Tuesday, May 24, 2011

Manteleita, manteleita…

Raskaana olo alkaa välistä jurppia. Ohjeita tulee joka suunnasta, ja välillä tuntuu, että oma kroppa ei olekaan enää oma! Etenkin ruokarintaman ohjeita tulee kovasti. “Sinun pitää syödä enemmän”, “syö kahden edestä”, “syö enemmän gheetä ja voita”…

Yleisin kehotus, mitä täällä kuulee, on se, että pitäisi syödä manteleita. Kuinka moni onkaan kehottanut minua laittamaan mantelit yöksi veteen likoamaan ja syömään ne aamulla.

Asiassa on vaan yksi ongelma: en pidä manteleista. Minä en ole muutenkaan mikään kuivien hedelmien suurkuluttaja, eikä minulla ole ennen raskauttakaan ollut tapana mutustella manteleita. Mantelit ovat kuuluneet jokavuotiseen glögilasiin, jos edes sinne. Mutta eivät ne pahaksikaan voi olla, kun niin monet ovat kehottaneet…

Mikä avuksi? Sillä en pidä manteleista sellaisenaan, mitä niistä voisi valmistaa?

Mantelisose

Yaelian Appelsiineja ja hunajaa-blogista ehdotti tekemään mantelisosetta. Se oli helppo valmistaa ja maistui hyvältä leivän päällä. Mantelisoseesta onkin tullut nyt vakio-leivänpäällinen, kun tuorejuustot ovat pannassa.

Mantelisoseen valmistin näin:

  • Liota 100g manteleita vedessä yön yli.
  • Laita mixeriin tai blenderiin mantelit, n. 1 dl vettä, n. 2 tl oliiviöljyä sekä 3-4 taatelia makua antamaan.
  • Sekoita tasaiseksi massaksi ja nauti sellaisenaan tai esim. leivän päällä.

Mantelisose oli aika hyvän makuista hapankorpun päällä (noita suomalaisia hapankorppuja saa meidän lähikaupasta!).

 

Mausteiset mantelit

Olen makean ystävä, mutta raskaana tulee karteltua teollisten karkkien syömistä lisäaineiden takia. Nämä maustetut mantelit, jotka bongasin Omenamintun blogista, ovat kivoja mutusteltavia, joskin hieman jouluisen makuisia Smile

Tarvitset:

  • 200g manteleita (kuorimattomat käyvät hyvin)
  • 1 kananmunan valkuainen
  • Ripaus suolaa
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 tl kardemummaa
  • 1/4 tl neilikkaa

Valmistus:

  • Sekoita ripaus suolaa valkuaisen joukkoon.
  • Lisää valkuaisen joukkoon loput mausteet ja mantelit. Sekoita.
  • Kaada manteliseos leivinpaperin päälle pellille ja laita pelti 200-asteiseen uuniin. Paista manteleita uunissa n. 7 min. ajan, kääntäen puolivälissä. Vahdi uunia tarkasti, etteivät mantelit pala (minulla kävi näin ensimmäisellä kerralla).
  • Anna valmiiden manteleiden hieman kuivahtaa ja syö sellaisenaan naposteltavina.

 

Badaam (mantelimaito)

mantelimaito 002

Kolmas manteliresepti, jota olen kokeillut, on mantelimaito.

Mantelimaitoa juon ihan mielelläni, ja siitä bloggasinkin aikaisemmin. Laitan tähän vielä reseptin uudestaan:

Yhdelle hengelle tarvitset:

  • 2,5 dl maitoa
  • ½ dl kuorittuja manteleita
  • (Muutama sahraminpätkä)
  • 1 rkl sokeria

Valmistelut:

  • Soseuta mantelit hienoksi tahnaksi esim. blenderissä.
  • Liota sahramia kulhossa, jossa on 1 rkl lämmintä maitoa 10 min. ajan.

