Intialainen ruokasanakirja
Lukijoiden pyynnöstä olen alkanut tehdä tähän intialaista ruokasanakirjaa, josta löytyy suomennokset niin mausteiden kuin kasvistenkin nimille. Yritän kääntää mahdollisimmat monet ja yleiset sanat, joita resepteissäni ilmestyy, mutta ehdotukset ovat tervetulleita. Puuttuuko tästä listasta sanoja, joiden haluaisitte lisättävän?
Huomatkaa, että tämä sanakirja on hindiksi ja englanniksi, sillä ne ovat Intian yleisimmät kielet. Intiassa matkustaessanne törmäätte varmasti moniin muihin sanontoihin, mutta tällä sanakirjalla pääsette alkuun.
Olen listannut sanat eri otsikkojen alle, mutta haluat etsiä jotakin tiettyä sanaa, voit painaa Ctrl F.
Lisään tähän sanoja tarpeen mukaan, kun niitä esiintyy blogissani tai tulee mieleen. Sivuun tulee palkki, josta pääsee suoraan sanakirjaan tarvittaessa. Toivottavasti tästä on lukijoille hyötyä!
Hindi | Englanti | Suomi |
Subzi (sabzi) | Vegetables | Kasvikset |
aloo (alu) | potato | peruna |
arbi | colocasia | taaro (juurimukuloita) |
baengan | eggplant, brinjal | munakoiso |
bandh gobhi (patta gobhi) | cabbage | kaali |
beans | green beans, French beans | vihreä papu |
bhindi | ladies’ finger, okra | okra |
chakunder | beetroot | punajuuri |
chichinda | snakegourd | pitkä raidallinen kurkkukasvi (Trichosanthes cucumerin) |
chow chow | chayote | kajottikurpitsa |
gaajar | carrot | porkkana |
guwar ki phali | cluster beans | guar-papu |
hari mirch | green chilli | vihreä chili |
kakdi | cucumber | kurkku (pitkä, notkea intialainen lajike) |
kamal kakdi | lotus root | lootuksenjuuri |
karela | bittergourd | karvaskurkku |
kheera | cucumber | kurkku |
kukkurmutta | button mushroom | herkkusieni |
lal mirch | red chilli | punainen chili |
lauki (loki) | bottlegourd | pullokurpitsa |
lehsun | garlic | valkosipuli |
makai (makki) | sweetcorn | maissi |
matar (muttar) | peas | herne |
mooli (muuli) | radish | retiisi (valkoinen) |
niimbu | lemon | sitruuna |
palak | spinach | pinaatti |
parwal | pointed gourd | pieni suippo raidallinen kurkkukasvi (Trichosanthes dioic) |
patta gobhi (bandh bobhi) | cabbage | kaali |
petha | ash gourd, winter melon | hunajamelonin tapainen kasvis (Benincasa hispida) |
phool gobhi | cauliflower | kukkakaali |
pyaaz | onion | sipuli |
sem (semphali) | broad beans, fava beans, double beans | härkäpapu |
shalgam | turnip | turnipsi |
simla mirch | capsicum | vihreä paprika |
tamater | tomato | tomaatti |
tindora | ivy gourd | pieni suippo kurkkukasvi (Coccinia grandis) |
turai | ridgegourd | luffa |
kaddu | pumpkin | kurpitsa |
senjana | drumstick | “rumpukepit” (Cassia fistulosa) |
shalari | celery | selleri |
shakarkandi (rataalu, suran) | sweet potato | bataatti |
suran (jimikand) | yam | jamssi |
Phal (Fal) | Fruit | Hedelmät |
aam | mango | mango |
aloobukhara | plum | luumu |
amla | gooseberry | intialainen karviaismarja |
amruud | guava | guava |
anaar | pomegranate | granaattiomena |
ananas | pineapple | ananas |
angoor (angur) | grapes | rypäleet |
anjeer | fig | viikuna |
chikkoo (chikku) | sapota | päärynäntapainen kuivakka hedelmä (manilkara zapota) |
jamun (jambul) | java plum, Indian blackberry, black plum | intialainen luumua muistuttava marja (Syzygium cumini) |
katahal | jackfruit | jakkihedelmä |
kela | banana | banaani |
katahal | jackfruit | jakkihedelmä |
kharbooj (kharbuj) | musk melon, cantaloupe | hunajameloni |
khubani | apricot | aprikoosi |
lichi | lychee | litsi |
mosambi | sweet lime | makea limetti |
