Wednesday, April 18, 2012

Rice Roti

Riisijauhosta tehdyt rotit eli leivät.

Riisistä tehtyjä roteja en olekaan koskaan nähnyt ravintoloissa tai maistellut kodeissakaan. Kotiapulaisemme mainitsi tässä yhtenä päivänä, että hän tekee sellaisia kotona useinkin, ja ne ovat kuulemma tosi hyviä. Pyysin häntä sitten näyttämään, miten rice rotit valmistetaan.

Rice rotit ei ole aivan yhtä helppo valmistaa kuin attasta eli kokovehnästä tehdyt rotit, sillä jauho ei pysy yhtä hyvin koossa. Niitä ei siis kaulitakaan kaulimella normaalien rotien tapaan, vaan taputellaan käsin varovasti. Samaan tapaan valmistetaan myös makkai ki rotit eli maissijauholeivät, joita suunnittelen valmistavani piakkoin. Molemmat leivät ovat normaaleja roteja paksumpia ja kovempia.

Rice rotit voi myös tehdä yksinkertaisemmin eli sellaisenaan riisijauhosta, tai niihin voi myös lisätä kasviksia ja mausteita lisäämään makua, kuten tähän versioon tuli.

6 rotia varten tarvitset:

  • 2,5 dl riisijauhoa
  • Vettä
  • 1 porkkana
  • 1/2 sipuli
  • 1/2 vihreä chili
  • Kourallinen tuoretta korianteria
  • Öljyä
  • Mausteita:
    • 1/3 tl kurkumaa
    • 1 tl jeeraa (juustokumina)
    • Maun mukaan suolaa

Valmistelut:

  • Silppua kasvikset pieneksi silpuksi.
  • Keitä n. 2 dl vettä, ja sekoita kiehuvaan veteen n. 1 rkl riisijauhoa. Kuuma riisijauhovesi auttaa rotien vaivaamisessa.

Valmistus:

  • Lisää riisijauhoon kasvikset sekä mausteet. Sekoita tasaiseksi lusikalla.

DSCN5585

DSCN5586

  • Ala lisätä kuumaa riisijauhovettä vähitellen ensin lusikalla sekoittaen ja sitten käsin vaivaten.

DSCN5587

  • Kun taikina alkaa olla tasaista ja pehmeää, mutta irtoaa käsistä, se on valmista. Taikinaan voi lisätä lopuksi myös hieman öljyä auttamaan vaivaamisessa.
  • Jaa taikina 6 osaan, leikkaa palasiksi ja muotoile paloista kämmenellä pyöreitä palloja. Litistä pallot kämmenellä alas.
  • Laita leivonta—alustalle kelmua tai esim. vihannesmuovipussi. Sivele kelmulle öljyä.

DSCN5588

  • Ota litistetty taikinapallo, ja taputtele sitä öljytyin käsin alustalla samalla käännellen, kunnes siitä on muodostunut ohuehko leipä.

  • Lämmitä samalla paistinpannu, jolla on hieman öljyä.
  • Nosta roti kelmuineen, ja käännä se suoraan kuumalle pannulle toisin päin, samalla nopeasti irrottaen kelmun toiselta puolelta.

  • Paista korkealla lämmöllä kypsäksi molemmin puolin siten, että pinnalla on pieniä ruskeita läikkiä.
  • Tarjoa valmiit rice rotit esim. kookoschutneyn tai minkä tahansa subzin (kasvisruoan) kera, tai mikseipä vaikka ihan vaan voilla siveltynä!

Minä söin rice rotia egg curryn ja masoor dhalin kera.

4 comments:

  1. Intialaiset leivät ovat kyllä ihania ja täältä sinunkin blogistasi löytyy vaikka minkälaisia sellaisia:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen tosiaan tehnyt aika monta erilaista leipää, mutta silti on vielä useita, joita en ole ehtinyt kokeilla - valikoimaa intialaisissa leivissä riittää!

      Delete
  2. Herkullisen näköistä ja varmaan makuistakin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nämä oli ihan hyviä, mutta pidän enemmän ihan normaaleista kokojyvävehnäleivistä - täytteen kanssa tietysti!

      Delete