Tuesday, May 22, 2012

Vauvanruokaa: Hedelmäsoseet 4-7kk

Kuten mainitsin kasvissosepostauksessa, meillä aloitettiin kasviksilla 4,5 kuukauden iässä ja aloin antaa hedelmäsoseita vasta 5,5 kuukauden ikäiselle vauvalle. Hedelmäsoseet maistuvat vauvalle yleensä paremmin kuin kasvikset, ja vauvan totuttua vähemmän makeisiin makuihin voi sitten alkaa antaa makeita hedelmäsoseita – ja mehuja välipalaksi. 

Meillä skipattiin tyypilliset omena- ja päärynäsoseet vauvan ummetuksen takia. Lääkärin ohjeistuksen mukaan annoimme seuraavia hedelmiä soseen ja mehun muodossa:

 • Banaani
 • Luumu
 • Avokado
 • Vesimeloni
 • Hunajameloni
 • Papaija
 • Rypäle
 • Granaattiomena
 • (Rusina)

Olemme sittemmin hyllyttäneet banaanin, koska sekin aiheutti vauvalle ummetusta, vaikka soseutinkin sen huolellisesti. Papaijan hyllytimme sen aiheuttaman ihottuman ja muiden allergiaoireiden takia. Luumusose pysyy vankkana suosikkina, vaikka kaikkihan nuo maistuvat hyvin meidän pojulle Smile

Ja tässä reseptit:

 

Banaanisose

Kuori banaani ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää runsaasti äidinmaitoa ja tarjoa samantien.

Luumusose (kuivatuista luumuista)

Lisää vettä ja soseuta luumut monitoimikoneessa hienoksi soseeksi. Voi pakastaa.

Avokadosose

Leikkaa hedelmä kahtia, irrota siemen ja kaiva hedelmäliha pois lusikalla. Purista siivilän läpi ja lisää halutessasi äidinmaitoa. Tarjoa samantien.

 

Vesimelonimehu

Kuori meloni, irrota siemenet ja leikkaa paloiksi. Soseuta sauvasekoittimella ja purista siivilän läpi. Voi pakastaa.

Hunajamelonimehu

Kuori meloni, irrota siemenet ja leikkaa paloiksi. Soseuta sauvasekoittimella ja purista siivilän läpi. Voi pakastaa.

Papaijasose

Kuori papaija, irrota siemenet ja leikkaa paloiksi. Lisää vettä ja soseuta sauvasekoittimella. Voi pakastaa.

Rypälemehu

Valmista siemenettömistä rypäleistä pieni määrä kerrallaan. Pese rypäleet huolellisesti ja kuori ne sormin. Lisää vettä ja soseuta monitoimikoneessa. Purista siivilän läpi.

Granaattiomenamehu

Irrota siemenet hedelmästä ja lisää niiden sekaan vettä. Soseuta monitoimikoneessa ja purista siivilän läpi. Voi pakastaa.

7 comments:

 1. Mielenkiintoiset nuo hedelmämehut. Suomessahan painotetaan että lapselle ei saa antaa mehua. Mutta nuo ovat tuoretta hedelmää. Minä en vaan jaksaisi kuoria viinirypäleitä... Jostain luin myös että rypäleet pitäisi pestä saippualla/fairyllä kun niiden kuorissa on niin paljon myrkkyjä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin olen kuullut tuosta, mutta oletin, että sillä tarkoitettiin valmismehuja - niiden sokerimäärästä kun ei tiedä. Täällä lääkäri kehottaa antamaan mehuja tuoreista hedelmistä, koska ne helpottavat kuumalla säällä, varsinkin nyt keskikesällä. Joitakin hedelmiä, kuten granaattiomenaa, voi antaa vain mehun muodossa, sillä vauva ei vielä kykene sulattamaan palasia.

   Viinirypäleissä voi olla myrkkyjä, joten ne kannattaa tosiaan pestä huolellisesti ja kuoria. Tuon kuorimisen takia rypälemehua ei jaksa kovin usein tehdä...

   Delete
 2. Minä en ole mitään hedelmäsoseita tehnyt itse, kun niitä Suomesta kaupan hyllyltä niin helposti saa. Vaikka valikoima on laaja niin näistä meidän tyttö on maistellut vain banaania ja luumua. Päärynä on ollut suursuokikki alusta asti. En ole koskaan kuullut että se aiheuttaisi ummetusta, minusta se enemmänkin pehmentää kakkaa, kun siinä on niin paljon nestettä. Se on yleensä pienten mieleen, kannattaa kokeilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kauheesti vaihtelee lääkäreiden ohjeet eri maissa! Täällä lääkäri sanoi, että omena ja päärynä voi aiheuttaa ummetusta. Pian kyllä laitetaan kokeiluun, kun poikain on jo vähän isompi, runsaalla nestemäärällä toki! :)

   Delete
 3. Thank you for sharing your recipe.. My little girl really enjoys her jelly.. I am not a bit worried now that I have something healthy for my baby to eat...

  ReplyDelete
 4. To find a higher hype to your facebook account, Individuals expend bucks to Buy Facebook Followers to easily get exposure online. facebook followers

  ReplyDelete
 5. Are you hunting for valid valid YouTube likes? Leave behind your fears, we will completely help you to buy YouTube likes. buy real youtube subscribers

  ReplyDelete