Saturday, January 1, 2011

Intialaiset perusmausteet

Eri puolilla Intiaa käytetään erilaisia mausteyhdistelmiä, ja meidän perheessämme käytetyt mausteet ovat Rajasthan-Punjab-vaikutteisia. Olette kenties huomanneet, että melkein kaikki valmistamani subzit maustetaan samoilla perusmausteilla. Niistä voikin valmistaan melkein minkä tahansa kasvisruokalajin oman maun mukaan.

Intialaisissa kodeissa perusmausteet säilytetään pienissä purkeissa ison purkin sisällä. Tätä rasiaa kutsutaan masale ka dabbaksi. Intialaisissa kodeissa käytetään toki myös monia muita mausteita, mutta yleisimmät on kätevä pitää yhdessä purkissa. Itsekin kyllästyin eri purkkien availemiseen, ja kävin ostamassa tällaisen dabban meille kotiin. Nyt sen käyttö sujuukin kätevästi, kun tässä vaiheessa osaa jo suurinpiirtein erottaa eri mausteet toisistaan ulkonäön ja tuoksun perusteella

Kuten suurimmassa osassa pohjois-intialaisista kodeista, meidänkin purkissamme pidetään seuraavia mausteita (myötäpäivään):

kurkuma (keltainen), korianterijauhe, jeera, chilijauhe, asafoetida, suola sekä tietysti garam masala (keskellä). 

Tärkeää tässä purkissa on se, että se on ilmatiivis, jotteivät pienet trooppisen maailman ötökät eksy sisälle. Purkissa on tällainen välikansi…

…ja vielä varmuuskansi päällä.

Jos laittaa mielellään pohjois-intialaista ruokaa, kannattaa hankkia nuo edellämainitut mausteet omaan kotiin.

Meillä käytetään toki myös monia muita mausteita erilaisiin kasvisruokiin. Mausteita, joita emme käytä päivittäin, säilytämme edelleenkin näissä Ikean purkeissa Ikean hyllyillä.

11 comments:

 1. Hei, kysyisin mausteista. Sain lahjaksi pickle masalaa, enkä oikein mistään löytänyt kunnon tietoa sen sisällyksestä tai käyttötarkoituksesta. Säilykkeisiin? Kokeilin sitä ruoanlaitossa niin, että lämmitin sitä ensin öljyssä, mikä oli ehkä virhe, koska ruoasta tuleva höyry oli täysin hengittämiskelvotonta, etikkaista(?), ruoka itsessään oli kyllä hyvinkin syötävää jäähdyttyään. Osaisitkohan auttaa? :)

  ReplyDelete
 2. hei,kunn katselin tuota videotasi uuden leikkurisi käytöstä ihmettelin todella mitentkäytit sitä kuin hakkuria. sehän on nimenomaan tarkoitettu keinuvaan käyttöön .Näin tuloskin on aivan erilainen eikä brutaali kuin itsekin sanoit.

  ReplyDelete
 3. Mä sain joskus äitiltä joululahjaksi suht samannäköisen purkin kuin tuo sun masale ka dabbasi. Se oli ostettu Indiskasta ja siellä oli sisällä pienissä astioissa jotain mausteita. Koko homma oli niin epäsuomalainen että se jäi jotenkin mietityttämään mua. Mut hauskaa että purkille täynnä purkkeja joissa on mausteita on aitointialainen selitys! (mä olen kyllä hävittänyt sen purkin ja ne pienet kupit jonnekin..)

  ReplyDelete
 4. Mulla on Suomessa noita samoja Ikean purkkeja, ja ne on kyllä ihan ylihyviä! Masala dabbaa en ole hommannut, kun meillä ei kuitenkaan joka päivä laiteta intialaista ruokaa, joten se olisi siinä mielessä ehkä vähän "turha". Mutta tässä sen taas huomaa, miten paljon Intian eri alueiden keittiöt eroavat toisistaan: mun masala dabbaan tulisi aika erilaisia mausteita. :-)

  ReplyDelete
 5. Nadja, voisin kuvitella, että tuo pickle masala on pikkelsin (achar) valmistusta varten. Pikkelsi on Intiassa vahvasti maustettu, kitkerä säilyke, jota syödään ruoan lisäkkeenä makua antamassa. Pikkelsin voi valmistaa eri kasviksista, esim. chilistä, mangosta, sitruunasta, jne. ja sen valmistukseen menee n. 10 päivää. Ehkä laitan vielä jossain vaiheessa ohjeen pikkelsin valmistukseen :)

  Anonyymi, tuo "brutaali" kommentti oli ihan vaan vitsiksi tarkoitettu. Harmi, jos videosta välittyy, että yrttien hienontaminen tuolla mezzalunalla oli jotenkin hankalaa - tarkoituksena oli näyttää, että kyseessä oli kätevä laite. Mielestäni keinutin leikkuria, mutta ehkä siksi, että leikkasin yrtit nopealla liikkeellä videota varten, video ehkä antaa sellaisen kuvan, että hakkuutan yrttejä.

  Anni, en tiennytkään, että Indiskasta saa näitä purkkeja! On nämä sinänsä epäsuomalaisia, ettei suomalaisessa ruoanlaitossa tosiaankaan tarvitse käyttää päivittäin 7 eri maustetta. Mutta meillä nämä ovat käteviä, koska melkein joka ruokaan tulee tämä mausteyhdistelmä.

  Hippu, voin kuvitella, että teillä olisi aika eri mausteet dabbassa... varmaankin ainakin sinapinsiemeniä sieltä löytyisi?

  ReplyDelete
 6. Ok, kiitos :) Laitoin sitä tänään reilusti kermaviilikastikkeeseen + paprikajauhetta ja chilikastiketta. Hyvin toimi :)

  ReplyDelete
 7. Hei Anna,
  Satuin tupsahtamaan sivuillesi. Asutko Bangaloressa?
  Olen muuttamassa Intiaan, aluksi ainakin Bloreen, ja mietin, että suomalainen tuttavuus olisi kiva :)

  ReplyDelete
 8. Nadja, tuollaiseen dippiin se saattaa sopiakin! Kiva, että löysit mausteelle käyttöä.

  Anonymous, asun tosiaan Bangaloressa. Olisi kiva tutustua, kun tulet tänne - laita vaikka sähköpostiosoitetta tulemaan :)

  ReplyDelete
 9. Moikka, voisinkin meilata sulle. Mistäköhän löytäisin s-postiosoitteesi?

  ReplyDelete
 10. Ihana näky! Meillä on noi mausteet muovipurkeissa, käytännöllistä vaikka ei kovinkaan kaunista. :)

  ReplyDelete
 11. Tähän osoitteeseen voi minulle laittaa postia:

  anna.garammasala@gmail.com

  ReplyDelete