Wednesday, February 19, 2014

Sattvik-buffetin antimia

Intia on kasvisruokailijoiden luvattu maa, ja asuinkaupunkini on vegetaristibuffettien luvattu kaupunki. Buffet-lounaat ovat toimistotyöläisten suosiossa ja täältä saa useammassa ravintolassa kasvissyöjäkin mahansa täyteen, niin paljon valikoimaa buffeteissa riittää.

Bangaloresta löytyy myös “pure veg”-ravintoloita, joissa tarjotaan siis aitoa kasvisruokaa, joka sisältää maitotuotteita mutta ei kananmunia, sipulia ja valkosipulia. Uskonnollisimmat hinduthan karttavat näitä ruoka-aineita, mikä perustuu sattvik-filosofiaan, jonka mukaan mitään elävää ei syödä ja myös eräitä kroppaa ja mieltä kuormittaviksi uskottavia ruoka-aineita vältetään (kuten sipuli ja kofeiini). Maailmalla kuuluisimmat sattvik-ravintolat ovat yleensä hare krishna-temppeleiden yhteydessä, sillä Isckon-liikkeellä on pitkät perinteet kasvisruoan valmistuksessa, ja jotkut näistä ravintoloista ovat jopa viiden tähden arvoisia.

Olipa siis mielenkiintoista käydä maistelemassa erään yksityisen sattvik-ravintolan antimia, joka ei siis sijaitse temppelin yhteydessä. Sattvam on erityisen moderni ravintola, jossa on tyylikäs sisustus ja ruoat tyylikäästi aseteltu ja jopa lapsille on oma buffet ja leikkipaikka.

WP_000920

Tässä muutamia kuvia reissulta. Valitan, kuvat on otettu huonossa valaistuksessa pikaisesti kämäisellä puhelimen kameralla, joten kuvanlaatu ei vastaa sitä, miltä ruoka näytti.

Buffet alkoi tällaisella alkukeitolla, joka ei kummoiselta näytä mutta oli täynnä makuja. Litku maistui tomaatilta mutta sen enempää en osaa kuvailla sen makua – joka tapauksessa se maistui erikoiselta ja samalla erittäin hyvin maustetulta, todella herkullista.

WP_000916

Sen jälkeen pöytään tuotiin tällaiset alkupalalautaset. Lautasilla oli tandooripaistettuja minimaisseja, juustokebabeja, minttu-korianteripihvejä sekä paneer tikkaa (tandooripaistettuja paneerjuusto-kasvisvartaita). Nämä oli aika vahvasti maustettuja, joten jälkikasvu jätti ne väliin.

WP_000917

Onneksi jälkikasvulle oli kuitenkin oma buffet, josta sai mm. mini-idlejä sambharin ja chutneyn kera…

WP_000926

… herkullista tomaatti-basilikapastaa sekä meksikolaista kasvismössöä. Olin vähän huono ottamaan kuvia ennen kuin ruoat hävisivät lautaselta, mutta tässä näkyy lasten buffetin hauska minikokoinen baked beans-torttu.

WP_000922

Alkupalapuolella oli tarjolla myös nätisti aseteltua pani puria sekä maustettuja mung-papuja pikku kulhoissa.

WP_000921

Myös erilaisia salaatteja oli tarjolla leivän kera, mutta ne eivät olleet sen kummoisempia.

WP_000934

Pahoittelen epätarkkoja kuvia…

WP_000935

Pääruokana oli mm. jogurttiriisiä, biryania, hernepulaota, pinaattimuhennosta ja tadka dhalia sekä intialaisia leipiä erilaisten subzien kera. Omalta lautaselta löytyi melko vahvasti maustettua jeera aloota (juustokuminaperunat), kadai paneeria (kasvis-paneerjuusto) sekä herkullista malai koftaa (paneerjuustopallot cashew-kastikkeessa). Myös kiinalaissävytteistä ruokaa maistelin, mutta kasvisnuudelit ja minimaissisoijakastike-ruoka eivät sävyttäneet.

WP_000940

Useimmat ravintolan tarjoamista ruokalajeista valmistetaan yleensä sipulikastikkeeseen, joten yllätyin, kun ruoka olikin alusta saakka yllättävän maukasta. Olisipa kiva tietää heidän jipponsa!

Suuri osa alku- ja jälkiruoista oli aseteltu hauskasti tarjolle suupalan kokoisiksi miniatyyriannoksiksi. Mielestäni nämä miniannokset olivatkin ravintolan parasta antia.

Jälkiruokana oli niin intialaisia makeisia….

WP_000936

kuin erilaisia minikakkujakin.

WP_000938

Jälkiruoat olivat houkuttelevan näköisiä, mutta en ole kovin vakuuttunut kananmunattomien kakkujen mausta, tosin Intiasta harvemmin löytää herkullisia kakkuja muutenkaan.

Nämä suklaafonduesuihkulähteet on kyllä aina hauskoja, vaikka niihin dipattavat muffinssit olivatkin aika kuivia intialaiseen tapaan. 