Valmistus:

  • Kiehuta maito kattilassa.
  • Lisää kiehuvaan maitoon mantelitahna, sokeri ja sahrami. Sekoita hyvin vispilällä siten, ettei manteli jää paakuiksi.
  • Anna hautua n. minuutin ajan välillä sekoittaen. Koristele esim. sahramilla.
  • Tarjoa makusi mukaan kuumana tai kylmänä juomana.

                         *                   *                 *

Tamarind Heaven-blogissa ilmestyi muuten juuri mielenkiintoinen tietopaketti manteleista.

Tuleeko teille muita mantelireseptejä mieleen?

29 comments:

  1. Muistan vielä itsekin kaikkeja neuvoja joita sain raskaana ollessani;D
    Kiva että on löytynyt ohjeita,jossa mantelit kuitenkin maistuvat:)
    Muuten,lähetin sinulle sähköpostia,pakettisi tuli vihdoinkin perille:)

    ReplyDelete
  2. :-D Iih, raskaus on nyt sitten siis julkinen! Jäämme odottamaan mitä siunattu tilasi saakaan sinut vielä haluamaan popsia...

    ReplyDelete
  3. Paljon onnea odotukseen! En ole käynyt aikoihin blogissasi (tai monessa muussakaan blogissa) ja aattelin, että olenko noin "pihalla asioista" ;)
    t. simran

    ReplyDelete
  4. Auts, vinkit unohtuivat. Minä taas rakastan manteleita. Voisin syödä niitä esim. rusinoiden kanssa vaikka kuinka ja mantelikakku on ihanaa <3
    t. simran

    ReplyDelete
  5. Yaelian, tosi kiva kuulla, että paketti tuli perille :) Ja kiitos kivoista manteliohjeista!

    Nata, no ei se nyt ihan niin julkinen ole, mutta sen verran mielessä että ruoka-ajatukset ja reseptit pyörii aika lailla "siunatun tilan" ympärillä!

    Simran, kiitos kovasti - en ole tosiaan maininnut tätä aikaisemmin, joten et ole pihalla :)

    ReplyDelete
  6. Mantelikakku... se voisi kyllä maistua!

    ReplyDelete
  7. Voi ei, voin vain kuvitella, miten sinulle sataa joka suunnalta neuvoja. On varmaan paljon kokeneita sukulaisia, jotka haluavat neuvoa... Yritä kestää. :-) Minäkin muuten rakastan mantelimaitoa; se on jotenkin niin simppelin hyvää. Muuten en kyllä keksi mitään manteliherkkuja, kun itsekin käytän tosi vähän mantelia. Simranin ehdottamaa mantelikakkua voisin minäkin kyllä syödä. Nam.

    Niin, ja se tärkein: onnea vauvauutisen johdosta!! :-)

    ReplyDelete
  8. Hippu, onneksi sukulaiset asuvat kauempana... muuten kyllä tuttavilta ja työkavereilta satelee neuvoja päivittäin, puhumattakaan anopista.
    Kiitos onnitteluista :)

    ReplyDelete
  9. Oi! Onnea kovasti!! Milloin on laskettu aika? <3

    Mitään manteleihin liittyvää kommenttia en osaa sanoa, kun en itse erityisemmin manteleista välitä.

    ReplyDelete
  10. Kiitos, Reetta! Lokakuussa :)

    ReplyDelete
  11. Hei onneksi olkoon!!! Meillä onkin sitten vissiin samoihin aikoihin laskettu aika! :) Niitä innokkaita neuvojia tosiaan riittää Intiassa, siinä sitä sitten vaan nyökytellään ja hymistellään erityisesti anopin loppumattomille ohjeille kuukaudesta toiseen. Onko se jo ilmoittautunut tulemaan teille vauvaa hoitamaan vai oletko menossa Suomeen synnyttämään?

    ReplyDelete
  12. Kiitos ja samoin itsellesi! Anoppini on ilmoittanut, että jos oma äitini ei tule synnytykseen mukaan niin sitten hän tulee paikalle - ja jää varmasti pitkäksi aikaa hoitamaan... Mites teillä?