naarangi | orange | appelsiini |
nariyal | coconut | kookos |
nashpati | pear | päärynä |
papiita | papaya | papaija |
seb | apple | omena |
sitaphal (sitafal) | custard-apple | kirimoija, kermaomena |
tarbooj (tarbuj) | watermelon | vesimeloni |
Patti | Herbs | Yrtit |
adrak | ginger | inkivääri |
dhanya | coriander, cilantro | korianteri |
imli | tamarind | tamarindi |
kadi patta | curry leaf | currynlehti |
methi | fenugreek | sarviapila |
pudina | mint | minttu |
sarson | spinach leaves | sinapinlehdet |
tej patta | bay leaf | laakerinlehti |
thulsi | Indian basil | pyhä basilika |
Masale | Spices | Mausteet |
aji-no-moto | monosodium glutamate | natriumglutamaatti, aromivahvenne |
ajwain | thymol seeds, caraway seeds, carom seeds | koptilainen kumina |
amchoor | dry mango powder | jauhe kuivatusta mangosta |
anasphal | star anise | tähtianis |
dalchini | cinnamon | kaneli |
dhanya | coriander powder | korianterijauhe |
elaichi | cardamom | kardemumma |
garam masala | garam masala | maustesekoitus pippurista, neilikasta, jeerasta, muskotista, kanelista, kardemummasta ja laakerinlehdestä |
haldi | turmeric | kurkuma |
hing | asafoetida | hajupihka |
javitri | mace | muskottikukka |
jayfal | nutmeg | muskottipähkinä |
jeera | cumin | juustokumina |
kala namak | black salt | musta suola |
kali mirch | black pepper | mustapippuri |
kalonji | nigella seeds, black cumin | musta kumina |
khus khus | poppy seeds | unikonsiemenet |
kesar | saffron | sahrami |
lal mirch | red chilli powder | punainen chilijauhe |
lavang (laung) | cloves | neilikka |
namak | salt | suola |
rai | dark mustard seeds | tummat sinapinsiemenet |
saunf | aniseed | anis |
tilli | sesame seeds | seesaminsiemenet |
Dhal | Lentils and beans | Linssit tai pavut |
channa | chickpeas | kikherne |
chana dhal | yellow split peas, bengal gram | halkaistut kikherneet |
chutney dhal | roasted chick peas | paahdettu chana dhal |
desi channa | black chickpeas | tummat kikherneet |
lobia | black-eyed beans | mustasilmäpavut |
masoor dhal | red lentils | halkaistut punaiset linssit |
moong dhal | green gram dhal | halkaistut keltaiset tai vihreät linssit |
rajma | kidney beans | kidneypavut |
sabut moong | green gram dhal | kokonaiset vihreät linssit |
sabut urad | black gram dhal | kokonaiset mustat linssit |
tuar dhal | red gram dhal | keltaiset linssit |
urad dhal | black gram dhal | halkaistut valkoiset tai mustat linssit |
Mewa | Dry Fruit and Nuts | Kuivatut hedelmät ja pähkinät |
akhrot | walnut | saksanpähkinä |
badam | almond | manteli |
kaju | cashewnuts | cashew-pähkinä |
khajoor | dates | taateli |
kishmish | raisins | rusina |
pista | pistachio | pistaasi |
moongphali | peanuts | maapähkinä |
supari | betelnut | betel-pähkinä |
Doodh se | Dairy | Maitotuotteet |
chach (mattha, lassi) | buttermilk | piimä, jogurttijuoma |
dahi | curd | jogurtti |
doodh (duudh) | milk | maito |
ghee | clarified butter | kirkastettu voi |
khoya (khova, mawa) | milk fudge | makea, kiinteytetty maito |
makkhan | butter | voi |
malai | cream | kerma |
paneer | cottage cheese | intialainen kotijuusto, maku muistuttaa raejuustoa |
Anaaj | Cereals | Viljatuotteet |
atta | wholewheat flour | täysjyvävehnäjauho |
bajra | pearl millet flour | helmihirssijauho |
besan | chickpea flour | kikhernejauho |
chawal | rice | riisi |
chivda | flattened rice flakes | ohuet riisihiutaleet |
dalia | bulgur wheat | bulgurvehnä |
maida | wheat flour | vehnäjauho |
makai ka atta | corn meal | maissijauho |
