Saturday, October 23, 2010

Mooli Ki Subzi

Höystö retiisistä ja retiisin lehdistä.

 

Intialainen retiisi on porkkanan kokoinen ja muotoinen, vaalea väriltään, mutta muistuttaa maultaan hyvinkin paljon suomalaista retiisiä.

DSCN4319

En ole koskaan ollut mikään retiisi-fani, ja salaatissa en pidä retiisistä ollenkaan. Intiassa retiisi on yleinen salaattiaines, mutta subzina (höystönä) sitä näkee harvemmin. Ajattelin nyt kuitenkin päästä retiisikammostani yli ja kokeilla tehdä subzin retiisistä muiden subzien tapaan maustamalla. Vahvasti maustaen siitä tulikin oikein hyvää!

Tarvitset:

  • 2 isoa retiisiä t. n. 6 pientä
  • Retiisien lehdet
  • Öljyä
  • 1 tl ruokasoodaa

Mausteita:

    • 1 tl jeeraa (juustokuminan siemeniä)
    • Ripaus asafoetidaa (hing eli hajupihka)
    • 1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
    • 1/3 tl kurkumaa
    • 1/2 tl chilijauhetta
    • 2 tl korianterijauhetta
    • 1/2 tl garam masalaa
    • Maun mukaan suolaa

Valmistelut:

  • Leikkaa retiisi pieniksi kuutioiksi ja lehdet pieneksi silpuksi.
  • Keitä retiisiä ja lehtiä soodalla maustetussa vedeksi, kunnes ne ovat ‘al dente’.

Valmistus:

  • Lämmitä öljy pannulla.
  • Paista jeeraa öljyssä, kunnes siemenet alkavat räiskiä.
  • Lisää asafoetida, sekoita hieman, ja sitten varovasti inkivääri-valkosipulitahna.
  • Kaada sekaan retiisikuutiot lehtineen, ja mausta suolalla.
  • Lisää kurkuma, chilijauhe ja korianterijauhe, sekoita hyvin ja anna hautua matalalla lämmöllä n. 5 min. ajan.
  • Mausta vielä garam masalalla.
  • Koristele halutessasi retiisin tai korianterin lehdillä.

4 comments:

  1. Tää taitaa olla Suomessa kauppanimellä "valkoretikka" tai ihan vaan retikka, tykkään ku on sellainen kivan narskuva! ^^

    ReplyDelete
  2. Mielenkiintoista, Ent-tu! Onhan se narskuvaa raakana, tässä ei kuitenkaan maistunut ollenkaan retiisiltä (mikä on mielestäni hyvä asia!).

    ReplyDelete
  3. Miksi pitää keittää soodalla maustetussa vedessä, eikö pelkkäö vedessä keittäminen riitä? vai antaako sooda suolaisuuden niille?

    ReplyDelete
  4. Arja, sooda tekee retiisistä vähemmän kitkerää. Muuten maku saattaisi olla liian kitkerä tässä.

    ReplyDelete