Saturday, November 6, 2010

Thepla


Theplaa makean porkkanapikkelsin ja raitan kera.


Thepla on gujaratilainen leipä, joka muistuttaa kovasti methi rotia. Theplaan tulee methi rotin tavoin sarviapilaa (methi), mutta se eroaa methi rotista siten, että taikinaan lisätään besania eli kikhernejauhoa, joten maku muuttuu jonkin verran. Theplan voi valmistaa myös ilman sarviapilaa, jolloin taikinaan lisätään enemmän mausteita. Parhaimmillaan theplat ovat ohuita ja pehmeitä.

Tarvitset:
 • 3 dl attaa tai täysjyvävehnäjauhoa
 • 3 rkl besania eli kikhernejauhoa
 • Nippu tuoretta sarviapilaa
 • Kourallinen tuoretta korianteria
 • 1 1/2 rkl öljyä
 • Vettä
 • Mausteita:
  • 1 tl suolaa
  • Ripaus kurkumaa
  • 2 tl korianterijauhetta
  • 2 tl chilijauhetta
Valmistelut:
 • Leikkaa methi ja korianteri hienoksi silpuksi.
Taikinan valmistus:
 1. Sekoita yhteen kaikki ainekset.
 2. Ala vaivata taikinaa käsin lisäten vettä vähitellen, kunnes taikina alkaa irrota käsistä. Taikin voi olla tässä vaiheessa aika tiukkaa – se pehmenee kyllä sarviapilan kosteuden myöstä. Painele nyrkeillä taikinaa, kunnes se alkaa olla tasaista.
 3. Muotoile taikinasta pitkulainen pätkä, ja leikkaa taikina veitsellä samankokoisiksi keskikokoisiksi palasiksi (n. 8 palaa).
 4. Pyörittele palasista keskikokoisia palloja, ja lätistä ne käsillä alas.
 5. Laita alustalle jonkin verran jauhoja, kasta pallot jauhokupissa, ja kauli palloista ohuita pyöreitä leipiä. Leivistä saa pyöreitä siten, etta pyörittää taikinapalaa kaulimen alla kevyesti. Leivistä pitäisi tulla hieman paksumpia kuin chapateista ja tasaisia joka puolelta. Pidä raa’at leivät aina kannen alla, etteivät ne kuivu.
 6. Lämmitä pannu kuumaksi - älä paista leipiä liian alhaisella tulella, sillä niistä voi tulla helposti liian kuivia ja kovia. Levitä pannulle n. ½ tl öljyä, ja paista leipää molemmilta puolilta, kunnes siinä on tasaisesti tummia täpliä.
 7. Aseta valmiit rotit ilmatiiviseen kannelliseen astiaan tarjottavaksi. Tarjoa maustamattoman jogurtin tai raitan sekä pikkelsin kera.

5 comments:

 1. Ihana ohje,kiitos! Tämä menee kyllä kokeiluun!

  ReplyDelete
 2. Yaelian, löytyykö Israelistakin sarviapilaa?

  ReplyDelete
 3. Mielenkiintoinen ohje! Täytyy joskus kokeilla. :)

  ReplyDelete
 4. Näyttääpäs hyvältä, kuten aina! :) Tosin luulin että se oli sipulimarmeladia tms, väri on niin epäporkkanamainen, mutta todella kaunis. Ois niin ihana päästä maistamaan näitä makuja ja oppia itsekin jotain tekemään! Josta tulikin mieleeni, et Joensuussahan on intialainen ravintola Jecika, jossa pitäskin käydä!

  Tuo postaamani lehtijuttu on tältä syksyltä toinen, viimeksi olin keväällä Me-lehdessä ja blogin alkuaikoina taisin olla kans maakunnan sanomalehdessä, Karjalaisessa. Onhan tuo ihan jänskä päästä lehtiin harrastuksenkin kautta :)

  ReplyDelete
 5. Cebic, porkkanan väri vaihtuu tosiaan sitä paistaessa ja kun mausteita lisää. Mutta makea sippulipikkelsi näyttää hyvin samanlaiselta.

  Siitä vain kokeilemaan, Cebic!

  ReplyDelete