murmure (muri) | puffed rice | paisutettu riisi |
poha | rice flakes | riisihiutaleet |
ragi | finger millet flour | sormihirssijauho |
sabudhana | sago (tapioca) pearls | tapioca, sago-palmusta saatu tärkkelys |
sooji (rawa) | semolina | mannasuurimot |
Alag tare ki samagri | Miscellaneous | Sekalaiset |
achaar | pickle | pikkelssi |
anda | egg | kananmuna |
barfi | Indian fudge | intialainen maitomakeinen |
bhara | stuffed | täytetty |
burjee | crushed | murskattu |
chaat | Indian savoury snacks | intialaiset suolapalat |
chai | Indian tea | intialainen mauste-maitotee |
chatni (chutney) | chutney | mausteinen dippi |
cheeni (chiini) | sugar | sokeri |
dosai | rice pancake | riisitaikinasta tehty lettu |
ghee | clarified butter | kirkastettu voi |
giili subzi | gravy | kastikemainen curry |
gosht | meat | liha |
gur | jaggery | palmusokeri |
handi | food cooked in an earthenware pot | laajassa savipannussa valmistettu ruoka |
idli | steamed rice cake | höyrystetty riisikakku |
kabab | skewer | varras tai kebabi |
kadhai (karahi) | food cooked in a deep steel pan (like a wok) | wokin tapaisella syvällä teräspannulla valmistettu ruoka |
kheer | rice pudding | makea riisipuuro |
kofta | vegetable ball | pyörykkä |
makhana | fox nut | euryale ferox- vesililjan siemenet |
mithai | sweetmeats | intialaiset makeiset |
namkeen | spicy fritters | mausteiset uppopaistetut suolapalat |
pakora | vegetable fritter | friteerattu kasvis |
paan | betel leaf | betel-lehti |
papad | papadum, poppadom | intialainen näkkileipä |
payasam | milk pudding | makea maito-nuudelipuuro |
pulao | pilaf | maustettu riisi |
raita | yoghurt side dish | jogurttilisäke |
rasam | rasam | maustettu keitto |
roti | unleavened flatbread | intialainen leipä |
saag | green leaves, e.g. mustard, fenugreek, spinach | vihreät lehtivihannekset, e.g. sinappi, sarviapila, pinaatti |
sambhar | sambhar | linssi-kasvispata |
semia (seviya) | vermicelli | vermiselli, ohuet nuudelit |
shorba | soup | keitto |
sukhi subzi | dry curry | kuiva curry, höystö |
tandoori | food prepared in a tandoor clay oven | tandoor-saviuunissa valmistettu ruoka |
tawa | food prepared on a flat steel griddle | ohuella teräspannulla valmistettu ruoka |
tel | oil | öljy |
tikka (tikki) | spicy marinade | mausteinen marinadi |
vada | deep-fried lentil doughnut | uppopaistettu linssitaikinadonitsi |
Kiitos Anna,tätä varmaankin tulee tarvitsemaan jossain vaiheessa:-)
ReplyDeleteKiitos täältäkin! Löysin tänne itse asiassa juuri eilen, kun googlailin erilaisten ruokasanojen merkitystä. :)
ReplyDeleteMahtavatko dhal, dahl ja dal olla jotenkin rinnakkaisia muotoja vai onko kullakin oma merkityksensä? Kaikkiin olen jossain Internetin syövereissä törmännyt...
Mitenkä tuon hing/asafoetida -käännöksen kanssa oikein on, suomeksi olet laittanut sarviapila??? Eikö sarviapila ole englanniksi fenugreek ja tuo asafoetida hajupihka tms? Eri kasvi kuitenkin on kyseessä, mikäli minä olen mitään näistä ymmärtänyt.
ReplyDeleteYaelian, kiva jos tulee tarpeeseen :)
ReplyDeleteTiia, kiva, kun kävit! Dal, dahl ja dhal ovat sama asia, eli linsseistä on kyse.
Ainos, kiitos, kun kommentoit ja löysit virheen ennen kuin joku muu sen sieltä otti. Eli hing on tosiaan hajupihka, eikä sarviapila (methi), jonka olen näköjään vahingossa väärin kopioinut.
Olet tehnyt paljon työtä. Siitä kiitos! Tykkäisin kuitenkin enemmän sanakirjasta ilman taulukkoa, laatikoita, ruudukoita tai miksi tuota nyt kutsua.
