Sunday, January 16, 2011

Matar Mushroom

Herkkusieni-hernekastike.

En ole kovin usein valmistanut intialaista ruokaa sienistä, sillä sieniä ei syödä intialaisessa perheessäni ollenkaan. Perheeni on ns. vaishnaviittejä - brahmiineja, jotka karttavat lihan lisäksi mm. sienten syöntiä.

Sieniä harvemmin näkee intialaisessa ruoanlaitossa yleensäkään. Tämä johtuu  siitä, että hindut pitävät sieniä – myös ruokasieniä – homesieninä, jotka kasvavat epämääräisissä olosuhteissa, pimeissä ja märissä paikoissa, usein toisten kasvien loisina.

Ravintoloissa yleisin sieniruoka on varmasti matar mushroom – kastike herkkusienistä ja herneistä (matar). Tähän kastikkeeseen tulee cashew-tahnaa, joka tekee mausta täyteläisen. Jos pidät herkkusienistä, maistuu tämä varmasti sinullekin!

Tarvitset:

  • 2 dl herneitä
  • 10-15 tuoretta herkkusientä
  • 2 sipulia
  • 1/2 dl cashew-pähkinöitä
  • 1 dl tomaattipyreetä
  • 2 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
  • Öljyä
  • Mausteita: 
    • 4 kardemumman siementä
    • 2cm pätkä kanelitankoa
    • 1 tl chilijauhetta
    • Ripaus kurkumaa
    • 1 tl korianterijauhetta
    • 1 tl garam masalaa
    • Maun mukaan suolaa

Valmistelut:

  • Puhdista sienet ja leikkaa ne neljään osaan.
  • Soseuta sipulit.
  • Murskaa cashewt hienoksi tahnaksi myllyssä tai blenderissä. Liota tahnaa 2dl vedessä.

Valmistus:

  • Lämmitä öljy pannulla. Paista kanelia ja kardemummaa hetken öljyssä.
  • Lisää inkivääri-valkosipulitahna varovasti.
  • Lisää sipulisose ja sekoita hyvin. Kuullota, kunnes sose alkaa olla kullanruskeaa.
  • Kaada sekaan tomaattipyree, chilijauhe, kurkuma, korianterijauhe ja puolet suolasta. Sekoita hyvin ja hauduta, kunnes öljy alkaa erottautua soseesta.
  • Lisää cashew-tahna vesineen ja sekoita hyvin.
  • Kaada sekaan sienet ja herneet sekä 1 dl vettä. Paista korkealla lämmöllä 5 min. ajan tai kunnes herneet ovat kypsiä.
  • Lisää garam masala sekä loput suolasta. Hauduta vielä muutaman minuutin ajan.
  • Tarjoa intialaisten leipien tai miksei vaikka riisin kera.

3 comments:

  1. Kuulostaapa hyvältä! Pidän kovasti sienistä ja herneistä, joita täällä Italiassa yleensä yhdistellään perinteiseen tapaan ("boscaiolo") joko pastan tai liharuuan lisukkeeksi. Sinun kastikkeesi cashew-pähkinöillä ryyditettynä on ihan toista luokkaa, menee kokeiluun!! :) Oikein kivaa alkuviikkoa sinne!!

    ReplyDelete
  2. Olen aina ihmetellyt, mistä intialaisten sienikammo johtuu, mutta nyt selvisi tämäkin! Meilläkään ei mies oikein tykkää sienistä siksi juuri, kun ne ovat "hometta". Ehkä voisin taas yrittää tyrkyttää sille sieniä ja kokeilla vaikkapa tätä herkulliselta kuulostavaa ruokaasi. :-)

    ReplyDelete
  3. Hippu, intialaiset tosiaan usein karttavat sienia, eivätkä yleensä edes osaa sanoa, miksi. Jotenkin heillä on sellainen vastenmielisyys niitä kohtaan juuri noiden home-assosiaatioiden takia. Ehkä voisit tyrkyttää sieniä pienissä paloissa siten, että miehesi ei välttämättä edes tunnista niitä sieniksi?

    ReplyDelete