Linssikastike moong-linsseistä.
Dhal eli linssit ovat tyypillistä kotiruokaa intialaisissa perheissä. Linsseistä kasvissyöjät saavat proteiinia siinä missä sekasyöjät lihasta, kalasta, kanasta jne. Yleisin linssi, jota Intiassa päivittäin syödään, on tuar dhal, jota meilläkin usein syödään dal tadkan muodossa.
Nyt imetysaikana olen kuitenkin vältellyt linssien, papujen ja kikherneiden syömistä peläten, että ne saattaisivat aiheuttaa ilmavaivoja vauvalle. Olen kuitenkin yrittänyt etsiä ruoka-aineita, joista voisi saada proteiinia, sillä se on tärkeää sekä omalle jaksamiselle että vauvan kasvulle. Olenkin syönyt runsaasti soijaruokia, kananmunia sekä linssejä, joiden sanotaan aiheuttavan vähemmän ilmaa vatsaan – nimittäin moong dhalia sekä masoor dhalia.
Moong dhalia on sekä vihreätä että keltaista, puolitettua linssiä. Itse pidän enemmän keltaisesta (yllä), josta valmistin linssikastikkeen kasviksia lisäten.
Tarvitset:
- 1 dl moong dhalia (ohuita keltaisia linssejä)
- 4 dl vettä
- Öljyä
- 1 vihreä chili
- 1 tomaatti
- 1 sipuli
- Kourallinen tuoretta korianteria
- Muutama currynlehti
- Mausteita:
- ½ tl kurkumaa
- 1/3 tl asafoetidaa (hajupihka)
- ½ tl tummia sinapinsiemeniä
- 1 tl korianterijauhetta
- Maun mukaan suolaa
Valmistelut:
- Pese linssit huolellisesti.
- Silppua chili hienoksi silpuksi.
- Pilko sipuli ja tomaatti pieniksi kuutioiksi.
Valmistus:
-
Keitä linssit. Ennen keittämistä, lisää linssiveteen puolet kurkumasta ja jonkin verran suolaa. Painekattilassa linssien keitto tapahtuu nopeiten (n. 5 min.), mutta normaalissa kattilassa sille kannattaa varata aikaa. Linssit ovat valmiita, kun ne ovat kauttaaltaan pehmenneet.
-
Kun linssit ovat valmiita, lämmitä öljy pannulla. Lisää sinapinsiemenet ja cyrrynlehdet.
-
Kun sinapinsiemenet alkavat räiskiä pannulla, lisää sekaan sipuli ja chilit. Ruskista ne kevyesti.
-
Lisää sekaan tomaatti, ja mausta kurkumalla sekä korianterijauheella. Hauduta, kunnes tomaatti alkaa olla kypsää.
-
Kaada sekaan linssit vesineen, ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita, ja hauduta hetken aikaa.
-
Koristele lopuksi halutessasi tuoreella korianterilla ja tarjoa riisin kera.
Nautin moong dhalin ruskean riisin seurana.
Ostin täältä intialaisesta kaupasta muutama viikko sitten moong dal-linssejä,ja olivat törkeän kalliita.Täällä kun yleensä niitä on kokonaisina ,kuorellisina mung-papuina,ja noita puolitettuja löysin vain intialaisesta.Tätä voisikin sitten tehdä ...
ReplyDeleteHarmi kuulla, että ne ovat niin kalliita siellä. Puolitetut kun keittää paljon nopeammin kuin kokonaiset. Nää onkin tällaista intialaista pikaruokaa!
DeleteMoong-linssejä löytyy myös ainakin "punnitse ja säästä -liikkeistä", eikä minusta hinta ole ollenkaan paha siihen ruokamäärään nähden. :)
ReplyDeleteMeidän yleisin dhal on just moong dhal. Oma (mieheltä opittu) resepti on muuten samantapainen, mutta lisäisin vielä juustokuminansiemeniä lisäksi. :)
Kiitos vinkistä, intialaisen vaimo! Kyllä nuo linssit ovat aika riittoisia, vaikka pussi ehkä aluksi pieneltä vaikuttaakin.
DeleteJeera käy tähän yhtä hyvin kuin sinapinsiemenet, eli ihan oman maun mukaan!
Tässä reseptissä et käytäkään inkivääriä. Katselin muutenkin että resepteissä on pieniä eroja mausteiden suhteen. Mä nykyisin teen Dhalin heittämällä kaikenlaisia mausteita sekaisin. Olen heittänyt pannulla paistetut mausteet sekaan heti alkuvaiheessa, mutta huomaan että laitat ne vasta lopuksi. Onko tässä jokin erityinen syy? :)
ReplyDeleteHyvä kysymys. Pitäisi varmaan erikseen mainita, että tapoja valmistaa sama ruoka on monia erilaisia. Kaverini tekee samalla tavalla kuin sinä, eli mausteet aluksi öljyyn - kuten tuossa mung dhal-reseptissä, jonka valmistin kaverini tyyliin. Anoppi taas tekee dhaliin aina tadkan eli mausteöljyn, joka kaadetaan sekaan lopuksi. Makuun tuo ei paljon vaikuta. Ja mausteita lisätään ihan oman maun mukaan :)
DeleteHyvä tietää :) Mietin jo teenkö jotain "väärin".
DeleteTein tätä eilen ja lopputulos näytti aivan toiselta. Minun moong dhal näytti lähinnä linssipuurolta. Ainostaan currylehdet ja korianteri jäi minulta pois, ja käytin punaista chiliä (ja lisäsin hieman inkivääriä, valkosipulia ja jeeraa). Olisiko vettä pitänyt lisätä loppuvaiheessa? Öljyä taisin kyllä käyttää hieman nuukasti.
ReplyDeleteTERVE. UNOHDIT MAININTA ASAFOETIDA MAUSTEN.EIKÖ TÄSSÄ PITÄISI VAIHTA NE MAUSTEETA ELI KURKUMAAN PUOLELLA PITÄISI KÄYTÄ ASAFOETIDA PAIKALLE ? "Lisää sekaan tomaatti, ja mausta kurkumalla sekä korianterijauheella. Hauduta, kunnes tomaatti alkaa olla kypsää."
ReplyDelete