Uttapam on kasviksilla täytetty dosa eli riisi-linssilettu, jota voisi verrata vaikka pannupizzaan. Etelä-Intian Tamil Nadussa uttapamia syödään usein aamiaisella dosan ja idlin tapaan. Uttapam valmistetaan dosataikinasta, jota täällä on saatavilla helposti valmiina, mutta sitä voi valmistaa myös kotona. Itse en ole vielä ehtinyt kokeilla dosataikinan valmistamista kotioloissa, mutta tulevaisuuden blogisuunnitelmissa sekin häämöttää. Tällä kertaa valmistimme uttapamia yksinkertaisesti valmistaikinasta – saakohan sitä Hakaniemen marketeista?
Uttapamiin voi lisätä oman maun mukaan eri kasviksia. Hyvä tapa lisätä kasviksia ruokaraivareita saavan taaperon ruokaan, sillä vaikka kasvikset eivät välttämättä sellaisenaan maistu, letussa ne menevät kuitenkin läpi! Jos tulisempi ruoka maistuu, niin uttapamin päälle voi sirotella halutessaan vihreätä chiliä.
Tarvitset:
- Dosataikinaa
- Suolaa ja vettä
- Sekalaisia kasviksia, kuten sipulia, tomaattia, porkkanaa, vihreätä paprikaa, korianteria jne.
- Öljyä paistamiseen
Dosa-taikinan valmistelut:
- Sekoita kilon valmistaikinaan sopivasti vettä niin, että koostumus muistuttaa lettutaikinaa – vetelää, mutta ei liian vetistä. Itse laitoin n. 2 dl.
- Lisää taikinaan n. 4 tl suolaa ja sekoita hyvin.
- Kuori ja paloittele kasvikset pieniksi kuutioiksi.
Dosan paisto:
- Lämmitä laakea ohut paistinpannu. Kun pannu on tarpeeksi kuuma, ripottele pannulle hieman öljyä ja varmista, että öljyä on joka puolella pannua.
- Kaada dosataikinaa kauhalla keskelle pannua n. 2/3 dl, ja ala levittää taikinaa nopeasti spiraalinomaisesti pannun ulkoseinää kohden. Varmista, että taikinaa on levinnyt tasaisesti joka puolelle. Uttapam on hieman paksumpi kuin normaali dosa, jotta sen rakenne ei mene rikki kasvisten painosta.
- Ripottele päälle kasviksia, paista hetken aikaa, ja käännä sitten toisinpäin ja paista toiselta puolelta parin minuutin ajan.
Oliskohan täällä aasialaiseen ja intialaiseen erikoistuneessa kaupassa tuota valmisdosaa,pitääpä katsoa..
ReplyDeleteDosataikinaa löytyy ainakin Indian Market-liikkeestä Hakaniemestä. :)
ReplyDeleteKiitos vinkistä lukijoille!
DeleteGreat post, very informative. I think a lot of people will find this very useful.Keep post in coming future as well!!!
ReplyDeleteLooks delicious! Let me try this one. Thanks for sharing :)
ReplyDelete