Thursday, January 1, 2015

Desi Channa Masala

Hyvää uutta vuotta lukijoille!

Joulu on ohi ja jouluna nautimme kaikista perinteisistä kasvispainotteisista suomalaisista jouluruoista samaan malliin kuin ennenkin. Uutena lisänä tein Kinuskikissan tyyliin kasvispasteijoita kasvisliemellä, joista tulikin sitten kaikkien uusi suosikki! Kuvia ei nyt tullut tällä kertaa napsittua ollenkaan, koska keskityimme lähinnä lasten viihdyttämiseen, jotta he pysyisivät pöydässä mahdollisimman pitkään, ruokalajeja kun oli tällä kertaa neljä!

DesiChanna

Uuden vuoden aattona herkuttelimme paani purilla, ja jäljelle jäi desi channaa eli paikallisia kikherneitä. Paikalliset kikherneet ovat normaaleja kikherneitä pienempiä ja keitettynä kovempia, ja niitä käytetään harvemmin ruoissa mutta paani puriin ne kuuluvat olennaisesti. Välillä näkee channa masalaa eli kikhernehöystöä desi channasta, joten päätimme valmistaa sitä lounaaksi. Kyytipoikana oli tietysti pureja eli uppopaistettuja täysjyväleipiä.

Desi channa masalan voi tehdä normaalin channa masalan eli cholen mukaan kasvissoseesta. Tällä kertaa teimme sen helposti painekeittimessä helpoimmalla mahdollisimmalla tavalla pilkotuista sipuleista ja tomaateista – tälläkin tyylillä sitä näkee usein tehtävän. Höystön voi tehdä myös normaalissa kattilassa samaan tyyliin, mutta ilman painekeitintä keittoaika moninkertaistuu.

Tarvitset: 

  • 2 dl desi channaa
  • 2 sipulia
  • 2 tomaattia
  • Öljyä paistoa varten
  • (Tuoretta korianteria koristeeksi)
  • Mausteita:
    • 1 tl jeeraa (juustokuminan siemeniä)
    • Ripaus asafoetidaa (hing eli hajupihka)
    • 1 rkl channa masala-mausteseosta (voi korvata 1/2 tl chilijauhetta, 1/2 tl mustapippuria, 1/3 tl kurkumaa, 2 tl korianterijauhetta, 1/3 tl garam masalaa)
    • Maun mukaan suolaa

Valmistelut:

  • Liota kuivia kikherneitä vedessä yön yli.
  • Pilko tomaatit ja sipulit pieneksi silpuksi.
  • Hienonna korianteri.

Valmistus:

  • Lämmitä öljy painekattilassa. Paista jeeraa öljyssä, kunnes se alkaa räiskiä. Lisää hing.
  • Kaada sekaan sipulisilppu ja kuullota, kunnes sipulit ovat pehmenneet.
  • Lisää tomaattisilppu ja kuullota parin minuutin ajan.
  • Lisää mausteet, kikherneet sekä pari litraa vettä (vettä tulisi olla runsaasti enemmän kuin kikherneitä, suurinpiirtein kattilan puoleen väliin saakka).
  • Sulje kattila huolellisesti ja keitä keskilämmöllä n. 25 minuutin ajan tai kunnes kikherneet tuoksuvat kypsiltä (tuoksu on mielestäni paras vinkki painekattilan käytössä, sillä kantta ei voi avata ennen kuin kaikki paine on kadonnut kattilasta).
  • Koristele tuoreilla korianterinlehdillä ja nauti esim. purien kera.

No comments:

Post a Comment