Suolainen besanista (kikhernejauhosta) valmistettu minikääretorttu.
Khandvi on gujaratilainen suolainen snack. Jos pidät dhoklasta, pidät todennäköisesti myös khandvista, joka on valmistettu samanlaisesta taikinasta eri muotoon. Mielestäni khandvi on tosi kivan näköinen ja muotoinen, ja maultaankin se muistuttaa hieman kääräistyä lauantaimakkaraa.
Khandvi oli yllättävän helppo valmistaa, mutta eri valmistusvaiheissa kannattaa olla tarkkana. Mitä ohuemmin levitetty taikina, sitä paremmin khandvit onnistuvat. Itselläni näistä ensimmäisistä tuli hieman liian paksuja – tuo etualalla oleva on onnistunut parhaiten - mutta ensi kerralla osaa sitten paremmin.
Taikinaa varten tarvitset:
- 2 dl besania eli kikhernejauhoa
- 2 dl jogurttia
- 2 dl vettä
- Pari tippaa sitruunamehua
- Pieni pätkä tuoretta inkivääria
- 1 vihreä chili
- Ripaus asafoetidaa (hajupihka)
- 1/3 tl kurkumaa
- Maun mukaan suolaa
- Lautasten voitelua varten öljyä
Tadkaa (mausteöljyä) varten tarvitset:
- 1 rkl öljyä
- 1 tl tummia sinapinsiemeniä
- 5-6 currynlehteä
Valmistelut:
- Soseuta inkivääri ja chili yhteen tahnaksi.
- Sekoita jogurttiin vesi.
- Voitele 2 teräslautasen alustaa tai leivonta-alusta öljyllä.
Khandvin valmistus:
- Sekoita teflon-pannulla yhteen kaikki taikinan ainekset tasaiseksi taikinaksi. Taikinassa ei pitäisi olla paakkuja.
2. Lämmitä seosta matalalla lämmöllä samalla tehokkaasti sekoittaen n. 5 min. ajan, kunnes taikina alkaa olla paksua.
3. Ota lusikallinen taikinaa teräslautaselle (tai leivonta-alustalle) ja kokeile parin sekunnin kuluttua, voiko sen kääriä rullalle. Jos taikinan voi kääriä, on se valmista.
4. Laita puolet taikinasta lautasen alustalle ja puolet toisen lautasen alustalle (tai kokonaan laajalle leivonta-alustalle).
5. Levitä taikina ripeästi lastalla hyvin ohueksi levyksi.
6. Leikkaa levy veitsellä suoriksi, n. 4 cm. pituisiksi paloiksi veitsellä.
7. Kääri palat varovasti rullalle. Jos haluaa, voi reunat siistiä suoraksi veitsellä.
8. Valmista tadka (mausteöljy): lämmitä öljy pikkupannulla (kuvassa tadka-pannu). Kun öljy on kuumaa, lisää sinapinsiemenet ja currynlehdet, ja paista niitä, kunnes ne alkavat räiskiä. Kaada kuuma tadka khandvin päälle.
9. Koristele halutessasi tuoreella korianterilla, ja tarjoa heti vaikka teen seuralaisena.
Onpa mielenkiintoinen resepti! Ja nätin näköistä! Voisiko käyttää kuivaa paistinpannua tuon teräsalustan sijaan`?
ReplyDeleteAi niin ja miten välttämätön tuo asafoetida tuossa on`? Sitä saa kyllä täällä intialaisesta kaupasta,mutta onko tuossa pakko sitä käyttää`? Se ei varmastikaan vaikuta rakenteeseen vai vaikuttaako?
ReplyDeleteTuohan muistuttaa feikkimunakasta, joskin sisältää vähän eri aineita. Yksinkertaisimmillaan feikkimunakkaaseen ei tule kuin vettä, gramjauhoja ja mausteita, mutta tuota jugurtilla ryyditettyä versiotakin voisi tietysti testata. :)
ReplyDeleteYaelian, normaalilla lautasellakin voi varmaan leikata, tai sitten jos on joku ihan tasainen pannu. Mutta leivonta-alusta käynee parhaiten. Alustan ei tarvitse olla pyöreä, vaan ihan suorakulmio kävisi hyvin.
ReplyDeleteAsafoetidan käyttö ei vaikuta rakenteeseen, eli voi jättää pois. Oman maun mukaan voi sitten lisätä jotain muitakin mausteita.
Fanny, en olekaan kuullut feikkimunakkaasta! Paistettuna ilman jogurttia tästä tulee cheela, joka on vähän kuin kikhernelettu, olen joskus blogannutkin cheeloista.
Olisi varmaan mun suurta herkkua, koska rakastan dhoklaa. ;-)
ReplyDeleteJoo ei kuin kokeilemaan, Hippu!
ReplyDeleteÄltsin hauskan näkösiä, ois ihan mahtavia juhlatarjottavia.
ReplyDeleteJuu, feikkimunakas on suomalaisten vegaanien pikaruokaa. ;) Omalle lapselleni tosin käytän nimitystä suolainen lettu, mitä se onkin.
ReplyDeleteAhaa, Fanny, nyt ymmärrän! Feikkimunakas onkin sitten varmaan vähän kuin meidän cheela.
ReplyDeleteKiitos kommentistasi :)
ReplyDeleteIhania postauksia olet taas tehnyt vaikka millä mitalla! Herkulliselta näyttää ja kiva päästä kurkkaamaan intialaiseen jouluunkin :)