Sunday, March 25, 2012

Valkosuklaa-juustokakku

DSCN5543

Bongasin herkullisen näköisen valkosuklaakakun Ciacionian blogista, ja kun aineksia oli jäljellä Ranskan lippu-kakusta niin oli pakko kokeilla. Tein pienemmän version kuin alkuperäisessä reseptissä eli kakusta tuli siksi melko ohut.

Moussekakkuihin ja juustokakkuihin tulee melkein väkisinkin liivatetta, joka ei näin kasvissyöjälle ole mikään otollisin raaka-aine. Minulta on kysytty kasvispohjaisista vaihtoehdoista liivatteelle, mutta en ole ainakaan vielä löytänyt varteenotettavaa vaihtoehtoa. Lukijoilta ja muilta bloggaajilta (esim. leivonnan veteraani Kinuskikissa on tutkinut liivatteiden vaihtoehtoja) olen kuullut, että agar agar voi tuoda sivumakua leivonnaisiin ja ruokakaupoissa myytävä Dr Oetgerin Vegegel ei sido aineksia kunnolla, vaan mousse jää helposti kokkareiseksi. Siksi ollaan jatkettu toistaiseksi vielä liivatelinjalla. Onko kenelläkään kokemuksia paremmista vaihtoehdoista liivatteelle?

Hieman epäilyttää myös raa’an kananmunan käyttö leivonnaisissa, mutta ainakin kakun maku oli erinomainen!

Tässä kakun alkuperäinen ohje:

Kakkupohja:

  • 200 g Digestive- tai muita kaurakeksejä
  • 80 g voita

Tàyte:

  • 300 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 3 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 250 g valkoista suklaata
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 6 liivatelehteä n. 1/2 dl vettà
  • 3 dl kuohukermaa

Valmistus:

1. Laita irtopohjaisen vuoan pohjalle leivinpaperi. Murskaa keksit muruiksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi tai margariini. Painele seos tasaisesti leivinpaperin päälle kakun pohjalle.

2. Laita liivatelehdet  pehmenemään runsaaseen kylmään veteen väh. 10min.

3. Erota kananmunasta valkuaiset ja keltuaiset. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Sekoita  tuorejuusto, keltuaiset ja sokeri tasaiseksi ja lisää valkosuklaa.

4. Vatkaa kerma vaahdoksi.

5. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.

6. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne tilkkaan kiehuvaa vettä. Vatkaa liivate juusto-suklaaseokseen. Lisää kermavaahto ja lopuksi valkuaisvaahto. Kaada seos vuokaan keksimurupohjan päälle.

7. Anna täytteen jähmettyä jääkaapissa n. 5 h tai seuraavaan päivään.

8. Koristele mielesi mukaan (minä sulatin tummaa suklaata ja tein sillä “sotkun” kakun pinnalle).

4 comments:

  1. Heippa, itse sain hyydykekakun onnistumaan agar agarilla. Tottakai lopputulos ei ole yhtä jämäkkä kuin liivatteen kanssa mutta riittävä. Valmistusvaiheessa agar agar tuoksahtaa epäilyttävän paljon levälle, mutta valmiiseen kakkuun sitä saisi laittaa todella paljon ennen kuin se maistuu läpi.

    http://maijanmakia.blogspot.com/2012/02/puolukka-juustokakku.html

    ReplyDelete
  2. Kiitos vinkistä, Maija! Eroaako agar agarin käyttötapa liivatteesta ja onko sen lisääminen yhtä yksinkertaista?

    ReplyDelete
  3. Vettä tulee hiukan enemmän ja agar agaria joutuu sulattelemaan nesteeseen hieman kauemmin, mutta muuten toimii samalla tavalla.

    ReplyDelete
  4. Itse olen tehnyt juustokakkuja ilman kananmunia, liivatetta tai mitään muutakaan "sitovaa ainetta". Ei niistä ihan hirveän paksuja kakkuja ole tullut, mutta ihan sopivia minulle, ja tuntuvat ainakin siltä, että jos täytettä tekee enemmänkin, niin silti pysyvät kasassa. "Liivatteeton juustokakku" -hakusanalla löytyy googlesta vaikka mitä. Versiossa, jota itse käytän, on sokerin tilalla tomusokeria, lisäksi sulatettua suklaata.

    ReplyDelete