ReplyDeleteOlisipa tällainen sanakirja ollut käytössä siellä asuessa.
ReplyDeleteVau mikä työ! Tästä on varmasti vielä monesti hyötyä. Itse tykkään tuosta taulukkomuodosta erityisesti, se on selkeä.
ReplyDeleteTosi hieno sanasto, aivan upeaa!
ReplyDeleteOlikos sinulla täällä blogissa jokin härkäpapuresepti? En ole mitään resepteistäsi vielä kokeillut vaikka ne aina lueskelenkin, mutta kun kaapissa ois ihan suomalaisia härkäpapuja purkissa... :)
Ihanaa! Kiitos! <3
ReplyDeleteAnonymous, olisiko sinulla ehdotusta, miten sanalistan voisi paremmin esittää? Omasta mielestäni taulukko on kaikista loogisin, mutta jos lukijoilla on ehdotuksia, niin otan mielelläni vastaan :)
ReplyDeleteSuzhouren... ymmärrän kyllä! Mutta nythän voitte tulostaa sen ja ottaa vaikka tulevalle reissulle mukaan :)
JL, kiitos ehdotuksesta - laitetaan härkäpavut kokeiluun!
Reetta - toivottavasti tämä oli sellainen lista, jota kaipasit :)
Anna, tässä oli tosiaan aika kova työ,ja työ jatkuu vielä varmasti :)
ReplyDeleteSanat voisivat olla juuri noin palstoittain, se on selkeää, mutta ilman noita ruudukon viivoja. Jokaisen rivin jälkeen laittaisin yhden rivin tyhjää. Listasta tulee silloin pidempi, mutta selkeämpi. Sitä voisi myös kokeilla, miltä se näyttäisi, jos tuon rivin ensimmäisen hindinkielisen sanan kirjoittaisi lihavoituna. Myös väliotsikkojen jälkeen tulisi tietysti ainakin yksi tyhjä rivi.
ReplyDeleteMuuten kun luin tuota listaa, niin alkoi tehdä hirveästi mieli lähteä intialaiseen ravintolaan. Eihän se kaukana ole, mutta nyt on ollut niin kiire, ettei ole ehtinyt. Ehkä ensi viikonloppuna, ;)
Tämä on tosi hyvä ja hyödyllinen listaus. Esitystapa taulukossa on mielestäni hyvä, ei kannata minun mielestäni lähteä muuttaan ja varmaan blogikin asettaa esteensä siihen.
ReplyDeletet. simran
Ihana löytö täältä netin ihmeellisestä maailmasta. Olen lähdössä ekaa kertaa Intiaan allergisen lapsen kanssa, joten tulee varmasti kopsattua tämä listaus mukaan :D
ReplyDeleteKiva jos tästä on hyötyä Intian-matkalla!
DeleteAloin etsimään pakora-reseptiä ja päädyin blogiisi.. Mahtava, tuikitarpeellinen löytö! Hedelmä- ja erityisesti pähkinäallergikkona olen hieman jo etukäteen hikoillut, että kuinka mahtaa reissulaisen käydä..
ReplyDeleteAjamme poikaystäväni kera moottoripyörällä Oulusta Intiaan (Venäjä-Turkki-Iran-Pakistan-Intia, takaisin tod.näk. Kiinan ja Venäjän halki). Matkavalmistelut ovat toistaiseksi levällään, syyskuun starttiin on onneksi vielä (vähän) aikaa. Aikomuksena on kierrellä suurimmat kaupungit kauempaa ja katsoa, mihin kaikkialle tie vie. Vuoden aikana ehtii ainakin jonkin verran Intiaakin kokea!
Otan enemmän kuin mielellään vastaan vinkkejä ja varoituksia :)
Kiitos vielä loistavasta blogistasi!
-Minna
Aika hurjalta mutta upealta kuulostava matkasuunnitelma teillä! Aiotteko pitää blogia matkan kulusta? Sellaistahan olisi hauska lukea. Tulee mieleen Ewan McGregorin ja Charlie Boormanin Long Way Down ja Long Way Round- sarjoihin ja matkakertomuksiin...oletko tutustunut niihin?
DeleteTutustutte varmaan matkan aikana aika moneen erilaiseen ruokakulttuuriin jo pelkästään Intian sisällä. Tämä sanakirja auttaa ainakin pohjois-Intiassa, jossa hindiä käytetään kovasti, etelässä voi kysyä aina englanniksi, jos ruokalajit on paikalliskielillä ilmoitettu.
