Wednesday, February 16, 2011

Makhana

Olen valmistanut anopin kanssa tällaista snackiä aikaisemmin, mutta minulla ei ollut aavistustakaan, mikä ihmeen kasvi makhana on! Tänään selvitin asiaa…

Makhana

Euryale ferox, hindiksi makhana ja englanniksi foxnut (kuva alla) on siis intialaisissa lammissa kasvavan vesililjan/lootuksen sukulaiskasvi. Kasvi tuottaa valkoisia siemeniä, joita myydään kaupoissa paahdettuina (makhana), jolloin ne muistuttavat popkornia. Makhana on hyvä proteiinin lähde.

makhana2

                             Kuva Wikipediasta: http://bit.ly/ek5Irs

Makhanasta voi valmistaa kastikemaisen subzin tai vaikka kheer-maitokiisselin. Tänään valmistin makhanaa siihen tapaan, miten olen sen nähnyt tarjottavan, eli popcornin kaltaisena snackinä. Anoppi laittaa makhanaan ihan vain suolaa ja pippuria, mutta jos haluaa tujumpaa tavaraa, voi lisätä maun mukaan vaikka chilijauhetta ja garam masalaa.

Tarvitset:

  • 200g makhanaa
  • Tippa öljyä
  • Maun mukaan suolaa ja mustapippuria

Valmistus:

  • Lämmitä öljy pannulla.
  • Paahda makhanaa öljyssä keskilämmöllä parin minuutin ajan, kunnes se on saanut kevyesti väriä.
  • Mausta suolalla ja pippurilla, ja kääntele hetken ajan.
  • Nauti sellaisenaan.

3 comments:

  1. Jännä tuo makhana.Oliskohan intialaisessa kaupassa täälläpäin...

    ReplyDelete
  2. Onpa ihmeellisiä nappuloita! En ole koskaan ennen törmännyt näihin. Muistuttavatko ne maultaankin popcornia?

    ReplyDelete
  3. Yaelian, vaikea sanoa, kun en usko, että nämä ovat siitä yleisimmästä päästä!

    Hippu, kyllä nämä hieman popcornia muistuttavat, mutta täytyy sanoa, että minulle maistuu poppikset kyllä paremmin! Mies pitää molemmista.

    ReplyDelete