Monday, September 3, 2012

Sitruunamarenkikuppikakut

Sitruunamarenkikuppikakku1

Nämä makealla lumipilvellä peitetyt ja imelällä sitruunatahnalla täytetyt muffarit maistuvat taivaallisilta ja katoavat nopeasti…

Peruskuppikakut valmistin vanhalla hyvällä, superhelpolla Nigellan ohjeella, ja kuorrutin lemon curdilla ja marengilla. Kuppikakkujen täytteen lemon curd on sen verran imelää, etten halunnut tehdä itse muffinsseja sitruunataikinasta, vaan mielestäni perusmuffinsitaikina sopii näihin parhaiten. Itse käytin näihin valmista lemon curdia, mutta sitähän voi valmistaa itsekin.

Kuppikakkuja varten tarvitset:

  • 125g vehnäjauhoja
  • 125g sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 125g pehmeätä voita t. margariinia
  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl maitoa

Marenkia varten tarvitset:

  • 2 kanamunanvalkuaista
  • 1 1/3 dl sokeria

Täytettä varten:

  • Muutama ruokalusikallinen lemon curdia

Valmistus:

  • Lämmitä uuni 200 asteeseen ja vuoraa muffinssivuoka.
  • Laita kaikki taikinan ainekset maitoa lukuunottamatta huoneenlämpöisinä kulhoon. Sekoita tasaiseksi ja lisää maito vähitellen suppilon läpi samalla sekoittaen.
  • Annostele taikina muffinssivuokiin – taikinasta riittää 12 vuokaan ja jokaiseen tulee vain pari ruokalusikallista taikinaa.
  • Paista uunissa 15-20 minuutin ajan, kunnes muffinsit ovat kypsiä ja kullanruskeita. Laita muffinssit ritilälle jäähtymään.
  • Valmista marenki: vatkaa valkuaisia kuivassa astiassa kovaksi vaahdoksi. Vaahto on tarpeeksi kovaa sitten, kun kulhon voi nostaa vaikka päänsä päälle, eikä mitään tipu! Lsää sokeri ja sekoita valkuaisten joukkoon.
  • Levitä jäähtyneiden muffinsien päälle tasaisesti lemon curdia.
  • Pursota tai levitä marenki lusikalla päällimmäiseksi kerrokseksi.
  • Laita kuppikakut vielä uuniin n. kolmeksi minuutiksi, kunnes marenki on saanut kauniin vaaleanruskean värin. Vahdi tarkasti!

Ja lumipallopursotuksella:

Sitruunamarenkikuppikakku2

9 comments:

  1. Lemon Maringue pie on yksi suurimmista herkuistani ja tuo kuppikakku takuulla maistuisi.Tosin annan itselleni luvan syödä sellaista todella harvoin;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näitä ei tosiaan tule usein tehtyä, mutta silloin kun tällaisen saa, niin se onkin suurta herkkua :)

      Delete
  2. Mun on tehnyt jo pitkään mieli jotain leivonnaista, mihin tulis marenkia päälle. Nää vois kyllä olla hyvä vaihtoehto, nams :-)

    ReplyDelete
  3. Hei!
    Löysin tänään herkullisen kastikkeenpohjan monille eri intialaisille ruoille ja ajattelin jakaa sen sinullekin. IRL-kavereilla kun harvemmin on samanlaista maustearsenaalia kuin meillä. :D Mutta siis tässäpä tämä: http://www.ecurry.com/blog/condiments-dips-and-sauces/the-basic-gravies/

    Itse lisäsin pohjaan kermaa ja maitoa, sekä erilaisia linssejä ja oli tosi hyvää. Kasuri methiä tosin taidan laittaa ensi kerralla aavistuksen vähemmän.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos linkistä. Tuohon näyttää tulevan kokonaiset garam masalan ainekset, joita saakin suomalaisista kaupoista helposti, eli varmasti hyödyllinen kastikkeenpohja intialaisille ruoille. Kuulostaa herkulliselta - tosin aika raskaalta vaikuttava kastike runsaine kermoineen ja voineen...

      Delete
  4. Jees. Toki kastikkeesta saa raskaan jos niin haluaa. Itse en käyttänyt voita ja kermaakin vain sen takia, että sen loput oli käytettävä johonkin. Varmasti olisi tullut maistuvaa maidollakin. :) Olen kokeillut vastaavia ihan valmiilla garam masalalla saamatta näin hyvää, että en tiedä sitten missä tämän taika.

    ReplyDelete
  5. Loistoidea, pitääpä tehdä joku kerta! :)

    ReplyDelete