Thursday, January 23, 2014

Elbir (ellu-bella)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etelä-Intiassa vietettiin viime viikolla sadonkorjuujuhlaa, jota kutsutaan mm. Tamil Nadussa Pongaliksi ja täällä Karnatakassa Sankrantiksi. Sadonkorjuujuhlaan kuuluu tietysti alueesta riippuen erilaiset makeat perinneherkut, mm. sokeripuuro pongal, bataattimuusi sekä sokeriruoko, jota syödään sellaisenaan jäystäen.

Intialaiset pitävät erilaisista snack-sekoituksista ja Karnatakassa valmistetaan sankrantina tällaista elbir-sekoitusta (olen nähnyt myös nimeä ellu-bella käytettävän), joka on sekoitus makeaa ja suolaista. Sekoitus koostuu seesaminsiemenistä (ellu), maapähkinöistä, kuivatusta kookospähkinästä sekä palmusokerin paloista (bella). Hauska ja erikoinen pikkuherkku mielestäni!

Valmistus on yksinkertaista: kaikkia aineksia laitetaan saman verran. Täällä paikallisissa olosuhteissa kookosta ja palmusokeia kuivatetaan auringossa pari päivää ennen valmistusta. Palmusokeria saa Hakaniemen itämaisista marketeista, ja sen lisäksi tähän lisätään pieniä sokeripalleroita, joita yleensä käytetään seremoniallisiin tarkoituksiin (en tiedä, saako Suomesta niitä, kuka tietää?)

Tarvitset:

 • 1 mitta channa dhalia (puolitetut kikherneet)
 • 1 mitta kuorittuja maapähkinöitä
 • 1 mitta paloiteltua kuivaa kookosta (se karvainen kookos)
 • 1 mitta palmusokerin palasia
 • 1 mitta seesaminsiemeniä

Valmistus:

 • Kuullota maapähkinöitä sekä seesaminsiemeniä pannulla hetken, kunnes ne ovat hieman ruskistuneet.
 • Murskaa kookos, koverra hedelmäliha ja leikkaa pieniksi paloiksi.
 • Leikkaa palmusokeri niinikään pieniksi paloiksi.
 • Sekoita kaikki ainekset yhteen ja nauti sellaisenaan.

3 comments:

 1. Enpäs ollut koskaan kuullut tästä ruokalajista, hauska idea! Näitä juhlaperinteitä olisi kiva keräillä ja ruveta ottamaan huomioon täällä Suomen päässäkin.

  Käytitkö tähän esipaahdettuja kikherneitä (dalia)?

  Ihan kuin olisin nähnyt noita sokeripalleroita joskus Hakaniemessä, kun kovasti muistelen. Niitä on saattanut olla myynnissä ainakin ennen diwalia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En minäkään, mutta kotiapulainen valisti minua tässä :) Mehän ei meidän perheessä sankrantia vietetä. Vietetäänkö teillä sitä?

   Käytin ihan normaalia channa dhalia, joka sitten paahdettiin pannulla kevyesti. Dalia on täällä päässä sama kuin bulgur-vehnä, kikherneitä en olekaan kuullut daliaksi kutsuttavan.

   Tiedätkö sinä, miksi noita sokeripalleroita kutsutaan?

   Delete
  2. Sankrantia vietetään anoppilassa kyllä, mutta tänä vuonna juhlinta jätettiin väliin erään sukulaisen poismenon vuoksi.

   Hassu juttu tuo termi, minulle dalia on ensisijaisesti ollut ’dalia chana’/chutney daal, mutta bulgur-vehnä näyttää kyllä olevan yleisempi merkitys. Rupesin katsomaan tuota tarkemmin, ja chutney daal kirjoitetaankin useammin muotoon "dariya".

   Sokeripalleroiden nimestä ei ole mitään tietoa, harmi!

   Delete