Friday, February 4, 2011

Paistetut kasvikset kiinalaisittain

Goan-reissulla maistelin herkullista kiinalaistyylistä sörsseliä, jossa oli paistettuja kasviksia. Ajattelin, että sitä pitäisi kokeilla kotonakin!

Reseptiä varten yhdistelin gobhi manchurianin (uppopaistettua kukkakaalia) sekä kiinalaisen kastikkeen reseptit, ja tulos oli ihan hyvä – vaikka valmistus vaatikin aika monta vaihetta. Niin se vaan on, että joskus parhaat ruoat vaativat kovasti hommaa!

Tässä reseptissä osa kasviksista on uppopaistettu ja osa paistettu pannulla. Jos laittaa vähemmän nestettä, voi kasvikset syödä sellaisenaan, mutta jos tekee ruoasta kastikkeen, kuten minä, voi sen syödä riisin kera. Itse söin tämän kaverina ystäväni antamaa biharilaista riisiä, joka muistuttaa rakenteeltaan kiinalaista riisiä. 

 

Leivitystaikinaa varten tarvitset:

  • 1/2 dl maissijauhoa
  • 1/2 dl vehnäjauhoa
  • 1 tl chilijauhetta
  • 1 tl garam masalaa
  • Maun mukaan suolaa 
  • Vettä

Uppopaistoa varten tarvitset:

  • Muutama kukkakaalin kukinto
  • 1 pieni porkkana
  • Kourallinen vihreitä papuja
  • Öljyä

Kastiketta varten tarvitset:

  • 1 sipuli
  • 1 pieni vihreä paprika
  • 2 vihreätä chiliä
  • 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • Kourallinen keväsipulia
  • 1 kasvisliemikuutio (4 dl vettä)
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 tl sokeria
  • 1/2 tl aji-no-motoa (aromivahvenne)
  • Suolaa ja pippuria
  • 1 rkl etikkaa
  • 2 rkl maissijauhoa (1/2 dl veteen sekoitettuna)

Valmistelut:

  • Leikkaa kukkakaali, porkkana, papu, sipuli, kevätsipuli sekä paprika keskikokoisiksi paloiksi.
  • Silppua chili, inkivääri ja valkosipuli pieniksi paloiksi.
  • Valmista kasvisliemi keittämällä kuutio vedessä.
  • Sekoita keskenään soijakastike, sokeri, aji-no-moto sekä suola ja pippuri.
  • Sekoita maissijauho veteen.

Leivitystaikinan valmistus:

  • Sekoita yhteen maissijauho, vehnäjauho, suola, chilijauhe sekä garam masala.
  • Ala lisätä vettä vähitellen sekoittaen samalla niin kauan, kunnes taikina on vetelää muttei liian vetistä (tässä pitää olla tarkkana!).

Uppopaista kasvikset:

  • Upota kukkakaalin kukinnot, porkkana sekä pavut taikinaan ja sekoita niin, että ne peittyvät taikinaan.
  • Lämmitä n. 8 cm öljyä kasarissa. Kun öljy on tarpeeksi kuumaa, keskilämpöistä, paista leivitetyt kasvikset öljyssä kullanruskeiksi.
  • Aseta paistetut kasvikset talouspaperille valumaan.

Valmista kastike:

  • Lämmitä öljy pannulla. Paista valkosipuli- ja inkiväärisilppua hetken ajan.
  • Lisää chilisilppu.
  • Lisää sipuli- ja paprikapalaset, ja paista keskilämmöllä, kunnes kasvikset ovat saaneet hieman väriä.
  • Kaada sekaan uppopaistetut kasvikset sekä maustettu soijakastike. Lisää kasvisliemi ja kiehauta.
  • Lisää vielä maissijauhoneste pitkänä nauhana, ja hauduta kastiketta parin minuutin ajan, kunnes se alkaa saeta.
  • Lisää lopuksi vielä etikka sekä kevätsipuli. Tarkista maku. 

3 comments:

  1. Hyvän näköistä! Rakastan kiinalaista ruokaa ja usein tulee sellaista kokkailtuakin,mutta itse en ole kauhean ihastunut siihen,että vihanneksetkin leivitetään.

    ReplyDelete
  2. Hyvännäköinen ja herkullinen ruoka! Herahtaa ihan vesi kielelle :) Ihanaa, että jaksat kokkailla noin monivaiheisia ja isoja ainesosaluetteloita sisältäviä ruokia :)

    Intialainen ruoka oli hyvää ainakin tuon kokemuksen perusteella, aiempi kokemus on varmaan jostain 2000-luvun alusta. Se värjätty kana vaan hieman ihmetytti, vaikka nättihän se tietysti oli. Naanin kaveriksi tarjottiin nuo sörsselit erikseen, että jokainen saa tehdä miten tykkää. Näin jälkikäteen mietin, oisko se toinen ollut jotain chiliöljyä.

    ReplyDelete
  3. Yaelian, monet ei tosiaan tykkää leivitetystä ruoasta. Intiassa pidetään kovasti friteeratuista kasviksista, ja niitä näkee hyvin runsaasti. Reseptini 'kiinalainen kastike' on periaatteessa sama ilman kasvisten friteerausta.

    Cebic, näihin monimutkaisiin resepteihin tottuu - nykyään kun eurooppalaista ruokaa laittaa niin olo on kuin olisi lomalla!

    ReplyDelete