Saturday, April 16, 2011

Samosat

Paistetut kasvispiiraat.

Eräs Bangaloreen muuttanut lukijani kävi visiitillä, ja naposteltavaksi valmistin samosa-piiraita. Samosat ovat hyvin suosittu snack eri puolilla Intiaa ja maistuvat hyvältä teen ja kahvin kanssa. Nämä kotioloissa tehdyt samosat ovat rapeita ja herkullisia.

Samosasta postasinkin jo blogini alkuaikoina, mutta nyt kertaalleen niitä valmistaessani ajattelin laittaa tähän vaiheohjeet samosan valmistukseen.

 

Annoksesta saa 12 samosaa – halutessaan reseptin voi puolittaa, jos tekee pienelle porukalle.

Masalaa (täytettä) varten tarvitset:

  • 6 perunaa
  • 2 dl herneitä
  • 3 vihreätä chiliä
  • 2 tl jeeraa (juustokuminan siemenet)
  • 2-3 tl korianterijauhetta
  • 1 1/2 tl garam masalaa
  • 1/2 tl amchooria (mangojauhe)
  • Maun mukaan suolaa

Taikinaa varten tarvitset:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl öljyä
  • n. 1 dl vettä
  • Maun mukaan suolaa

Valmistelut:

  • Keitä perunat ‘al dente’. Leikkaa ne pieniksi kuutioiksi.
  • Irrota chileistä halutessasi siemenet pois ja silppua chilit pieneksi silpuksi.

Taikinan valmistus:

  • Sekoita astiassa jauhot ja suola.
  • Lisää seokseen öljy, ja sekoita uudelleen.
  • Ala lisätä vettä vähitellen samalla käsillä vaivaten. Lisää vettä, kunnes taikina alkaa olla tasaista ja kimmoisaa. Kääntele ja painele taikinaa nyrkillä.
  • Anna valmiin taikinan levätä kannen alla n. 20 min. ajan.

DSCN4827

Täytteen valmistus:

  • Lämmitä öljy pannulla. Paista jeeraa öljyssä, kunnes se alkaa sätkiä pannulla.
  • Lisää herneet ja chilisilppu.
  • Kaada sekaan korianterijauhe, garam masala sekä maun mukaan suolaa. Sekoita hyvin.
  • Lisää perunakuutiot, sekoita ja paista matalalla lämmöllä välillä sekoitellen parin minuutin ajan.
  • Lisää lopuksi amchoor, sekoita hyvin ja ota seos pois liedeltä.

Samosa-taskujen valmistus:

  • Muotoile taikinasta pitkulainen pätkä, ja leikkaa se kuuteen osaan.
  • Pyöritä paloista kämmenellä palloja, ja litistä ne alas.

  • Kauli palloista alustalla ohuita ja pyöreitä lettuja, halkaisijaltaan n. 15 cm kokoisia.
  • Leikkaa lettu keskeltä poikki niin, että alustalla on kaksi puolikuun muotoista taikinanpalaa.

  • Pidä puolikuuta kämmenellä suora puoli ylöspäin. Laita palalle runsaasti täytettä lusikalla (ensimmäisellä kertaa kannattaa laittaa vähemmän, kunnes oppii taittamisen kunnolla).

  • Sivele sormin joka  reunalle hieman vettä kupista.

  • Taita oikea yläkulma kolmioksi alas…

  • … ja jälleen vasen yläkulma suoraan alas.

  • Nipistä reunat huolellisesti kiinni. Kulmat voi myös nipistää kiertäen.

Samosat13

Samosan paistaminen:

  • Kuumenna kasarissa runsaasti (n. 10 cm) öljyä. Kun öljy alkaa höyrytä, se on valmista. Käännä keskilämmölle.
  • Asettele samosat varovasti reikäkauhalla öljyyn, ja paista niitä muutaman minuutin ajan samalla käännelle, kunnes ne ovat kullanruskeita.

Samosat14

  • Valuta reikäkauhalla ja nosta talouspaperille valumaan.

11 comments:

  1. Pidän samosasta aivan hurjasti, se on yksi niitä harvoja intialaisia ruokia, joita täältä joskus löytyy! En ole ikinä yrittänyt tehdä niitä itse, mutta tämän reseptin kanssa voisikin kokeilla! Kiitos hyvästä reseptistä!! :)

    ReplyDelete
  2. Italiansalaatti, mielenkiintoista kuulla, että sieltäkin päin maailmaa saa samosaa!

    ReplyDelete
  3. tämmöset on varmaan tosi hyviä mutta toi öljyssä keittely vaan on aina niin pelottavaa

    ReplyDelete
  4. Aleksi, onhan se vähän pelottavaa aluksi mutta kaikkeen tottuu :) Öljyn kanssa pitää olla varovainen ja katsoa ettei se kuumennu liikaa. Samosat paistetaan alhaisemmassa lämmössä, joten haavereita ei yleensä satu. Kannattaa kuitenkin pitää aina hieman etäisyyttä kasariin, ettei nyt ihan kiinni siinä ole.

    ReplyDelete
  5. Samosat ovat ihania! Jännää,että niitä tehdään myös eri maissa:esim. täällä etiopialaiset tekevät niitä ja Suomessa söin myös somalialaisten tekemiä samosoja.Nami!

    ReplyDelete
  6. Jännä kuulla, että Afrikastakin saa samosaa. Varmaan eri nimellä kuitenkin :) Nämä on tavallaan niin peruskamaa, että samoja löytyy eri kulttuureista. Onhan kiinassakin kevätkääryleet jne. vähän samalla periaatteella.

    ReplyDelete
  7. Samosat ja Aloo Bondat on mun suurinta herkkua. :) Itse en uskaltaisi puuhastella kuuman öljyn kanssa, mutta onneksi mies hoitaa sen puuhan.

    ReplyDelete
  8. tulee varmaan tehtyä kyllä taas munkkia vapuksi ja on mulla lämpömittarikin ettei tässä varmaan tule taloa poltettu mutta joku tossa uppopaistossa on :)

    ilman uppopaistoa oon tehnyt usein enemmän ja vähemmän samosan omaisia juttuja.

    ReplyDelete
  9. Reetta, meilläkin mies tykkää näistä uppopaistohommista, ja minä ihan mielelläni annan hänen tehdä ne :)

    Aleksi, ne munkit onkin varmaan melkein ainoa asia, mitä suomalaisessa keittiössä uppopaistetaan :)

    Voihan sitä samosaa kokeilla tehdä esim. uunissa, mutta en usko, että siitä tulisi yhtä hyvää.

    ReplyDelete