Tuesday, August 23, 2011

Semiya Upma

Etelä-intialainen nuudeli-kasvishässäkkä.

Etelä-Intiassa näkee usein aamiaisella erilaisia upma-ruokia. Aikaisemmin valmistinkin jo upmaa rawasta eli mannasuurimoista. Tällä kertaa tein upman semiyasta eli vermicellistä (lyhyistä nuudelinpätkistä).

Vaikka upma on yleinen aamiaisruokana, itse en jaksa tämän verran monimutkaista ruokaa tehdä aamiaiseksi – minusta se sopii ihan hyvin vaikka illalliseksikin. Upmaa syödään usein esim. kookoschutneyn kera (yllä). 

Tarvitset:

  • 2-3 dl vermicelliä
  • 1 porkkana
  • 1 peruna
  • 1 dl kaalia
  • 1/2 vihreä paprika
  • 1 sipuli
  • 2-3 vihreätä chiliä
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 1/2 tl kurkumaa
  • Maun mukaan suolaa
  • Öljyä
  • Maustesekoitusta varten:
  • 1 tl tummia sinapinsiemeniä
  • 1 tl urad dhalia (mustat puolitetut linssit)
  • 1 rkl channa dhalia (puolitetut kikherneet)
  • Muutama cashew-pähkinä
  • Muutama currynlehti

Valmistelut:

  • Hienonna sipuli ja chili hienoksi silpuksi sekä cashewt pieniksi paloiksi.
  • Kuutioi porkkanat, perunat sekä paprika. Raasta kaali pitkiksi paloiksi.
  • Paahda nuudeleita pannulla gheessä tai öljyssä, kunnes ne ovat kullanruskeita. Sen jälkeen keitä nuudeleita suolalla maustetussa vedessä, jossa on öljytilkka, “al dente” n. 5 min. ajan.

Valmistus:

  • Lämmitä öljy pannulla. Paista maustesekoitusta öljyssä hetken ajan.
  • Lisää chili sekä sipulisilppu. Paahda hetken ajan.
  • Lisää kasviskuutiot ja osa suolasta ja hauduta pannulla keskilämmöllä, kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet.
  • Lisää lopuksi tomaatit ja paista vielä hetken ajan, kunnes tomaatti on pehmennyt.
  • Mausta suolalla ja kurkumalla, sekoita hyvin ja paista keskilämmöllä vielä hetken ajan. Mausta sitruunamehulla ja tarjoa lämpimänä.

5 comments:

  1. Upmat on kyllä ihania pikaruokia! Itsekään en koskaan jaksa vääntää niitä aamiaiseksi (kuten en paljon muutakaan, hihii), ja siksi meilläkin syödään upmaa yleensä illalla.

    Mullakin on muistaakseni olemassa koneen uumeniin unohtunut semiya upma -postaus, mutta nythän mun ei enää tarvitse postata sitä. ;-D

    ReplyDelete
  2. Hippu, näitä tosiaan kutsutaan pikaruoaksi, mutta minulla tämä ei kyllä pikaan valmistunut! Hehe. Teetkö itse upman samalla tavalla?

    ReplyDelete
  3. Anna, kyllähän noissa vihannesten pilkkomisessa tietysti kestää, ettei se upma nyt ehkä niin pikaruokaa ole. :-)

    Minä käytän yleensä niitä valmiiksi paahdettuja vermicellejä (muistaakseni 'roasted vermicelli'), laiska mikä laiska, hihii. Teen upman muuten samoin, mutta en keitä vermicellejä etukäteen, vaan lisään vihannesten jälkeen vettä (siis siinä vaiheessa, kun vihannekset on jo aika kypsiä) ja kiehautan veden. Sitten lisään vermicellit ja keittelen, kunnes ne on kypsiä. Ja vihanneksia laitan tietty mitä kaapissa sattuu olemaan. :-)

    ReplyDelete
  4. Mielenkiintoista! Taas uusi resepti, jota kokeilla. :) :)
    Musta tuntuu, että olen syönyt tuttavien luona tuota upma rawaa.

    Muuten, kun aiemmin mainitsin ettei Suomesta löydä ravintolaa, jossa tarjottaisiin etelä-intialaista ruokaa, niin me taidettiin löytää hieman sinne päin kallellaan oleva ravintola. Olipas hassusti sanottu. Hesassa, Töölössä on Gandi niminen ravintola, jonka menu vaihtoehdot hieman poikkeavat muista perusintialaisista ravintoloista. Siellä on myös tarjolla kookosaiheisia ruokia (mm. kookos naan). Parathaakin tarjosivat, tosin täyte oli voita tai juustoa.
    Minä söin Channa Aloo Masalan ja mies Chicken Rogan Joshin.

    ReplyDelete
  5. Ahaa, Hippu en olekaan huomannut, että vermicelliä voi ostaa myös valmiiksi paahdettuna. Oma tapasi valmistaa upmaa kuulostaa tehokkaalta!

    Reetta, tykkäät varmasti kun etelä-intialaisesta ruoasta tykkäät! Rawa upma on myös hyvää.
    Hauska kuulla, että löysitte vähän erilaisen intialaisen ravintolan. Channa aloo masala maistuisi miehellekin :)

    ReplyDelete