Höystö perunasta ja parwalista.
Ystäväni luona maistelin subzia, joka oli tehty perunasta (aloo) ja parwalista. Jälleen yksi uusi eksoottinen tuttavuus – parwal - on suippo, kurkkua muistuttava kasvis, jota kutsutaan Intiassa jostain syystä myös vihreäksi perunaksi. Kokeilin samaa subzia kotona, ja siitä tuli ihan hyvää – peruna ja parwal sopivat hyvin yhteen. Parwal (kuva alla) on kurkun sukulaiskasvi, ja voisihan sitä parwalin puutteessa kokeilla valmistaa myös normaaleista kurkuista.
Tarvitset:
- 10 pientä tai n. 5 isoa parwalia
- 2 perunaa
- Öljyä
- 1-2 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
- Mausteita:
- 1 tl jeeraa (juustokuminan siemeniä)
- Ripaus asafoetidaa (hing eli hajupihka)
- Ripaus kurkumaa
- 1 tl chilijauhetta
- 1 1/2 tl korianterijauhetta
- 1/2 tl garam masalaa
- Maun mukaan suolaa
-
Valmistelut:
- Kuori perunat ja parwalit.
- Leikkaa kasvikset pitkulaisiksi, ohuiksi n. 3 cm mittaisiksi paloiksi.
Yllä: Paloiteltua parwalia.
Valmistus:
- Lämmitä öljy pannulla, Kuullota siemeniä öljyssä, kunnes ne alkavat poksahdella.
- Lisää asafoetida, paista hetken, ja sitten inkivääri-valkosipulitahna. Sekoita.
- Kaada sekaan kasvikset ja kuullota niitä hetken aikaa.
- Lisää kurkuma, chilijauhe, korianterijauhe ja puolet suolasta. Sekoita hyvin, ja paista hetken aikaa.
- Kaada sekaan tarpeen mukaan vettä, ja peitä kannella. Hauduta kasviksia n. 10 min. ajan.
- Lisää loput suolasta sekä garam masala. Hauduta kasviksia, kunnes ne ovat kypsiä.
- Koristele halutessasi tuoreella korianterilla ja nauti intialaisten leipien kera.
Jännän näköinen kurkku!
ReplyDeleteMinä en ole muistaakseni laittanut parwalia kuin kerran, eikä ruoka tainnut ola mitenkään onnistunut, kun ei parwalia ole sen koommin meidän keittiössä näkynyt... Tätä sinun reseptiäsi voisi kyllä kokeillakin!
ReplyDeleteMeillä ollaan nykyään kovin ihastuneita tindora-nimiseen vihannekseen, joka on aika samantapainen kuin parwal, mutta vähän pienempi. Oletko koskaan kokeillut sitä?
Eikö olekin, Yaelian!
ReplyDeleteHippu, tässä ruoassa ainakaan parwal ei ollut kovin vahvan makuinen, sopi mielestäni perunan kanssa, joka on miedon makuinen.
En ole kokeillut tindoraa ainakaan vielä - onko se tosiaan eri kasvis kuin parwal? En ole ihan perehtynyt noiden kahden kasviksen eroihin.
Miten muuten valmistat tindoran? Täytetäänkö ne jollakin?
Herkullisen näköinen ruoka - ja oi että noi parwalit on kauniita! :D Tännekin tollasia, kiitos!
ReplyDeleteOnpa kivan näköistä sapuskaa! Tuota voisi soveltaa meilläkin - täällä on paljon erilaisia kurkkulajikkeita syksyyn asti tarjolla, ei nyt ihan parwalia mutta appiukon pikkukurkkuja kuitenkin! :) Ainut mitä ei löydy, on asafoetida, mutta ehkä sen voi korvata jollakin? Hauskaa alkuviikkoa Intiaan! :)
ReplyDeleteEnt-tu, tämä onkin ihan hyvää. Minustakin nuo parwalit on hauskoja, tulee vähän mieleen mini-avomaakurkut. Mutta noita ei voi syödä samaan tapaan salaatissa kuin normaaleja kurkkuja.
ReplyDeleteItaliansalaatti, mikä ettei - asafoetidan sijaan voisi lisätä vaikka sipulia, jotkut käyttävät asafoetidaa sipulin korvikkeena.
Hauskaa viikkoa sinne saapasmaahankin!
Selailin taas näitä ihania ohjeitasi ja aion ensi töikseni kokeillan kun köökkini taas pelittää! Kirjaimellisesti tuli vesi kielelle!
ReplyDeleteKiva, kun kävit Tuulevi!
ReplyDeleteMadhav teki näitä meille kerran mutta ei rapsuttanut parwaleista siemeniä pois. Lopputulos oli hirmuisen tulinen eivätkä tytöt sitä kestäneetkään ja näin oli parwaleitten maine iäksi heidän suissaan pilattu. Ne parwalit olivat isoja.
ReplyDeleteNatalia, parwal ei ole ollenkaan tulinen siemenineen, eli kyseessä oli varmaankin iso chili. Täällä myydään sellaisia 10-15 cm pitkiä chilejä, jotka ei varmasti maistu kaksosille.
ReplyDeleteMinun käsitykseni mukaan parwal ja tindora ovat eri vihanneksia, mutta voin toki olla väärässäkin. Parwalissa en tykännyt sen isoista siemistä; tindorassa siemenet ovat aika huomaamattomia.
ReplyDeleteMeillä tykätään tindorasta tosi simppelillä tavalla valmistettuna, eli pannulle ensin popu/tadka-ainekset, sitten hieman sipulia ja suolaa, sitten vihannes, ja kun se on melkein kypsää, lopuksi korianterijauhetta. Koska miehelläni on ollut viime aikoina närästys- yms- ongelmia, en ole lisännyt ruokaan edes yhtään chiliä. Ei kyllä varmaan maistuisi "normi"intialaiselle... :-)
Ahaa! Eli parwal on varmaankin kurkkumaisempi ja nestemäisempi siemenineen. Mistäköhän nuo tunnistaa ulkopuolelta...
ReplyDeleteKuulostaa simppeliltä tuo tindora-resepti. Minä kyllä tykkäisin, mutta normi-intialaiset tosiaan laittaa paljon enemmän mausteita... mies taas ei pidä tästä vihanneksesta mausteisenakaan.
Tindorat ovat minusta pienempiä ja ohuempia kuin parwalit, eikä niissä ole noita valkoisia raitoja, vaan ne ovat ihan kokovihreitä.
ReplyDeleteHyvä tietää! Ensi kerralla kokeillaan sitten täytettyä tindoraa.
ReplyDeleteMielenkiintoista keskustelua! :)
ReplyDelete