Monday, September 8, 2014

Esittelyssä: Sambhar-kurkku

Sambhar-kurkku (1)

Eräänä päivänä vihanneskojulla huomasin tällaisia söpöjä pieniä meloneja muistuttavia kurkkuja. Kysyin myyjältä, mitä ne olivat, ja vastaus oli “sambhar cucumber” eli sambhar-kurkku. Sambharia eli linssimuhennosta syödään täällä etelä-Intiassa päivittäin, ja sen voi maustaa millä tahansa kasviksella. Päätinpä kokeilla, miltä kurkku-sambhar maistuisi!

Kastikkeen seassa pienet kurkunpalat maistuivat ihan normikurkulta, vaikka raakana tämä vihannes ei maistu yhtä mehevältä kuin tuore kurkku. Olen kurkkufani, joten minullehan maistui! Palat oli tosin niin pieniksi silputtu, että muut tuskin huomasivat, että kurkkua oli seassa, kunnes taaperoni ystävällisesti siirsi kurkunpalasen omalta lautaseltaan minun lautaselleni… just niin. Nyt ollaan siinä vaiheessa, että mitään uutta ja outoa ei maisteta.

Sambharin söimme ihanien, pehmeiden idlien kera ja se valmistettiin normaaliin tapaan, eli kurkut paistettiin pannulla sipuleiden ja tomaattien pehmennyttyä, minkä jälkeen lisättiin tamarindi ja linssit. Etelä-intialaista ruokaa tyypillisimmillään… tosin meillä tämä tyypillinen aamiainen kävi lounaasta!

Sambhar-kurkku (2)

1 comment:

  1. Jännän näköinen kurkku;enemmän tuo mieleen melonin.

    ReplyDelete