Wednesday, April 27, 2011

Stuffed Puri

Täytetyt paistetut leivät.

Miehelläni on tänään synttärit, ja tein hänelle hänen mieliruokaansa chola puria, eli cholea (kikhernemuhennos) puri-leipien kera. Olen valmistanut pureja aikaisemminkin, sekä perinteiseen tyyliin että maustetulla taikinalla. Tällä kertaa valmistin täytettyjä pureja.

Purit voi täyttää makunsa mukaan esim. paneer-juustolla (kuten minä), raastetulla kukkakaalilla, soseutetuilla perunoilla tai mung-linsseillä. Tätä  samaa reseptiä voi soveltaa kukkakaali- ja perunatäytteisiin pureihin.

Taikinaa varten tarvitset:

  • 3 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • n. 1 dl maitoa (tarpeen mukaan enemmän tai vähemmän)
  • 1/2 tl ajwainia (koptilainen kumina)
  • 1-2 rkl öljyä
  • Maun mukaan suolaa

Täytettä varten tarvitset:

  • n. 100g paneer-juustoa (voinee korvata raejuustolla)
  • Kourallinen tuoretta korianteria
  • 2 rkl besania (gramjauho t. kikhernejauho)
  • 1-2 tl öljyä
  • 1 tl korianterijauhetta
  • 1/2 tl chilijauhetta
  • 1/3 tl amchooria (mangojauhe)
  • Maun mukaan suolaa

1. Taikinan valmistus:

  • Sekoita jauhoihin ajwain, suola sekä öljy.

  • Ala lisätä maitoa samalla vaivaten ja nyrkillä painellen. Taikinan tulisi olla melko jämäkkää, eli kannattaa lisätä maitoa vähitellen ja varovasti. Muutaman minuutin vaivaamisen jälkeen, kun taikina alkaa olla tasainen, on se valmista.

  • Pidä taikinaa liinan alla peitettynä sillä aikaa, kun valmistat täytteen.

2. Täytteen valmistus:

  • Murenna paneer käsin.
  • Lisää paneeriin mausteet, korianteri, besan sekä öljy. Sekoita hyvin.

3. Purien leipominen:

  • Muotoile taikinasta pitkulainen pätkä, ja leikkaa veitsellä pieniksi palasiksi (n. 12 osaa).
  • Pyörittele palasista pieniä palloja.

  • Tee palloon kämmenellä peukalolla monttu…

  • …ja laita monttuun hieman täytettä.

  • Sulje yläosa hyvin kiertäen niin, ettei pallossa ole reikiä. Täytä kaikki pallot samalla tavalla.
  • Ota täytetty pallo käteen, ja litistele sitä varovasti kämmenten välissä.
  • Kauli palanen hyvin varovasti  pyöreäksi. Voit kaulia siten, että kaulit ensin yhteen suuntaan, käännät ja sitten kaulit toiseen suuntaan. Paina kaulinta hellästi, ettei täytettä pursua ulos. Tarvittaessa voit lisätä hieman öljyä leivonta-alustalle.

4. Purien uppopaisto

  • Kuumenna syvällä pannulla runsaasti öljyä – n. 10 cm. Öljy on tarpeeksi kuumaa sitten, kun pieni pala taikinaa ruskettuu nopeasti (kannattaa kokeilla ensin).
  • Hitaasti asettele pureja öljyyn, ja liikuttele niita öljyssä kevyesti taputellen n. 5-10 sekuntia, kunnes ne ovat vaaleanruskeita – älä ruskista niitä liikaa, etteivät ne kovetu. Valuta reikäkauhalla ja nosta talouspaperille valumaan.

  • Aseta valmiit purit kankaalla tai paperilla vuorattuun ilmatiiviiseen astiaan tarjottavaksi.
  • Nauti minkä tahansa subzin kera.

              Yllä: Paneerilla täytettyjä pureja cholen ja dum aloon seurana.

 

     

10 comments:

  1. Ihanan herkullisen näköisiä! onko tuo maito ihan välttämätön taikinassa vai voiko sen korvata vaikka kasvismaidolla?

    ReplyDelete
  2. Kiitos, Yaelian. Purit voi tehdä vedestäkin, mutta anoppi suositteli maitoa näihin täytettyihin pureihin. Normaalit purit tehdään aina vettä lisäämällä taikinaan, eli kai näihinkin voi sitä normaalia reseptiä soveltaa.

    ReplyDelete
  3. Ooh, en tiennyt, että pureja voi täyttääkin. Kiitos vinkistä! Purit ovat kyllä ihania, jos joku muu ne valmistaa, kun itse olen vähän laiska uppopaisteluhommissa... ;-)

    ReplyDelete
  4. Hippu, minäkään en ollut aikaisemmin maistanut, mutta kyllä monet täyttää näitä. On herkullisia ja voithan valmistaa purit muuten valmiiksi ja ei kun mies paistaa ;-)

    ReplyDelete
  5. Onpa hyvän näköistä!! Mieheni pitäisi tästä aivan valtavasti. Italiasta ei paneeria löydy, mutta kukkakaalia ja perunaa riittää, joten pitää laittaa muistiin! :)

    ReplyDelete
  6. Kannattaa kokeilla, Italiansalaatti :) Kukkakaalin voi raastaa ja perunat keittää ja survoa ne kevyesti, muutoin voi käyttää samaa reseptiä niihin.

    ReplyDelete
  7. Oih! Ihana resepti! Täytyykin kokeilla tehdä pureja jokin päivä! :D

    ReplyDelete
  8. Reetta, teiltä varmaan sujuukin, kun olette tehneet samosoita jne. Ja purit on aika helppo tehdä :)

    ReplyDelete
  9. Oi miten ihanilta näyttää! Hauskoja myös nuo täytetyt kurkut, täällä Suomessa tuntuu lämpimät kurkut hieman erikoisilta, vaikka semmoisiin on nyt tässä viime vuosina tullut törmättyäkin :)

    Sieltä teiltä ei taida mitään fetajuustoja varmaan saada, ainakaan ihan helpolla? Tosiaan, noissa ohjeissa on Arlan kilpailun takia käytetty niiden juustoja, mut mitkä tahansa fetat käy.

    ReplyDelete
  10. Cebic, lämpimät kurkut on tosiaan aika erikoisia, mutta itse pidän niistä kovasti. Jos ei pidä lämmitetyistä kurkuista, voi saman valmistaa kesäkurpitsoista.

    Fetaa saa täällä erikoiskaupoista, eli mahdollista kyllä on :)

    ReplyDelete