Thursday, March 24, 2011

Suosituimmat reseptini: Kasvispakorat

Postitustahti on hieman hidastunut viime aikoina, sillä anoppi on ollut meillä ja bloggailu on jäänyt vähemmälle. Näitä “vanhoja” reseptejä tulee tämän jälkeen enää yksi, minkä jälkeen koittaa arvonta Smile

Pakorat ovat varmasti tuttu näky ja maku jokaiselle Intian kävijälle. Pakoroita voi valmistaa melkein mistä tahansa kasviksista. Aikaisemmin valmistinkin pakoraa paneer-juustosta ja vihreästä chilistä. Itse en pakoroista pahemmin välitä, mutta miehelle valmistimme tänään pakoraa sipulista ja perunasta.

Peruna- ja sipulipakoraa                                      Sipulibhajia

Perunapakorat valmistetaan samalla tavalla kuin paneer- ja chilipakorat, mutta sipulipakoran voi valmistaa kahdella eri tavalla: joko viipaleiksi leikattuna samaan tapaan kuin muut kasvikset, tai pieniksi paloiksi leikattuna bhaji-tyyliin, jolloin pakoroista tulee hyvin rapeita. Bhajiin voi halutessaan lisätä myös hienonnettua tuoretta pinaattia. Laitan tähän nyt molemmat reseptit.

Perunaa ja sipulia viipaleina pakoraa varten ja silppuna bhajia varten.

 

Peruna- ja sipulipakorat

Tarvitset:

  • 1 sipuli
  • 1 peruna
  • Kourallinen tuoretta korianteria
  • 1 dl besania eli kikhernejauhoa
  • 2 rkl rawaa eli mannasuurimoita (jos haluaa pakoreista rapeita)
  • Ripaus asafoetidaa (hing eli hajupihka)
  • 1 tl chilijauhetta
  • Maun mukaan suolaa
  • Tarpeen mukaan vettä
  • 2-3 dl öljyä uppopaistamista varten

Valmistus:

  • Kuori kasvikset.
  • Leikkaa sipulit viipaleiksi ja perunat pieniksi, ohuiksi viipaleiksi.
  • Hienonna korianteri.
  • Lämmitä runsaasti öljyä kasarissa.

  • Valmista samalla aikaa leivitystaikina: Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää vettä vähitellen samalla sekoittaen, kunnes taikina alkaa olla tasaista ja melko vetelää. Lisää lopuksi tuore korianteri.

 

  • Upota kasvisviipaleet taikinaan.

  • Kun öljy alkaa olla kuumaa, aseta leivitetyt kasvisviipaleet varovasti reikäkauhalla öljyyn ja paista ne kullanruskeiksi.
  • Valuta pakorat esim. talouspaperin päällä.
  • Tarjoa esim. vihreän chutneyn tai ketsupin kera.

Sipulibhajit

Tarvitset:

  • 1 sipuli
  • Kourallinen tuoretta korianteria
  • 2/3 dl besania eli kikhernejauhoa
  • Ripaus asafoetidaa (hing eli hajupihka)
  • 1/2 tl chilijauhetta
  • Maun mukaan suolaa
  • Tarpeen mukaan vettä
  • 2-3 dl öljyä uppopaistamista varten

Valmistus:

  • Kuori sipuli.
  • Leikkaa sipulit keskikokoisiksi paloiksi. 
  • Hienonna korianteri.
  • Lämmitä runsaasti öljyä kasarissa.

  • Valmista samalla aikaa leivitystaikina: Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää vettä vähitellen samalla sekoittaen, kunnes taikina alkaa olla tasaista ja melko vetelää. Lisää lopuksi tuore korianteri.

  • Upota sipulipalat taikinaan.

  • Kun öljy alkaa olla kuumaa, aseta varovasti n. 1 rkl leivitettyjä sipulipaloja kerrallaan esim. reikäkauhalla öljyyn. Paista kullanruskeiksi.
  • Valuta pakorat esim. talouspaperin päällä.
  • Tarjoa esim. vihreän chutneyn tai ketsupin kera.

4 comments:

  1. Meilläkin anoppi valtaa käydessään keittiön niin, että mulle ei jää tilaa ollenkaan. ;-) En kylläkään pane pahakseni, hihii.

    Mä taas tykkään pakoroista hirveästi, mutta näitä uppoapaistettuja juttuja tulee yleensäkin tehtyä tosi harvoin.

    ReplyDelete
  2. Ei voi kyllä olla ihastelematta ja ihmettelemättä tuota perunan valtavan kekseliästä käyttelyä siellä päin :)

    ReplyDelete
  3. Hippu, voin vaan kuvitella ;-)
    Minäkin teen uppopaistettuja juttuja harvemmin, mutta jos mies saisi päättää niin niitä olisi tarjolla joka päivä! Nimenomaan marwari-keittiössä (rajasthanin kulttuuri) uppopaistettu ruoka on tärkeässä asemassa.

    Elsukka, täällä tosiaan käytetään perunaa kovasti ruokaan jos toiseen. Kasviksista saa niin monenlaista ruokaa, että kaikkea tässä tulee opittua :)

    ReplyDelete
  4. Kommentoin nyt hieman vanhempaa postausta, sillä etsin vastausta kysymykseen. Postasin nimittäin äsken itse bhajista ja huolestuin, josko käytin väärää nimikettä.

    Mikä siis varsinaisesti erottaa pakoran ja bhajin? Onko se juuri tuo, että silppuaako ohkaisiksi suikaleiksi (bhaji) vai jättääkö palat isommiksi (pakora)? Onko muita erottavia tekijöitä?

    ReplyDelete