Wednesday, February 29, 2012

Masoor Dhal

MasoorDhal1

Linssikastike masoor-linsseistä.

Moong-linssien lisäksi harmahtavan masoor dhalin sanotaan olevan vatsalle kevyttä proteiinia. Opin tämän perusreseptin anopiltani, ja pidin siitä niin paljon, että masoor dhalista onkin tullut äkkiä suosikki-dhalini. Reseptistä voi tehdä vielä yksinkertaisemman jättäen tomaatin ja sipulin pois, mutta minusta kasvikset lisäävät tähän kivaa makua.

MasoorDhal2 

Tarvitset:

  • 1 dl masoor dhalia (kokonaisia harmaita linssejä)
  • 4 dl vettä
  • Öljyä
  • 1 tomaatti
  • 1/2 sipulia
  • 1-2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
  • 2-4 valkosipulin kynttä
  • Kourallinen tuoretta korianteria
  • Mausteita:
    • ½ tl kurkumaa
    • 1/3 tl asafoetidaa (hajupihka) 
    • 1 tl jeeraa (juustokumina) 
    • 1 tl korianterijauhetta
    • 1/2 tl chilijauhetta
    • Maun mukaan suolaa

Valmistelut:

  • Pese linssit huolellisesti.  
  • Raasta inkivääri ja valkosipuli hienoksi raasteeksi.
  • Pilko sipuli ja tomaatti pieniksi kuutioiksi.
  • Hienonna korianteri.

Valmistus:

  • Keitä linssit. Ennen keittämistä, lisää linssiveteen raastettu inkivääri ja valkosipuli, kurkuma  ja jonkin verran suolaa. Painekattilassa linssien keitto tapahtuu nopeiten (n. 10 min.), mutta normaalissa kattilassa sille kannattaa varata aikaa. Linssit ovat valmiita, kun ne ovat kauttaaltaan pehmenneet.

  • Kun linssit ovat valmiita, lämmitä öljy pannulla. Ruskista pannulla sipuli.

  • Lisää sen jälkeen tomaattikuutiot, ja paista niitä hetken aikaa, kunnes ne ovat pehmenneet.

  • Kaada sekaan linssit, ja valmista chaunk/tadka (mausteöljy) pienellä pannulla erikseen: lämmitä öljy, lisää kuumaan öljyyn jeera, asafoetida, chilijauhe sekä korianterijauhe. Sekoita nopeasti, ja kaada kuuma mausteöljy dhalin sekaan.

  • Lisää lopuksi hienonnettu tuore korianteri, ja nauti riisin kera.  

MasoorDhal4

Masoor dhalia ruskean riisin ja mixed veg raitan kera.

Namia – mutta kuvauksellista tästä ruuasta ei saa tekemälläkään!

6 comments:

  1. Inkivääri onkin mulle ihan uutta Dhalissa. Täytyykin kokeilla kun seuraavan kerran teen Daalia! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Reetta, inkivääri maistuu tässä dhalissa tosi hyvältä!

      Delete
  2. Käyppäs kattomas kun mä tein Chana Dalia. Menikö yhtään sinnepäin?
    Hauska, molemmat oltiin kuvattu ruokamme baltissa.
    Käytin kyllä siis vihreitä linssejä, kun ei täälä oikein taida olla tuota valikoimaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mielenkiintoista, käydään katsomassa!

      Joo, täällä päin tuota baltia kutsutaan kadai-nimellä. Itse asiassa teen linssit painekattilassa ja paistinpannulla, tuo kadai on vaan kuvaa varten :)

      Vihreitä linssejä...onko channa dalia vihreänäkin? Niitä en olekaan vielä nähnyt.

      Delete
  3. Nanna, chana dalin tekisin kik-herneistä jos channaa ei löydy.

    Kiitos tästä reseptistä! Ei juuri tätä masoor-linssejä olla käytetty, mutta kokeiluun menee. Onkohan nää suomalaisittain "ruskeita linssejä?" Kun tuolla punnitse ja säästä-liikkeessä ehkä vastaavat lähinnä niitä? Ainakaan oikein muita en keksinyt. En jaksaisi Hakaniemeen asti lähteä näitä linssejä hakemaan, jos löytyisi lähempääkin.

    Mitkä on teillä tavanomaisimmat linssi/papu-ruoat mitä syötte?

    Meillä käytössä ehkä eniten moong-linssit, kik-herneet, mustasilmäpavut ja urad ja channa dal -linssit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itse asiassa kikherneistä tehtynä siitä tuleekin channa masala!
      ks http://annagaram.vuodatus.net/blog/1456122/chole-channa-masala/

      Kannattaa tosiaan kokeilla masoor dhalia, on aivan ihanaa! Ilmeisesti nämä linssit ovat suomeksi "vihreitä linssejä", mutta minusta ne eivät näytä vihreiltä ollenkaan vaan ennemmin harmailta tai mustilta. (Mung dhalia on sekä vihreänä että keltaisena - en ole varma ruskeista linsseistä!)

      Meillä syödään tavallisesti aina tuar-dhalia. Kikherneitä (chole) ja kidneypapuja (rajma masala) syödään myös usein sekä joskus uradia (dhal makhani). Nyt kun imetän lasta, olen vältellyt noita ja siirtynyt mung dhaliin ja masoor dhaliin.

      Delete