Vinkkejä? No hygienian kanssa kannattaa olla tuollaisella road tripillä tarkkana, eli juo vettä vain pulloista, jossa on korkin turvamuovitus tiukasti kiinni, ja kasvisruoka on aina turvallisempaa - liharuokaa kannattaa syödä vain hienommissa ravintoloissa. Hedelmät ja vihannekset kannattaa yleensä kuoria ennen syöntiä. Muuten osaisin antaa vinkkejä ehkä paremmin ihan tiettyihin kysymyksiin, jos jotain tulee mieleen...?!
Hei taas Anna!
ReplyDeleteHygienia-puoli tulee olemaan todellinen haaste, kun miettii kaikkia mahdollisia ja mahdottomia reittiosuuksia, mitä taipaleemme sisältää. Käsidesiä kulunee litroittain.
Jotenkin olin tuudittautunut naivisti käsitykseen, että Intiassa lihaa kypsytetään niin pitkään, että mahdolliset pöpöt häviävät.. Se, minkä eläimen lihaa sitten missäkin kojussa/ravintolassa on tarjolla, ei kenties ole ikinä ihan "salettia", ellei itse näe ruoanvalmistus-prosessia alusta alkaen. Onneksi olen kasvisten ystävä!
Vielä piti kysymäni, että onko jotain "perus"tahnoja, lisukkeita, jälkiruokia tms. syötäviä, joissa käytetään pähkinää tai raakoja seesaminsiemeniä? Joskus sain oireita falafeleista, jotka nyt eivät ihan intialainen ruokalaji ole, mutta kenties samankaltaisuuksia löytyy (?).
Ja kyllä, alamme pitämään blogia osoitteessa
www.easy-rider.fi
Siellä on jo jonkin verran sisältöä aiemmilta retkiltä, päivittely tihenee kunhan reissu lähenee :)
Kiitos taas!
-Minna
Minna, hygienia on Intiassa aina haaste! Mutta ruoat ovat mielettömän hyviä, joten sen ei kannata antaa estää nautintoa :)
DeleteLihasta sen verran, että perheeni ja tuttavani ovat lähes joka kerta sairastuneet Intiassa, ja he ovat lihaa syöneet. Itse sen sijaan sairastun tosi harvoin kasvisruokavaliolla, ja kun olen pari kertaa sairastunut, on se johtunut huonosta vedestä. Mutta paikallisella kasvisruoalla tuskin jää lihaa sen enempää kaipaamaan, ja voihan tarvittaessa posottaa lähimpään kaupunkiin vähän hienompaan ravintolaan sitten, jos sitä alkaa tehdä mieli.
Nyt ei tule mieleen mitään yleisesti käytettyä tahnaa, jossa on pähkinöitä. Cashew-pähkinöitä kyllä käytetään joissakin resepteissä, mutta ne ovat sen verran kalliita, että niitä on enemmän "hienommissa" ruoissa, ja kalliimmissa ravintoloissa menussa on tarkkaan selitetty, jos kastike on pähkinöistä valmistettu. Falafelit on tietääkseni valmistettu kikherneistä, joten jos niille olet allerginen, kannattaa välttää ruokia, joissa on "channaa" (Pohjois-intiassa yleinen ruokalaji).
Laita postia vaikka matkan varrelta, jos jotain kysyttävää tulee!
Hi would you mind stаting whiсh blοg platform you're using? I'm рlanning to ѕtart my
ReplyDeleteown blog soon but I'm having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I'm looking
fοг somethіng unique.
P.S Apologies for gеtting off-topic but I had to ask!
Hеrе іs my pagе :: online reputation management tool
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteHeip!
ReplyDeleteEt uskokaan miten tarpeeseen tämä sanakirja tulee, kiitos tuhannesti! En ehtinyt kuin vilkaista blogiasi alustavasti, mutta vaikuttaa aivan mielettömän hyvältä ja täynnä mielenkiintoisia postauksia! Pitää uppoutua oikein ajan kanssa.
Terveisiä ihanaan Intiaan (himpun katkerana täällä Suomen sateisessa juhannuksessa :D )
Minna
Kiitos kommentistasi Minna! Kiva, jos tästä on hyötyä. Harmi, etten pääse nyt bloggailemaan tämän enempää, mutta toivottavasti arkistoista löytyy muita kivoja juttuja :)
Delete