Tuesday, April 5, 2011

Makea mangopikkelsi

Mangopikkelsi

Minulta on kyselty reseptiä hedelmistä valmistettuun pikkelsiin. Yksi herkullinen esimerkki näistä on mangopikkelsi eli murabba, joka on yleinen eri puolilla pohjois-Intiaa. Murabba valmistetaan periaatteessa samalla tavalla kuin mikä tahansa hillo, ja samaa reseptiä voi soveltaa esimerkiksi ananas- tai omenapikkelsiin.

Jos pitää hieman ärhäkämmästä pikkelsistä, voi reseptiin lisätä chiliä. Meillä on tapana tehdä murabbasta mietoa ja hyvin makeaa. Murabbaa varten valitaan sisältä hieman raaka, hapan mango. Me saimme sukulaisilta tuliaisiksi tälläisiä pikkumangoja heidän puutarhastaan, joista valitsimme raa’emmat, happamammat yksilöt.   

Murabba sopii hyvin erilaisten subzi-ruokien lisäkkeeksi. 

Tarvitset:

  • 2 isoa (t. 5 pientä) mangoa
  • 2 1/2 dl sokeria
  • (2 punaista chiliä)
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl vettä

Valmistus:

  • Kuori ja raasta mangot.
  • Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kiehauta.
  • Kun sokeri on liottunut veteen, lisää mangoraaste sekä suola. Keitä keskilämmöllä n. 15 min. ajan tai kunnes mango on kypsynyt.
  • Halutessaan voi pikkelsiin lisätä keittovaiheessa chiliä. Me emme laittaneet chiliä, ja koska mango oli kellertävää, lisäsin hieman punaista väriainetta tuomaan kauniin oranssin värin.
  • Pikkelsi on valmista siinä vaiheessa, kun vesi on liuennut ja seos alkaa olla tahmeaa. Kaada pikkelsi kuumassa vedessä steriloituun hillopurkkiin.
  • Nauti sellaisenaan!

3 comments:

  1. Kuulostaapa kivalta, eikä edes liian vaikealta tehdä! Minulle tuli itse asiassa mieleen, että tämä voisi olla herkullista myös jäätelön lisukkeena... :D Anteeksi tietämättömyyteni, mutta käytetäänkö tämän tyyppistä pikkelsiä enemmänkin vain suolaisten ruokien lisukkeeksi? Siltä näyttäisi, jos se sopii varsinkin subzi-ruokien kyytipojaksi?

    ReplyDelete
  2. Italiansalaatti, olet oikeassa eli tätä käytetään yleensä suolaisten - ja mausteisten - ruokien lisukkeena. Mutta mikä sitä estää myös hillon tapaan käyttämään - mieheni laittoi sitä leivän päälle lapsena ollessaan :)

    ReplyDelete
  3. Rakastan mangopikkelsiä ,ja ostan sitä aina purkeissa,esimerkikisi Patakin sellaista,mutten ole ennen ajatellut tehdä sitä itse.Nyt ei ole täällä mangojen aika,mutta ehkä kesällä...

    ReplyDelete