WP_000924

Ravintolassa oli tietysti esillä kaikkien sattvik-ruokailijoiden guru  Bhaktivedanta Swami, jonka eteen oli sytytetty kunnioitavasti öljylamppu.

WP_000923

Muuten ravintolan tunnelma oli kyllä aika kaukana temppelien hälinästä, eikä uskonnollista vibaa ollut esillä tämän enempää. Suosittelen muitakin uteliaita Bangaloren-vierailijoita kokeilemaan Sattvamin ruokia, jotka ovat varmasti elämys niin kasvis-kuin sekasyöjällekin.

Heidän nettisivuiltaan (alla) voi lukea lisää sattvik-ruoan filosofiasta.

 

Sattvamin osoitetiedot:

Sattvam,
35, sankey road,
opp shell petrol bunk,
sadashivnagar,
Bangalore.
www.sattvamrestaurant.com
Puh : 080-2360 8000

Aukioloajat:

Lounas : 12.00- 15.30
Päivällinen : 19.00 – 23.00

11 comments:

  1. Minä pidän buffeteista myös ,jos niissä on hyvää valinnanvaraa.Kuvien perusteella teiläl oli sitä:) Miamissa asuessani kävin usein eräässä kiinalaisessa buffetissa,jossa oli vaikka mitä,myös ei-kiinalaista. En ole varmaan missään muualla nähnyt niin suurta valikoimaa buffetissa.Ja yhdessä paikassa oli myös tuollainen suklaasuihkulähde.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minäkin käyn tosi mielelläni buffeteissa, varsinkin täällä Intiassa, kun näitä kasvisbuffetteja löytyy. Ruotsinlaivan buffetista kun en kasvissyöjänä löydä syötävää enää...Suklaasuihkulähteet on hauskoja, jos vaan dipattavat suupalat on tuoreita!

      Delete
  2. Näyttääpä siltä, tässä ravintolassa lihansyöjä ei muistaisi lainkaan lihallisia tarpeitaan. Paikka on taatusti kaikkien ruokailijoiden taivas! Harmittavasti missasimme juuri hitauttamme intialaisen kasvisruokakurssin, joka täyttyi silmänräpäyksessä. Ei auta kuin jatkaa itseoppimista ja näiden sivujen kautta autenttisten intialaisten ruokien ihastelua :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä tuolla tosiaan vatsa tulee täyteen, mutta ruokien lihapitoisuus on tietysti makuasia. Se kyllä yllättäisi varmasti monen lihansyöjän, miten paljon makua kasvisruoissa voi olla. Kiva, kun piipahdit!

      Delete
  3. Olen syönyt sattvik-ruokaa vain muutaman kerran. Satuin käymään Helsingin Malmin Krishna-temppelin avajaisissa viime kuussa, ja siellä oli kyllä aivan ihastuttavat sattvik-tarjoilut. Odotan innolla, että he saavat ravintolansa pystyyn.

    Kokeilin sitten tuosta kokemuksesta intoutuneena muutamaa sattvik-daalia. En olisi uskonut, että sanon näin, mutta kyllä valkosipulin ja sipulin jättämisen pois huomaa ja nimenomaan virkistävällä tavalla. Ruoka maistuu minusta jotenkin raikkaalta ja esille pääsee muita makuja. Vaikka rakastan kyllä molempia ruoka-aineita niin paljon, että sattvik-ruoka varmaan jää vain satunnaiseksi piristykseksi. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo olen kuullut, että krishna-temppeleissä on maailmallakin tosi hyvät tarjoilut. Uskoakseni niistä saa kaikkein parasta kasvisruokaa. Kun vaan tajuaisivat, että tuolla toiminnalla voi myös tehdä tuottoa!

      Minun sukulaiseni tekevät yleens sattvik-ruokaa eli dhaliin ei tule ikinä sipulia tai valkosipulia kuten ei muihin ruokiinkaan. Dhal ei sitä mielestäni vaadi, mutta kastikemaiset subzit on helpompi valmistaa sipulikastikkeeseen. Kun vaan tietäisi, mikä heidän kikkansa on... mutta niinhän ne jainalaisetkin tekevät ruokaa ilman sipulia, joten ihan hyvää siitä varmaan tulee.

      Delete
  4. Nami nam! Vaikka olen viime vuodet tuntenut monista syistä iloa siitä että asun Suomessa enkä Intiassa, tuollaiset ulkonasyömismahikset kallistavat vaakaa hiukkasen Intian suunnalle...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voisin kuvitella sieluni silmin sinut nauttimassa tästä buffetista, hih! Nämä onkin Intian parasta antia, Suomessa sitä harvemmin nauttii ravintolakäynneistä samalla tavalla. En yritä tehdä sua yhtään kateelliseksi, en... ;-)

      Delete
  5. Kiitos vinkistä. Tullaan kesäkuussa Bangaloreen, joten voitaisiin tsekata paikka. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anteeksi, kun vastaan vasta nyt, kun huomasin kommentin! Pääsitkö tutustumaan Sattvamiin reissullanne?

      Delete