Tuesday, March 13, 2012

Dhal-Dalia

DalDalia

Muhennos bulgur-vehnästä (dalia) ja linsseistä (dhal).

Dhal-dalia jatkaa sarjassa vatsaystävällisiä ruokia imettäville äideille. Dalia on bulgur-vehnää, joka on tietääkseni valkoista riisiä hieman terveellisempi vaihtoehto. Dhal-dalian maku muistuttaa hyvin paljon sekä khichdia että pongalia, ja sen voi valmistaa samaan tapaan joko keltaisista tai vihreistä mung-linsseistä. Vihreät linssit ovat ravinteikkaampia kuin keltaiset, ja siksi olen käyttänyt niitä tässä reseptissä.

Dhal-dalian valmistaa nopeiten painekattilassa, mutta sen voi valmistaa toki myös normaalissa kattilassa ajan kanssa. Halutessaan siihen voi lisätä eri kasviksia keittovaiheessa, kuten tomaattia, herneitä sekä perunaa.

Dhal-dalia sopii myös hyvin vauvanruoaksi, jos siitä jättää mausteet pois ja soseuttaa muhennoksen hienoksi.

Tarvitset:

 • 1 dl daliaa eli bulgur-vehnää
 • 1/3 dl vihreitä moong-linssejä
 • 1/2 tl öljyä
 • 1/3 tl kurkumaa
 • Ripaus asafoetidaa (hajupihka)
 • Maun mukaan suolaa

Valmistelut:

 • Pese linssit huolellisesti.

Valmistus:

 • Lämmitä öljy painekattilassa (t. normaalissa kattilassa). Kuullota daliaa pannulla varovasti, kunnes se alkaa olla kullanruskeaa.
 • Lisää linssit, asafoetida, kurkuma, maun mukaan suolaa sekä n. 5 dl vettä. (Tässä vaiheessa voi lisätä halutessaan myös kuutioituja kasviksia). Sulje painekattilan kansi ja keitä 5 vihellykseen saakka t. normaalissa kattilassa niin kauan, kunnes vehnä ja linssit ovat kypsyneet ja vesi haihtunut pois seoksesta.
 • Tarjoa sellaisenaan lämpimänä ruokana.

7 comments:

 1. Hauska idea sekoittaa bulguria ja linssejä! Eipä olisi tullut mieleen. Täytyy joskus kokeilla, kun ukkelikin saattaisi tykätä tästä. ;-) Tähänkö ei tarvita mitään riisiä tai leipiä kyytipojaksi?

  P.S. Minä olen viimeinkin oppinut käyttämään painekattilaa ihan jokapäiväisessä ruoanlaitossa, ja keitän riisitkin siinä. On se vaan nopeaa ja helppoa. :-) Jippiaijee!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hippu, ei tarvita mitään kyytipojaksi - ehkä tämä on intialaisittain sopivampi aamupalaksi! Minulle riittää lounaaksikin salaatin kanssa. Maistui muuten vielä paremmalta, kun lisäsin perunaa, sipulia ja retikkaa sekä hieman chilijauhetta sekaan:)

   Hienoa! Painekattila on niin kätevä työväline intialaisen ruoan laitossa. Jee!

   Delete
 2. maukasta kuitenkin - tykkään linssiruoista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä oli tosiaan herkullista ja etenkin kasviksilla höystettynä :) Syön tätä nykyään tosi usein lounaaksi, kun on niin helppoa ja yksinkertaista.

   Delete
 3. Minun onkin pitänyt kysyä sellaista pohtimaani asiaa, että kun suhteellisen vähän mausteita käyttävissä länsimaissa kehotetaan imettäviä äitejä välttämään runsaasti maustettuja ruokia vauvan vatsanpurujen pelossa, niin miten se on siellä Intiassa? Vai onko totuus se, että vauvat tottuvat tulisempaan/mausteisempaan ruokaan kirjaimellisesti jo äidinmaidossa? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olet varmasti oikeassa siinä, että vauvat varmasti tottuvat mausteisempaan ruokaan osaksi jo äidinmaidon kautta, ja aletaanhan mausteita antaa jo viimeistään ensimmäisen ikävuoden jälkeen. Minua lääkäri tosin kehoitti välttämään mausteista ruokaa ensimmäiset kuukaudet vatsanpurujen pelossa, joten aika mautonta ruokaa sitä syötiin... en osaa sanoa, kuinka monet paikalliset äidit välttävät mausteista ruokaa imetysaikana (en usko, että monetkaan kauaa)...

   Delete
 4. Kiitos! Nämä kulttuurijutut on niin mielenkiintoisia :)

  ReplyDelete