    ReplyDelete
  13. Tsemppiä Anna, uskon että noita neuvoja satelee.. Yritä laittaa "toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos", kaikkea ei tarvitse noudattaa! :)

    Täällä Malesiassakin olen kuullut olevan kaikenmaailman neuvoja, mm. että juuri synnyttäneiden naisten ei pidä mennä kodistaan ulos vaan ovat siis jonkun 30pv neljän seinän sisällä - ja tuona aikana kiinalaiset uudet äidit eivät saa edes pestä hiuksiaan! Huh huh :D En ajatellut kyllä kaikkea noudattaa, sittenkään kun ensin olen siinä "siunatussa tilassa" - vielä siis odotellaan.

    Tsemppiä ja kirjoitellaan taas piakkoin!

    ReplyDelete
  14. Janika, tuo on nimenomaan oikea tapa suhtautua asioihin! Minuakin jännittää mahdollinen anopin tulo juuri siksi, että hänen mielestään tuoreen äidin pitää olla neljän seinän sisällä 2 kuukauden ajan. Ja tuosta hiustenpesujutusta olen kuullut myös kavereiltani, eli pätee myös Intiassa!

    ReplyDelete
  15. Heh, eiköhän se käy, kun sanot vain, että teet suomalaisittain :) Kyllähän kaikkien pitää uskoa, että "meidänkin" tavalla lapsista (ja äidistä) tulee terveitä :) Ja toivottavasti voit jutella miehesi kanssa, että eihän Suomessakaan äitiä ja lasta hyysätä, vaan siellä jopa ajatellaan sinänsä oikein, että uudet vanhemmat tarvitsevat kyllä "omaa aikaa" tutustuakseen vauvaan. Tietysti aluksi kaikki haluavat tulla vaavia katsomaan, mutta kyllä se siitä hiljenee.

    Kokeilin muuten vähähiilarista mantelileipää viikonloppuna, oli ihan hyvää sämpylän asemasta ja tulikin se nyt mieleen:
    http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=303

    p.s. Minun kaverini täällä myös kertoivat minulle noista synnytyksen jälkeisistä ajoista, mutta he olivat itse sitä mieltä etteivät kyllä omia tyttäriään käskisi olemaan sisällä.. Joten ehkä se on juuri vain noiden vanhempien ihmisten juttu. Tsemppiä, taistelen samoja juttuja vastaan myöhemmin! ;)

    ReplyDelete
  16. Meillä anoppi on ainakin periaatteessa läsnä joka tapauksessa, koska asutaan samassa taloudessa. Tosin tänä vuonna ei ehkä ole niin tiiviisti läsnä, koska on hyysäämässä omaa tytärtään, joka myöskin sai tässä pari kk sitten vauvan. Ei kyllä edellisellä kerralla pakottanut minua noudattamaan juuri mitään niitä miljoonista säännöistä ja ohjeista, vaikka selvästi näki, että mieli olisi tehnyt. ;)

    ReplyDelete
  17. Kiitos reseptistä, Janika! Mitä tuo fiberhust muuten on? Voisikohan tuota kokeilla tehdä ilman seesaminsiemeniä, niitä kun ei suositella raskauden aikana syötäväksi. (joo, rajoituksia on yllättävän paljon!)

    Raita, taidat olla aika kärsivällinen tai anoppisi hyvin suvaitsevainen! Onko sulle muuten anoppi puhunut siitä, että vauvalle pitäisi antaa ruokarauha ja syöttää sitä vain ison shaalin alla eikä katsella samalla, kun se syö? Oma anoppini on puhunut tästä alusta saakka. Toinen juttu mistä hän puhuu on se, ettei tutteja saisi mistään hyvästä käyttää vauvalla. Tuntuu oudolta, kun on itse kasvanut tutti suussa ja pitänyt niitä niin normaaleina.

