Monday, March 18, 2013

Sitruunariisi

Lemon Rice

Sitruunariisi eli lemon rice on yleinen tiffinin eli lounasrasian sisältö etelä-Intiassa, jollaisen vaimo valmistaa jo aamun koitteessa miehelle tai lapsilleen. Aikaisemmin valmistamaani tomato ricea eli tomaattiriisiä syödään myös usein tiffinistä lounaaksi. Etelä-intialaiset eivät yleensä kaipaa sitruunariisille mitään lisuketta, vaan syövät sen sellaisenaan; itse syön tätä mieluummin pääruoan lisukkeena, sillä sellaisenaan sitruunariisin ravintoarvo ei ole korkea.

Yhdelle hengelle tarvitset:

  • 1 dl riisiä
  • 2 dl vettä
  • 1 rkl tuoreen sitruunan mehua
  • 1/2 rkl channa dhalia (puolitetut kikherneet)
  • 1/2 rkl urad dhalia (puolitetut valkoiset linssit)
  • muutama currynlehti
  • Puolikas vihreä chili (voi jättää poiskin)
  • Öljyä
  • Mausteita:
    • Ripaus asafoetidaa (hajupihka)
    • 1 maustemitta tummia sinapinsiemeniä
    • Ripaus kurkumaa
    • Maun mukaan suolaa

 

Valmistelut:

  • Keitä riisi kypsäksi esim. painekattilassa.
  • Leikkaa chili kahteen osaan. Poista halutessasi siemenet.
  • Purista sitruunan mehu. 

Valmistus:

  • Lämmitä öljy pannulla.
  • Ruskista channa dhal, urad dhal, chili sekä sinapinsiemenet pannulla kevyesti.
  • Lisää kurkuma, currynlehdet sekä suola. Kääntele hetken.
  • Lisää keitetty riisi, ja sekoita ainekset huolellisesti yhteen.
  • Kaada lopuksi sekaan sitruunamehu, ja sekoita uudelleen. Tarkista suola, ja tarjoile lämpimänä maun mukaan joko pääruokana tai lisukkeena.

3 comments:

  1. I'm not familiar with almost of the ingredients. I want to try this one. Can someone help me?

    ReplyDelete
  2. Terkkuja Espanjasta! Täytyy kokeilla tätä! Olen iloinen, että löysin blogisi uudestaan (joskus aikaisemmin olen täällä piipahtanut), kasvissyöjäksi ryhdyttyäni olen ajatellut alkaa tekemään mm intialaista ruokaa. Kunhan vain löytäisin kaikki ainekset, jos ei muuten niin Barcelonasta ainakin luulisi löytyvän.

    ReplyDelete
  3. Looks delicious! By the way, that leaves in the rice is it eatable or are they for flavor only?

    ReplyDelete