Wednesday, December 14, 2011

Lauki Tamater Ki Subzi

Höystö pullokurpitsasta ja tomaatista.

Lauki (lausutaan loki) eli pullokurpitsa on hauska intialainen kurkun sukuinen vihannes. Pullokurpitsa on Intiassa yleinen kasvisruoka-aines ja muistuttaa maultaan ja koostumukseltaan hieman kesäkurpitsaa.

Tamarind Heaven-blogissa on mielenkiintoinen artikkeli erilaisista kurkkukasveista, jossa on kuvailtu pullokurpitsaa tarkemmin. Kuulemma Suomessa pullokurpitsaa voi ostaa ainakin Helsingin Aasialaisesta kaupasta ja Vii Voanista Hakaniemessä.

Pullokurpitsasta saa makoisan subzin tomaatin kanssa keitettynä. Valmistin höystön anopin tapaan painekattilassa, mutta samaa reseptiä voi soveltaa normaaliin paistinpannuun.

Tarvitset:

  • Puolikkaan pullokurpitsan
  • 2 tomaattia
  • 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
  • Öljyä
  • Kourallinen tuoretta korianteria
  • Mausteita:
    • 1 tl jeeraa (juustokuminan siemenet)
    • 1/3 tl asafoetidaa (hajupihka)
    • 1 tl chilijauhetta
    • 1/3 tl kurkumaa
    • 2 tl korianterijauhetta
    • 1/2 tl garam masalaa
    • Maun mukaan suolaa

Valmistelut:

  • Kuori pullokurpitsa halutessasi (sitä ei ole pakko kuoria) ja paloittele se suorakuution muotoisiksi paloiksi.
  • Paloittele tomaatti pieniksi kuutioiksi.
  • Raasta inkivääri hienoksi raasteeksi.

Valmistus:

  • Lämmitä öljy pannulla.
  • Kuullota jeeraa öljyssä painekattilassa, kunnes siemenet alkavat räiskiä pannulla.
  • Lisää asafoetida sekä hetken päästä paloitellut kasvikset.
  • Mausta kasvikset suolalla, chilijauheella, kurkumalla sekä korianterijauheella. Kuullota muutaman minuutin ajan keskilämmöllä.
  • Lisää garam masala sekä tarvittaessa maun mukaan suolaa.
  • Kaada sekaan sen verran vettä, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää raastettu inkivääri. Sulje painekattila, ja keitä kasviksia keskilämmöllä viiteen vihellykseen saakka. (Jos valmistat tämän normaalilla pannulla, hauduta kasviksia kannen alla niin kauan, kunnes ne ovat kypsyneet).
  • Mausta lopuksi tuoreella korianterilla ja tarjoa esimerkiksi phulkan tai tawa rotin kera.

4 comments:

  1. Olen nähnyt tuota jossain aasialaisessa kaupassa täällä;luulen että myös filippiiniläiset käyttävät tuota.

    ReplyDelete
  2. Lapseni ovat ihan yökkäilleet kaikille kesäkurpitsan sukuisille kasveille, joten nämä herkut jäävät minulta aina kokkaamatta... :-(

    ReplyDelete
  3. Mielenkiintoista, Yaelian! Yllättävän yleinen tämä kasvis näyttää Aasiassa olevan.

    Natalia, voin kuvitella, ettei tämä lapsille maistu! Ei miehellekään maistu...

    ReplyDelete
  4. I tried it the other day...so simple yet so satisfying. Yummy :)

    ReplyDelete