Thursday, November 8, 2012

10 vinkkiä täydellisen subzin eli kasviscurryn valmistukseen

 

rajma 007

Intialaisen subzin eli kasviscurryn tekeminen ei ole kovinkaan vaikeaa, kun taitaa perusteet ja on oppinut mausteiden käytön. Kun pitää muutaman perusperiaatteen mielessä, niin subzit onnistuvat hyvin.

Pohjois-intiassa subzeja on kahdenlaisia: “kuivia” (sukhi subzi), joissa kasviksiin lisätään vain mausteita, ja kastikemaisia (giila subzi, gravy), joihin tulee joko punainen tai valkea kastike.

Tässä muutama salaisuus intialaisten subzien valmistukseen!

1. Älä säästele öljyn käytössä. 

Valitettavaa mutta totta: subzi vaatii valmistukseen runsaasti öljyä. Ilman öljyä se ei vain maistu hyvältä, sillä mausteet eivät imeydy kunnolla.

2. Subzin maustamiseen kuuluu olennaisesti garam masala.

Garam masala lisätään joko kokonaisena öljyyn ennen muita aineksia TAI jauheena valmistuksen loppuvaiheessa.

3. Chili on myös olennainen osa subzin maustamista.

Chilin voi lisätä joko jauheena tai tuoreena, jolloin vihreä chili paloitetaan. Tuore chili lisätään öljyyn valmistuksen alkuvaiheessa, kun taas jauhe vasta kasvisten jälkeen.

4. Tuore inkivääri ja valkosipuli tuovat kivan säväyksen intialaiseen ruokaan.

Inkivääristä ja valkosipulista voi raastaa tahnan, joka lisätään öljyyn ruoanlaiton alkuvaiheessa.

5. Peruskastike syntyy tomaatista ja sipulista.

Tomaatin ja sipulin voi maun mukaan joko paloitella pieniksi kuutioiksi tai  - kuten meillä on useinmiten tapana – soseuttaa sipuli ja tomaatti erikseen, jolloin saa hienon kastikkeen. Sipuli haudutetaan ensin mausteissa, minkä jälkeen lisätään tomaattisose.

Sipulin tulee olla kypsää ennen kuin mausteet ja tomaatti lisätään - muuten ruoka maistuu kitkerältä. Sipulin voi halutessaan myös keittää ennen kastikkeeseen laittamista, jos haluaa siitä miedomman makuista.

Sipulin ja tomaatin suhdetta voi vaihdella maun mukaan. Jos kastikkeeseen tulee enemmän sipulia, niin pitää lisätä enemmän öljyä. Jos kastikkeessa on enemmän tomaattia niin tulee sakeampi kastike.

6. Mausteita tulee hauduttaa mahdollisimman kauan. 

Mausteiden hautuessa maku syvenee. Kasvikset lisätään maustettuun tomaatti-sipulisoseeseen vasta sitten, kun öljy alkaa erottautua soseesta.

7. Suolaa kannattaa lisätä jo ruoanlaiton alkuvaiheessa.

Lisää puolet suolasta samalla, kun kasvikset laitetaan pannulle. Lopuksi voi vielä lisätä maun mukaan lisää suolaa, jos omat makunystyrät sitä vaativat.

8. Kasviksia ei kannata esikeittää kovin pehmeiksi.

Jos esikeität kasvikset subzia varten, keitä kasviksia niin kauan, kunnes ne ovat ‘al dente’. Näin niiden rakenne säilyy hyvänä, eikä niistä tule pannulla muussia.

9. Kastikkeesta tulee täyteläinen, kun siihen lisää cashew-pähkinätahnaa.

Erittäin herkullinen, mieto kastike syntyy, kun lisää tomaatti-sipulisoseeseen jauhettua cashew-pähkinää. Cashewsta ja sipulista tulee myös sellaisenaan hyvä vaalea kastike. Muitakin pähkinälaatuja voi lisätä kastikkeisiin, jolloin niistä tulee täytetäisempiä.

10. Älä unohda tuoreita yrttejä!

Tuoreet yrtit kuuluvat olennaisena osana intialaiseen ruokaan. Viimeistele subzi tuoreella korianterilla, ja avot!

 

Olisiko teillä muuta kysyttävää intialaisten ruokien salaisuuksista?

