos reseptivinkeistä, laitan korvan taakse!

   Delete
  2. Marinoitua paneeria olen tehnyt tällä tavalla:
   http://annagaram.blogspot.in/2010/08/paneer-tikka.html

   Delete
 10. Tämä resepti on pakko kokeilla.Vaikuttaa todella hyvältä.

  ReplyDelete