    ReplyDelete
  18. Hei Anna, tuo fiber husk on ns. sitkon korvike (kun osa on niin hiilarikammoisia, ettei voi laittaa yhtään vehnäjauhoja), mutta itse tein kyllä ilman tuota fiber huskia. Ja ainahan voi reseptejä muutella, jätä vain seesaminsiemenet pois! Tosin minä en kyllä usko yhtään, että minimaalinen määrä seesaminsiemeniä / leipä on mitenkään turmioksi ;)

    Muutenkin, älä vain kaikkea usko, mitä se anoppisi sanoo! Kyllähän sinustakin tuli ihan terve lapsi ja aikuinen vaikka tuttia käytitkin ja vaikka varmasti äitisi ihailikin sinua syödessäsi (eikä syönyt yhtään sen enempää manteleita kuin kukaan muukaan suomalainen odottava äiti). Minusta ainakin ihan käsittämättömiä välillä nuo neuvot, maalaisjärki vain kehiin :D

    ReplyDelete
  19. Ison shaalin alla eikä saa tirkistellä! :D Heh, ei ollut meillä moista. Riittää, kunhan menee johonkin tyhjään huoneeseen ja istuu selin oveen päin. Tuttia me ei olla koettu tarvitsevamme kummankaan vauvan kanssa, joten siitä ei ole ollut keskustelua. Mutta kyllä anoppia vähän hermostutti, kun mies keksi heti synnytyspäivänä tarjota minulle kananmunaa (normaalisti ehdoton ei synnyttäneelle!) ja vieläpä toi minut ja vauvan kotiin sairaalasta 2. päivänä synnytyksestä lukien, mikä taas on astrologian kannalta ehdoton ei. Lisää näitä juttuja kuullet sitten, kun olette tulossa meille päin. :)

    ReplyDelete
  20. Janika, hyvä tietää! Minäkään en panikoi pienestä määrää seesaminsiemeniä, jos niitä jo valmiissa ruoassa on. Reseptejä voi tosiaan muutella ihan oman maun mukaan, ja varmaan tuokin onnistuisi ilman seesamia... mutta menee hermot, jos yrittää välttää kaikkea mahdollista, mitä on käsketty vältettävän!

    Raita, täällä Bangaloressa (ja meidän tuttavien keskuudessa) näkee ainakin vain naisia, jotka imettävät ison shaalin alla. Aikaisemmin luulin, että se johtui siveyssyistä, mutta kuulemma vauvan ruokarauhalla on perinteisempi merkitys. Tuttia ei tosiaankaan aina tarvitse, mutta voin kuvitella, että jos vauvalla on esim. koliikki niin tutti saattaisi tulla tarpeeseen. Tuossakin asiassa maalaisjärjellä vaan! Mielenkiintoista kuunnella teidänkin suvun uskomuksista, niitä täällä Intiassa riittää paikasta toiseen...

    ReplyDelete
  21. Hei ja onnea raskaudesta! Olen nyt muutaman viikon ajan tutkaillut blogiasi ja kokeillutkin repsteistä muutamia - nytkin tulen alla yksi. Ollaan suomalais-intialainen kasvissyöjäpariskunta varustettuna kahdella lapsella. Intiassakin asuttiin hetki aikana ennen lapsia, mutta nyt siis Suomessa.

    Kysymys: useassa reseptissäsi on mainittu kohta "kunnes öljy alkaa erottua seoksesta" tms. Mitä tuo fraasi käytännössä tarkoittaa? Ollaan annettu seoksen olla pidemmänkin aikaa, eikä oikein ymmärretä mitä pitäisi käytännössä tapahtua...

    ReplyDelete
  22. Hei Intialaisenvaimo, ja kiitos kommentista. Mukava kuulla, että reseptejä kokeillaan sielläkin päin :)

    Tuosta öljystä... eli kun valmistaa perus-kastikeruokaa (gravy), ensin kuullotetaan mausteita öljyssä ja sen jälkeen lisätään soseutettu sipuli (ja myöhemmin tomaatti). Aluksi öljy imeytyy soseeseen. Soseen annetaan hautua keskilämmöllä n. 10 min. ajan tai kunnes kypsää - siinä vaiheessa öljy alkaa muodostaa pieniä "lampia" soseen päälle tai ulkopuolelle - tuo on sitä öljyn erottautumista. Jos käyttää hyvin vähän öljyä (kuten minä), öljyä ei aina helposti erota soseesta, mutta kannattaa antaa mausteiden hautua soseessa mahdollisimman kauan ennen kuin lisää kasvikset/protskut.