16 comments:

  1. Kiitos hyvistä vinkeistä! Tiedän sitten minne tulla kun haluan tehdä kasviscurrya:)

    ReplyDelete
  2. Omissa kokeiluissa ratkeisevaksi on osoittautunut asofoetida. Ennen kuin aloin käyttää sitä, ruoka ei ikinä maistunut oikealta. Jotain puuttui. Tosin en ole ikinä käynyt Intiassa, joten kokemukset intialaisista ruoista ovat peräisin intialaisista ravintoloista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen samaa mieltä, ja jos katsot reseptejäni, niihin tulee melkein kaikkiin asafoetidaa. Sitä pidetään myös hyvänä ruoansulatukselle.

      Delete
    2. Voi asafoetida (myös nimellä hing tunnetaan)...olen jättänyt sen käytön vuosikymmeniä sitten, koska sain siitä päänsärkyä. Samoin tyttäreni suorastaan vapisee saatuaan liikaa, mm. juuri syötyään teollisen nuudeliruoan. Asiasta, kuinka ollakaan, tänään Kiinassa asuva lääketiedettä opiskeleva poikani ottikin asian esille ja vannotti, että emme käyttäisi sitä. Mm. Australiassa kiinalaiset ravintolat mainostavat jättäneensä asafoetidan pois keitoksistaan. raskaina oleville siitä erityisesti varoitetaan.

      Netissä on paljon tietoa, tässä yksi linkki
      http://www.buzzle.com/articles/side-effects-of-asafoetida.html

      Delete
    3. Taalla Intiassa hingin kayttoa suositellaan kovasti ja sita on kaytetty jo satojen vuosien ajan ruoansulatuksen edistajana. Silla on myos monia muita terveysvaikutuksia. Tarkeinta hingin kaytossa on muistaa kohtuus - kuten monen muunkin ruoan kohdalla, hingia ei kannata kayttaa liikaa, jolloin voi tulla sivuvaikutuksia. Yhteen subziin riittaa ripaus lusikan karjelta.

      Sen sijaan aji-no-moto, jota usein laitetaan kiinalaiseen ruokaan, on epailyttavaa ja sita en esim. kayttaisi raskauden aikana.

      Delete
  3. Kiitos vinkeistä! En ole oikein ikinä saanut makua intialaisiin sapuskoihin. Tämä mukavasti paikkasi monien reseptien aukkokohtia, kuinka tehdä asiat juuri oikein.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva kuulla, että vinkeistä voi olla apua aloittelijallekin!

      Delete
  4. Oih, kiitos tuhannesti näistä! Talvea kohti mennessä mausteisten ruokien himo kasvaa toisinaan sietämättömäksi ja veikkaanpa, että meillä kokataan piakkoin intialaista ruokaa nämä opit mielessä. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva, kun kommentoit! Hauskoja ruoanlaittohetkiä!

      Delete
  5. Numero 8 (kasvikset esikeitetään al dente) on erittäin pätevä vinkki, erityisesti perunoiden kohdalla. Liian monesti lopputuloksena on ollut perunamössöä kastikemössössä. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nain on, etenkin perunasta tulee helposti mossoa! Intialaiset kasvisruoat maistuvat paljon paremmalta kun kasvikset ovat hieman kovia.

      Delete
  6. Anopilta opin seuraavaa: isompi erä chiliä, valkosipulia ja inkivääriä murskataan valmiiksi. Sitä on sitten hyvä laittaa kuumalle pannulle missä on öljyä eikä tarvitse aina aloittaa alusta kuorimaan ja murskaamaan. Täällä Suomessa meillä on aina 1 purkki valmista masalaa jääkaapissa ja 1 pakkasessa. Naapurien iloksi (haju!) teen masalaa noin 4 kertaa vuodessa valmiiksi, eli noin 0,5 kg inkivääriä ja 0,5 kg valkosipuolia sekä paljon chiliä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hauska vinkki! Varsinkin ulkomailla, josta ei saa inkivaari-valkosipulitahnaa kaupasta niin helposti valmiina kuin taalla. Kovin montaa paivaa nuo ei kylla saily hyvana...miten monta paivaa sailytat sellaisenaan? Me laitetaan harvemmin tuoreesta chilista ja suositaan yleensa jauhetta.

      Delete
  7. Great post, very informative. I think a lot of people will find this very useful.Keep post in coming future as well!!!

    ReplyDelete
  8. Great post, very informative. I think a lot of people will find this very useful.Keep post in coming future as well!!!

    ReplyDelete