Matar paneer on kastike herneistä ja paneer-juustosta.
Matar paneer ei koskaan ollut mitään lempiruokaani ennen kuin söin sitä ystäviemme kotona. Tämä onkin Intiassa niin ihmeellistä: toisin kuin Suomessa, jossa pinaattikeitto on pinaattikeittoa, Intiassa sama ruokalaji vaihtelee asuinalueelta asuinalueelle hyvinkin paljon. Yhden subzin voi valmistaa monilla eri tavoilla mausteita ja kastikkeen aineksia vaihdellen.
Aikaisemmin olen valmistanut matar paneerin anoppini tapaan mausteiseen tomaattikastikkeeseen, sillä he brahmiineina välttelevät sipulin käyttöä. Perusreseptiin tuli hieman sipulia, mutta huomattavasti enemmän tomaattia. Mieheni perhe on kotoisin Rajasthanin Jaipurista, jossa käytetään runsaasti mausteita. Sen sijaan ystävämme ovat Udaipurin alueelta Rajasthanista, läheltä Gujaratia (ks. kartta). Heillä matar paneer valmistetaan sipulikastikkeeseen vähemmillä mausteilla. Eli vähemmilläkin mausteilla voi saada aikaan makoisaa intialaista ruokaa kunhan yhdistelmä on oikea.
Tuon kerran jälkeen jäin koukkuun ystäviemme matar paneerin, ja nykyään valmistan sen aina tällä reseptillä! Viime aikoina minun on usein tehnyt mieli tätä ruokalajia, joten jokin siinä toimii – suomalaiseen makuun sopivaa kamaa ehkäpä?
Jos haluaa kastikkeesta vielä runsaampaa, voi siihen lisätä enemmän sipulia ja hauduttaessa vettä.
Tarvitset:
- 3 sipulia
- 1 tomaatti
- n. 130 g paneer-juustoa (voinee korvata Valion kotijuustolla)
- 1 1/2 dl herneitä
- Öljyä
- Mausteita:
- 1 tl jeeraa (juustokuminan siemenet)
- 1 tl chilijauhetta
- Ripaus kurkumaa
- 1 1/2 tl korianterijauhetta
- Maun mukaan suolaa
-
Valmistelut:
- Jos käytät pakastettuja herneitä, sulata ne.
- Soseuta tomaatti ja sipulit hienoksi soseeksi.
- Leikkaa paneer pieniksi kuutioiksi.
Valmistus:
- Lämmitä öljy pannulla. Kuullota jeeraa öljyssä, kunnes se alkaa poksahdella.
- Lisää tomaatti-sipulimurska. Paista keskilämmöllä n. 7-8 min. ajan, kunnes sipuli on kypsynyt.
- Lisää mausteet. Hauduta muutaman minuutin ajan.
- Kaada sekaan herneet, paneer ja n. 2 dl vettä.
- Mausta suolalla, ja hauduta niin kauan, kunnes herneet ovat kypsyneet. Tarkista maku! Haudutus syventää makua.
- Tarjoa intialaisten leipien, tai miksei vaikka riisin, kera.
Kuulostaa herkulliselta! Ei olisi tullut mieleen, että ruoka voi varioitua noin paljon eri puolella Intiaa.. :)
ReplyDeleteMe kokkailtiin taas pitkästä aikaa intialaista. Tehtiin omanlainen sekoitus Aloo Mutter Gobista. ;) Hyvää oli!
Tuo on niin totta, että ruoat vaihtelevat Intiassa alueittain tosi paljon. Mitään "ainoaa oikeaa" tapaa valmistaa joku ruoka ei luultavasti olekaan! Kokin henkilökohtaiset mieltymyksetkin taitavat vaikuttaa siihen, millä tavalla joku ruoka tehdään. Esim. anoppini ja hänen kaksi sisartaan saattavat valmistaa jonkun ruoan hieman eri tavoin, vaikka samasta perheestä ovatkin. Huvittavaa on myös se, että he omaksuvat uusia vaikutteita television ruokaohjelmista, muokkaavat ohjeita mieleisikseen ja ujuttavat niitä sitten perinteisten ruokien rinnalle pahaa-aavistamattomien koekaniinien syötäväksi... :-D
ReplyDeleteNiin, Reetta, kyllä se vaihtelee ihan hirveesti. Aloo Matar Bobhi- yhdistelmä on vielä kokeilematta, kiitos ideasta :)
ReplyDeleteHippu, ruoka tosiaan vaihtelee mieltymyksien mukaan. Kaverini ei laita tähän ruokaan ollenkaan garam masalaa, koska hänen miehensä ei siitä pidä, mutta hyvältä maistuu näköjään ilmankin!