    Toivottavasti tuo selittää paremmin! Kerro, jos tulee vielä jotain kysyttävää :)

    ReplyDelete
  23. Kiitos vastauksesta! Mekin käytetään aika vähän öljyä, että se lienee selittää sen, ettei erottumista oikein huomaa.

    Oletteko te kasvissyöjiä? Tuli vaan tuosta liivatteen käytöstä mieleeni. Vai onko siellä "kasvisliivatetta" saatavilla? Mieheni on lähdössä sinnepäin ja kasailen juuri hänelle listaa tuomisista.

    Eilen kokeilin Paneer Makhania ja onnistui hyvin, vaikka teinkin pieniä muutoksia ts. tein vähän kevyemmän version korvaten condenced milkin ja kerman ihan vaan maidolla kun ei kaapissa sattunut muuta olemaan.

    Kiva löytää yhdestä paikasta maistuvia reseptejä ja kerrankin oma maustehylly sisältää jo lähes kaiken tarvittavan!

    ReplyDelete
  24. Me olemme kasvissyöjiä molemmat, mutta syömme kananmunia. Liivatetta käytän tosi harvoin, ja tähän kakkuun luulin sen olevan tarpeellista, mutta toimi näköjään ilmankin liivatetta. Liivate ei tietääkseni ole kasvisperäistä, joten jos haluaa olla tarkka, niin monia hedelmäkarkkejakin tulisi vältellä. En ole niin tarkka kuitenkaan.

    Kiva kuulla, että paneer makhani onnistui. Se on aika raskasta ruokaa eli ihan oman maun mukaan voi muunnella :)

    Näillä perusmausteilla pääsee tosiaankin pitkälle!

    ReplyDelete
  25. Mekin syödään kyllä kananmunia, mutta liivatetta vältetään niin karkeissa kuin muissakin herkuissa.

    Suurin osa ruuista on meille toki tuttuja, mutta koska mieheni on etelä-Intiasta on näitä pohjoisen ruokia tullut tehtyä vähemmän. Kivaa vaihtelua ja itsekin olen kuitenkin pohjoisen ruokiin mieltynyt enemmän. Vanhempi lapsemme (4v) syö sujuvasti molempia + tietenkin suomalaista kasvisruokaa (nuorempi taas ei vielä syö samaa kuin me muut).

    Yksi mauste joka meiltä puuttuu on Dhal Makhani - mauste. Onko käyttämäsi MDH:n vai suositteletko jotain muuta merkkiä?

    ReplyDelete
  26. Agar-agar on vegaaninen korvike liivatteelle. En ole koskaan käyttänyt mutta kuulemma toimii samalla tavalla kuin perinteinen liivatekin.

    Sinulla on todella mielenkiintoinen blogi. Olen useita reseptejäsi kokeillut ja aina tullut todella hyvää ja onnistunutta! Kiitos niistä! :)

    ReplyDelete
  27. Intialaisenvaimo, anteeksi- jäi aikaisemmin vastaamatta - MDH on ihan hyvä dhal makhani-mauste.

    Anonyymi, tosi kiva kuulla, että reseptit ovat onnistuneet. Kiitos agar-agar-vinkistä.

    ReplyDelete
  28. Voi miten ihana blogi tämä on, tulee niin muistoja mieleen! Minunkin anoppini liotti aikoinaan niitä manteleita yön yli. Aamulla ne piti syödä ("ja pureskele oikein hyvin!") kuuman maidon kanssa. Kaikkien kolmen raskauden aikana on ollut mantelit yöpöydällä, vaikka puolisokin ehti jo vaihtua matkalla. :D Tulee kuulemma älykkäitä lapsia, niiden mantelien avulla ;)

    ReplyDelete
  29. Seija, mantelit ovat siis "aivoruokaa" :) Itselläni ei kyllä menisi noin alas, mutta muissa muodoissa kyllä!

    ReplyDelete