Friday, February 25, 2011

Suosituimmat reseptini: Palak Paneer

PalakPaneer

Katselin tässä blogitilastojani sekä vanhan että uuden blogin ajalta, ja tein listaa resepteistä, jotka ovat saaneet eniten hittejä ja kommentteja. Ajattelin tehdä tähän juttusarjaa, jossa esittelen uudelleen suosituimpia reseptejäni. Lopuksi ajattelin pitää äänestyksen resepteistä ja arvonnan äänestyksen kunniaksi.

Aloitetaan kaikkien aikojen etsityimmästä reseptistäni, johon on myös linkattu muista blogeista. Palak Paneer eli intialaista kotijuustoa pinaattikastikkeessa on (karusta ulkonäöstä huolimatta) maukas ja terveellinen kastikeruoka. Palak paneer maistuu parhaalta intialaisten leipien kera (naan, roti, parantha), mutta runsaammalla kastikkeella sitä voisi syödä myös riisin kera.

 

Tarvitset:

  • 200 g paneeria
  • n. 400 g tuoretta pinaattia
  • 3 tomaattia
  • 2 sipulia
  • Öljyä
  • Tuoretta korianteria
  • Mausteita:
    • 1 tl jeeraa (juustokuminansiemeniä)
    • ½ tl asafoetidaa (hajupihka)
    • 1 tl inkivääri-valkosipuli-tahnaa
    • 1 ½ tl chilijauhetta
    • 1 tl garam masalaa
    • maun mukaan suolaa

Valmistelut:

  • Paneerin voi valmistaa kotioloissa tai korvata esim. Valion kotijuustolla.
  • Leikkaa pinaatinlehdistä varret pois, ja pese ne huolellisesti. Keitä pinaatinlehtiä pienessä määrässä vettä, kunnes ne ovat pehmeitä. Soseuta pinaatti veden kanssa juoksevaksi tahnaksi (niin hienoksi, että se näyttää vihreältä maalilta).
  • Soseuta sipuli ja tomaatit yhteen.
  • Paloittele paneer pieniksi kuutioiksi tai suorakulmioiksi (n. 1-1 ½ cm).

Valmistus:

  • Lämmitä pannulla sopiva määrä öljyä, ja kuullota jeeraa pannulla, kunnes se alkaa sätkiä.
  • Lisää hing ja sen jälkeen inkivääri-valkosipuli-tahna varovasti.Sekoita ja kuullota hetken.
  • Kaada sipuli-tomaattisose pannulle, ja sekoita hyvin. Anna hautua matalalla lämmöllä, kunnes öljy alkaa irrottautua soseesta.
  • Lisää pinaattisose, sekoita hyvin ja paista keskilämmöllä parisen minuuttia. Lisää paneer ja mausteet - chilijauhe, garam masala, puolet suolamäärästä ja sopivasti vettä. Sekoita ja anna hautua matalalla lämmöllä n. 10 minuutin ajan.
  • Lisää tarpeen mukaan suolaa ja anna hautua vielä viiden minuutin ajan.
  • Koristele halutessasi korianterinlehdillä.

7 comments:

  1. Kiva idea laittaa suosituimmat reseptit kiertoon-.Tämä on hyvä resepti,ja täytyykin sitä kokeilla.Mutta voiko tuon hajupihkan jättää pois?Sitä kyllä saa täällä intialaisesta kaupasta,mutta kuitenkin...

    ReplyDelete
  2. Voi jättää pois, ihan oman maun mukaan :)

    ReplyDelete
  3. Tykkään myös ideasta :D

    Mä en laktoosivamman takia pysty paneeria syömään, joten meillä laitetaan aina sen tilalle perunaa. Palak Aloo on ehdoton lempparini intialaisista ruuista. <3

    ReplyDelete
  4. Reetta, palak aloo onkin tosi hyvää! Käytän tätä ihan samaa reseptiä siihen, lisään vaan keitetyt perunat.

    Onnistuukohan paneer laktoosittomasta maidosta...

    ReplyDelete
  5. Miten kieroutunut ajatus on yrittää tehdä tätä tofusta? :) Sitä löytyy Suomesta nykyään niin helposti, on terveellistä ja vielä suht halpaakin... Luuletko että esim. silken tofu tai pehmeä vastaava voisi toimia? Vai muuttuuko ruoan luonne liikaa moisesta?

    ReplyDelete
  6. Statisti, voisin kuvitella, että monet varmaankin käyttävät paneer-ruokiin tofua, koska paneeria ei ole saatavilla. Tofu ei sinänsä maistu miltään, kun taas paneer on pehmeätä juustoa. Jos tämän valmistaa tofusta, niin silloin pinaattikastike on pääosassa - jos tämän valmistaa paneerista, niin juusto on pääosassa, jos ymmärrät mitä tarkoitan...
    Eli ruoan maku muuttuu, mutta jos olet tottunut tofuun niin se ei välttämättä häiritse.

    ReplyDelete
  7. Nyt on tofuversio kokeiltu ja vähän mautontahan se oli autenttiseen verrattuna, mutta hyvää silti. Suolaa tosin tarvitaan rutkasti enemmän. Ihana resepti joka tapauksessa, kunhan on vähemmän kiire niin kokeilen tehdä paneeria itse ohjeesi mukaan :)

    ReplyDelete