Monday, October 29, 2012

Aloo Gobhi

AlooGobhi

Jatkan vanhojen klassikkojen uudelleen postaamista pienillä muutoksilla.

Aloo gobhi on klassinen intialainen kasvishöystö, johon tulee perunaa (aloo) sekä kukkakaalia (gobhi). Aloo gobhin voi valmistaa sipulin kanssa tai ilman, ja siitä voisi halutessaan valmistaa myös kastikkeen lisäämällä tomaattia.

Aikaisemmassa postauksessa valmistin aloo gobhin siten, että lisäsin raakoihin kasviksiin vettä. Tällä kertaa, kun höyrystin taaperolleni kasviksia, höyrystin samalla aloo gobhin ainekset, jolloin en lisännyt paiston aikana vettä ja valmistus sujui nopeasti. Molemmilla tavoilla tulos on jotakuinkin sama.

Eri yhdistelmillä saa aikaan erilaisia subzeja. Perunaa ja kukkakaalia voi yhdistellä myös esim. herneisiin  - aloo gobhi matar, aloo matar, gobhi matar.

Meillä aloo gobhi syödään kuivana höystönä (sukhi subzi) intialaisten leipien kera. Muiden kuivien subzien tapaan se maistuu hyvältä raitan (jogurttikastikkeen kera).  

Tarvitset:

  • 3 perunaa
  • Puolikas kukkakaali
  • Sipuli
  • Öljyä
  • (tuoretta korianteria)
  • Mausteita:
    • Suolaa maun mukaan
    • 1½ tl juustokuminansiemeniä
    • 1 tl asafoetidaa (hajupihka)
    • ¼ tl kurkumaa
    • 1/2 tl chillijauhetta
    • 1 ½ tl korianterijauhetta
    • 1 tl garam masalaa

Valmistelut:

  • Paloittele sipuli pieniksi palasiksi.
  • Paloittele kukkakaali pieniksi palasiksi siten, etta varret on kokonaan pois leikattu ja vain kukat jäljellä.
  • Paloittele peruna pieniksi suorakuutioiksi (n. 0.5 cm x 2 cm).
  • Höyrystä peruna ja kukkakaali “al dente”.

Valmistus:

  • Lämmitä pannulla sopivasti öljyä ja kuullota juustokuminansiemeniä varovasti öljyssä, kunnes ne alkavat sätkiä pannulla. Lisää asafoetida.
  • Lisää hienonnettu sipuli ja paista sipuleita, kunnes ne ovat pehmentyneet.
  • Lisää höyrystetyt kasvikset ja mausta kurkumalla, chilijauheella ja korianterijauheella. Lisää tässä vaiheessa puolet suolasta· Anna seoksen hautua.
  • N. 5 min. päästä mausta vielä garam masalalla ja tarkista maku – suolaa voi lisätä vielä. Anna hautua hetken ajan.
  • Koristele halutessasi korianterinlehdillä ja nauti lämpimänä intialaisten leipien kera.

4 comments:

  1. Nyt kun ei enään ole ihan kuumaa täällä(tosin täksi viikoksi luvattiin normaalia kuumempaa..) niin on alkanut tehdä mieli lämpimiä ruokia.Tuota pitääkin kokeilla joskus.

    ReplyDelete
  2. Asafoetidaa saa suomeksi kutsua hajupihkaksi :-) Minä tosin sanon sitä aina hingiksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä, kun muistutit, unohdin kääntää sen tuohon reseptini vaikka yleensä käännänkin...

      Olenkohan yksi harvoista, jotka pitävät hajupihkan vahvasta tuoksusta?!

      Delete