Wednesday, August 1, 2012

Gulab Jamun

GulabJamun5

Gulab Jamunit ovat herkullisia maitomakeisia, joita voisi verrata periaatteessa sokeriliemessä uiviin donitseihin. Intiassa matkustaneet ovat varmasti törmänneet näihin makeisiin, joista pidetään joka puolella maata ja jotka sopivat joka tilanteeseen: häihin, synttäreille tai vaikkapa uuden auton oston juhlimiseen.

Kun ensimmäisen kerran näin näitä ruskeita palleroita lillumassa lasipurkissa, luulin niitä vastenmielisiksi sieniksi, joita olin yökötellyt kiinalaisissa ravintoloissa. Mutta myöhemmin maistettuani suussa sulavia imeliä kuumia donitseja vaniljajäätelön kera muuttui mieleni täysin…

GulabJamun6

Tein gulab jamuneja itse tehdystä taikinasta, ja tulipahan taas todistettua, että kotona tehty on parasta! Sama pätee suurimpaan osaan intialaisista ruoista…

Gulab jamunit – kuten monet muutkin intialaiset makeiset – valmistetaan khovasta (mawa) eli makeutetusta kiinteästä maidosta. Jos sitä ei ole saatavilla, voi mawan korvata maitojauheella.

Jos raaka-aineita ei ole saatavilla tai jos haluaa valmistaa gulab jamunit helpomman kautta, etnisistä kaupoista voi saada valmistaikinaa. Esimerkiksi MTR-merkkinen taikina on hyvää (kuva alla).

Itse valmistin gulab jamunit mawasta. Itse tehtyä taikinaa varten tarvitset:

  • 200g mawaa
  • 2/3 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl maitoa
  • 1/3 maustemitta ruokasoodaa
  • Paistamiseen öljyä. 

Chaachnia (sokerisiirappia) varten tarvitset: 

  • N. 5 dl vettä
  • Tarpeen mukaan sokeria (meillä meni n. 4 dl)

Valmista ensin sokerisiirappi.

  • Kiehuta vesi ja ala lisätä sokeria vähitellen.
  • Keittele vettä matalalla lämmöllä ja tarkista välillä veden koostumus. Vähitellen vesi alkaa saostua ja n. 10 min. keiteltyä se alkaa olla tarpeeksi sakeaa – koostumuksen voi testata lusikalla. Jos lusikkaan alkaa tarttua tippa sokerisiirappia, on sokeria todennäköisesti tarpeeksi.
  • Lopeta keittäminen tässä vaiheessa ja kaada sokerisiirappi erilliseen astiaan. Anna siirapin jäähtyä hieman.

GulabJamun3

Valmista sitten donitsit:

  • Murenna mawa sormin. Vinkki! Jos mawa on  liian kovaa, lämmitä sitä muutaman sekunnin ajan mikrossa.
  • Lisää mawaan maito, ja vaivaa taikinaksi sormilla muotoillen. Varmista, ettei taikinaan jää paakkuja.
  • Lisää vehnäjauho ja ruokasooda ja muotoile käsin taikinaksi. ‘
  • Kun taikina alkaa olla tasaista, jaa se 10-13 lihapullan kokoiseen palaan. Tämä käy kätevästi niin, että muotoilee taikinasta ensin pitkän pätkän ja leikkaa sen sitten paloiksi.
  • Muotoile taikinasta kämmenten välissä pyöreitä palloja. Varmista, ettei palloihin jää rakoja.

IMG_2877

  • Lämmitä samalla öljy kasarissa kuumaksi. Öljyä tulee olla n. 15 cm. Kuumasta öljystä pitäisi nousta vesihöyryä. Testaa öljyn kuumuus pienellä palalla taikinaa. Kypsä taikinapalanen ei nouse heti ylös (sen nousemiseen menee n. minuutti) ja ruskistu nopeasti. Kun öljy on kuumaa, käännä se keskilämmölle ja odota parin minuutin ajan.
  • Kun öljy on keskilämpöistä, aseta muutama taikinapallo varovasti reikäkauhalla öljyyn.

GulabJamun4

  • Paista välillä käännellen ja taputellen keskilämmöllä n. 7-8 minuutin ajan, kunnes pallot ovat päältä ruskeita ja sisältä kypsyneet.
  • Huom! Älä paista donitseja liian kuumassa öljyssä, jotteivat ne pala ulkoa ja jää sisältä raaoiksi.
  • Valuta valmiit donitsit ja tiputa ne sokerisiirappiin.
  • Anna sokerisiirapin imeytyä donitseihin vähintään 20 minuutin ajan.
  • Nauti valmiit gulab jamunit makusi mukaan joko lämpiminä tai kylminä, sellaisenaan tai vaniljajäätelön kera. Jamunit säilyvät jääkaapissa useamman viikon ajan ja huoneenlämmössäkin muutaman päivän.

12 comments:

  1. Isotöisiä ovat nuo herkut! Miten ihmeessä ehdit sellaisia lepoa kun on pieni vauvakin!
    Olet kyllä ahkera ruuanlaittaja ja kaikki itse alusta asti tehtyä.
    Mukavia namuhetkiä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itse asiassa harvemmin ehdin tällaisia juttuja tehdä, nytkin sain mieheltä apua, hän kun on meidän kodin uppopaistoekspertti!

      Delete
  2. Kiinnostavaa! Täytyypä joskus kokeilla! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siitä vaan! Löytyyköhän raaka- aineita Hakaniemestä, mitä luulet?

      Delete
  3. Itsekin olen joutunut/saanut maistella jos jonkinmoisia intialaisia jälkiruokia, eikä oikein mikään niistä ole ollut minun makuuni vaan järjestäin jokainen on ollut ihan liian makea (jos jälkiruuista nyt niin voi sanoa). Tokihan niitä kuitenkin tuputetaan jokaisessa kyläpaikassa, joten ei auta kuin kohteliaisuudesta syödä niitä siitä huolimatta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama täällä, en ole ollenkaan innostunut intialaisista makeisista, mutta nämä hyvin tehtyinä ja kuumina maistuvat tosi hyviltä!

      Delete
  4. Gulab jamun oli aikoinaan yksi herkkujälkkärini,ja tein sitä joskus valmiista sekoituksesta mutta kerran ihan alusta saakkakin,tosin en muista miten.Olisko tuo makeutettu maito samaa kuin se purkissa oleva`?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hauska kuulla!Purkissa oleva on condensed milk, joka on juoksevaa eikä siis kiinteää kuten mawa. Mawa näyttää hieman tofu-tai paneerköntiltä. Saakohan Israelista vastaavaa?

      Delete
  5. ViiVoanissa Hakaniemessä on ainakin jotain Gulan jamun -aineksia, sellaisia sekoitettavia jauheita. Laktoosin takia jää tosin testaamatta.

    ReplyDelete
  6. Vaikuttaapa herkulliselta! Olisi tosi kiva joskus kokeilla. Ihanan mielenkiintoinen blogi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva, kun kommentoit! Nämä on herkkua :)

      Delete