Wednesday, March 16, 2011

Suosituimmat reseptini: Tomaattiriisi

Tomaattiriisi

Ajattelin lisätä tähän juttusarjaan myös yhden tyypillisen etelä-intialaisen reseptin.

Intiassa vaimoilla on tapana valmistaa miehilleen (ja itselleen mikäli käyvät töissä) lounaat jo aamun sarastaessa ennen kuin perheelle laitetaan aamiaista. Olen aina ihmetellyt sitä, miten ystäväni jaksavat herätä aikaisin aamulla, valmistaa lounaan ja pakata sen miehelle ja lapsille sekä valmistaa työlään aamiaisen perheelleen – ja monet heistä vielä menevät töihin sen jälkeen!

Lounaat pakataan tiffiniin eli tiiviisti pakattuun lounasrasiaan, josta ne sitten syödään (yleensä sormin) kylmänä. Tyypillisiä tiffin-lounaita Tamil Nadussa ovat idlin ja dosan lisäksi sambhar saadam (kasvis-linssiriisi), lemon rice (sitruunariisi), thayiir saadam (jogurttiriisi) sekä thakkali saadam (tomaattiriisi).

Oma suosikkini tiffin-ruoista on ehdottomasti tomaattiriisi, joka on sekä helppo valmistaa että herkullista – sopii hyvin suomalaiseen makuun. Tomaattiriisin voi valmistaa sekä paksu- että ohutjyväisestä riisistä.

Tarvitset:

  • 2,5 dl riisiä
  • 4 tomaattia
  • 1 sipuli
  • 2 cm pala tuoretta inkivääriä
  • Tuoreita korianterinlehtiä
  • Öljyä
  • Mausteita:
    • 1 tl chilijauhetta
    • 2 tl korianterijauhetta
    • 1 tl jeeraa (juustokuminajauhetta)
    • ½ tl kurkumaa
    • 1 tl tummia sinapinsiemeniä
    • Maun mukaan suolaa

Valmistelut:

  • Keitä riisi ja anna sen jäähtyä.
  • Leikkaa tomaatit ja sipuli pituussuuntaan.
  • Raasta inkivääri.

Valmistus:

  • Lämmitä öljy pannulla ja paista sinapinsiemeniä öljyssä.
  • Kun sinapinsiemenet alkavat räiskiä pannulla, lisää sipuli. Kuullota niin kauan, kunnes sipuli alkaa olla läpinäkyvää.
  • Lisää inkivääri, tomaatit, kurkuma ja maun mukaan suolaa. Sekoita hyvin yhteen.
  • Lisää loput mausteet, ja sekoita uudelleen.
  • Paista kasviksia niin kauan, kunnes tomaatit ovat kypsyneet.
  • Lisää riisi, ja sekoita hyvin yhteen.
  • Koristele tuoreella korianterilla ja halutessasi currynlehdillä.

3 comments:

  1. Taas ihana teikäläinen resepti ja hieno vilahdus kyseisestä kulttuurista ^^ Onko lounasruoka yleensä ihan riisi-kasvispainotteinen vai syödäänkö lisäksi jotain juustoa tai lihaa?

    ReplyDelete
  2. Hyvä kysymys, Elsukka. Lounaat on erilaisia kaikissa eri osissa Intiaa. Etelässä nämä tiffin-ateriat perustuvat yleensä riisiin, kun taas pohjoisessa suositaan leipiä (roti). Liha ei ole yleinen etelä-intialainen lounas, sillä tiffin-laatikko kulkee päivän kuumassa kassissa, eikä liha olisi hygieeninen vaihtoehto. Kananmunaa näihin kuitenkin usein laitetaan mukaan.

    ReplyDelete
  3. Ooh, ihana blogi! Kokeilen parhaillaan tätä nimenomaista reseptiäsi, ja palailen varmasti astialle vähän väliä myöhemminkin :)

    ReplyDelete