Sunday, August 22, 2010

Chilli Parotta

Vanhasta blogistani useat reseptit katosivat – minne, en tiedä. Esim. suurin osa snack-resepteistäni katosivat kokonaan. Siksi ajattelin postittaa muutaman vanhoista resepteistäni uudelleen.

Tulinen leipähässäkkä – yksi lemppariruoistani täällä Intiassa.

Muulla tavalla en osaa chilli parottaa kuvailla – ennen Intiaa en ollut koskaan nähnyt vastaavaa ruokalajia, enkä tiedä, mihin sitä vertaisi. Ensimmäisellä kerralla chilli parotta maistui mielestäni kanalta, sikäli kuin kanan maun vielä joten kuten muistan. Silti se ei ole kanaa eikä lihaa nähnytkään - tämä ruokalaji on kotoisin etelä-Intiassa sijaitsevan vegetaristi-kaupunki Chennain katuravintoloista. Maku selviää vain maistamalla, ja sitten siihen jääkin koukkuun!

Parhaimmalta tämä maistuu ihka oikeista Tamil Nadun vehnäisistä parotta-leivistä tehtynä, mutta samaan reseptiin voi kokeilla myös muita intialaisia leipiä. Itse käytin kaupan pakastealtaasta löytämiäni parotta-leipiä.

Tarvitset:

  • 4 pientä parottaa
  • 1 tomaatti
  • 1 iso sipuli
  • 4 vihreää chiliä
  • 1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
  • Öljyä
  • Ripaus punaista väriainetta
  • Mausteita:
  • 1 tl chilijauhetta
  • 1 tl tummia sinapinsiemeniä
  • 1 tl korianterijauhetta
  • 5-6 currylehteä (minulla ei ollut, joten käytin kevätsipulia)
  • Maun mukaan suolaa

Valmistelut:

  • Paista pakastetut parottat pannulla kevyesti.
  • Leikkaa tai revi paistetut paranthat 2-3 cm pituisiksi suorakulmiksi. Aseta syrjään.
  • Soseuta tomaatti.
  • Pilko sipuli pieniksi kuutioksi.
  • Paloittele chili pieniksi rinkuloiksi.

Valmistus:

  • Lämmitä öljy pannulla.
  • Lisää sinapinsiemenet ja currylehdet.
  • Kun sinapinsiemenet alkavat poksahdella, lisää sipuli, chilit sekä inkivääri-valkosipulitahna. Ruskista, kunnes sipulit ovat kullanruskeita.
  • Ota puolet seoksesta, ja soseuta esim. blenderillä. Kaada takaisin pannulle.
  • Lisää tomaattisose, ja anna hautua muutaman minuutin ajan.
  • Kaada sekaan chilijauhe, korianterijauhe, suola sekä väriaine. Sekoita hyvin, kunnes leivänpalat ovat peittyneet mausteisiin.
  • Tarjoa sipuli-raitan kera.

2 comments:

  1. Voisikohan Suomessa käyttää leipänä esim. lapinrieskaa tai tortilloja?

    ReplyDelete
  2. Voisihan sitä kokeilla. Tosin tekstuuri muuttuisi hieman, sillä nämä ovat paksuja ja sitkeitä. Ehkä joku paksumpi rieska olisi parempi?

    ReplyDelete