Sheekh Kabab on vanha resepti, jota on valmistettu jo satojen vuosien ajan intialaisissa kuninkaallisissa hoveissa. Perinteinen sheekh kabab valmistetaan jauhelihasta, ja samantapaisia kababeja näkee mm. Turkissa ja muissa Välimeren maissa.
Nykyään sheekh kababista näkee myös näitä kasvisversioita, jotka valmistetaan yleensä ravintolan tandoor-uuneissa. Kotioloissa parhaat kebabit paistaa grillissä (minä tein uunissa grillin puutteessa, mutta suosittelen grilliä). Miksei niitä valmistaisi kesällä ulkosalla grillissä!
Mallia sheekh kababiin otin intialaiselta julkkiskokilta Tarla Dalalilta. Kababeista tuli melko tulisia, joten mausteiden määrää voi halutessaan vähentää. Minulla ei ollut pitkiä cocktail-tikkuja, joten käytin hammastikkuja (cocktail-tikut sopivat paremmin grilliin). Reseptistä saa 12 pientä kebabia t. 6 normaalikokoista.
Tarvitset:
- 1/2 dl moong dhalia (puolitettuja keltaisia linssejä)
- 1 peruna
- 1 sipuli
- 1 porkkana
- 2/3 dl herneitä
- 1/3 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
- Kourallinen tuoretta korianteria
- Öljyä
- Mausteita:
- 2 tl chilijauhetta
- 1/4 tl garam masalaa
- 1/2 tl kurkumaa
- 1 tl chaat masalaa
- Maun mukaan suolaa
-
Valmistelut:
- Keitä moong dhal 2,5 dl: ssa vettä. Valuta hyvin esim. siivilän läpi.
- Keitä perunat ja herneet pehmeiksi.
- Raasta sipuli ja porkkana hienoksi raasteeksi.
- Silppua korianteri.
Valmistus:
- Yhdistä dhal ja hienonnetut kasvikset. Lisää seokseen mausteet, ja sekoita hyvin.
- Jaa seos 12 pieneen t. 6 isompaan osaan. Ota cocktail-tikku, ja muotoile taikina pitkulaiseksi kababiksi tikun ympärille.
- Voitele kababit kauttaaltaan öljyllä…
- … ja paista grillissä 3-4 min. ajan tikkuja käännellen (tai uunissa n. 200 asteessa tasaisen ruskeiksi).
- Tarjoa mieleisesi dipin kera – esim. vihreä chutney käy tähän hyvin.
No comments:
Post a Comment