Sunday, August 7, 2011

Dhal Bati Churma

Linssikastiketta (dhal), täytettyjä vehnäpalloja (bati) sekä makeaa korppujauhoa (churma).

Dhal bati churma on kuuluisa perinneruoka mieheni kotiseudulta, Rajasthanista. Rajasthanissa dhal bati churma on yleisin juhlaruoka niin häiden, seremonioiden kuin syntymäpäivienkin yhteydessä. Sitä tarjotaan usein myös vieraille ja syödään viikonloppuisin isommalla porukalla. Ruoan kolme eri osaa kuuluvat erottamattomasti yhteen.

Itse olen tehnyt vähemmän rajasthanilaista perinneruokaa, joten oli jo aikakin kokeilla, miten näinkin juhlava ruoka onnistuisi minulta. Dhal bati churman valmistuksessa on monta vaihetta, joten sitä ei kyllä tulisi arkena valmistettua, mutta näin sunnuntai-iltapäivänä sitä oli hauska valmistaa ihan harjoittelumielessä. Seuraavalla kerralla uskallan tarjota sitä myös rajasthanilaisille vieraille Smile.

Ruoan eri osat ovat:

dhal – linssikastike, joka valmistetaan neljästä eri linssistä ja se onkin herkullisempaa sekä ravintorikkaampaa kuin normaali perus-linssikastike.

bati – taikinapalloja, jotka yleensä uppopaistetaan gheessä (kirkastettu voi). Anoppini opetti minulle terveellisemmän tavan valmistaa batin, eli ensin ne keitetään vedessä ja sen jälkeen ne paistetaan uunissa kypsiksi. Anoppini reseptissä batit ovat suuria ja ne on täytetty kasviksilla- yhtä hyvin voisi valmistaa pieniä, täyttämättömiä palloja samasta taikinasta.

churma – rouhe, joka tehdään yleensä aikaisemmalta aterialta jääneistä leivistä. Churmaan voi halutessaan lisätä kuivia hedelmiä, kuten manteleita ja cashew-pähkinöitä.

Kuten monilla muillakin ruoilla Intiassa, dhal bati churman valmistus- ja syöntitapa vaihtelee kovasti alueittain. Itse valmistin ruoan anoppini ohjeen mukaan – hän valmistaa dhal bati churmaa vain juhlapäivinä, joten hän tekee ne pidemmän kaavan mukaan ja täyttää batit herkullisella täytteellä.

Tapoja syödä dhal bati churmaa on monia. Dhalin voi syödä lusikalla ja batin syödä käsin erikseen, tai upottaa batin dhaliin, rikkoa batin palasiksi ja sekoittaa sen dhalin sekaan, lisätä hieman churmaa päälle… makuasioista saa ja voi kiistellä! Itse upotan batin dhaliin, leikkaan sen palasiksi ja syön churman lusikalla erikseen…

 

Dhalia varten tarvitset:

  • 1/2 dl tuar dhalia (halkaistut keltaiset linssit)
  • 1/2 dl channa dhalia (halkaistus kikherneet)
  • 1/2 dl moong dhalia (halkaistus vihreät linssit)
  • 1/2 dl urad dhalia (halkaistut mustat linssit)
  • 8 dl vettä
  • 1/2-1 vihreä chili
  • 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • Maun mukaan suolaa

Dhalin valmistus:

  • Pese linssit huolellisesti.

  • Laita linssit kattilaan ja peitä vedellä. Mausta kurkumalla ja lisää maun mukaan suolaa. Keitä pehmeiksi (itse keitin ne painekattilassa 10 minuutissa, normaalissa kattilassa menee huomattavasti kauemmin).
  • Hienonna chili pieneksi silpuksi ja raasta inkivääri. Lisää chili, inkivääri ja sitruunamehu valmiiseen dhaliin, ja keitä vielä hetken.
  • Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.  

Batitaikinaa varten tarvitset:

  • 4 dl attaa tai täysjyvävehnäjauhoa
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl ajwainia (koptilainen kumina)
  • 1 rkl öljyä
  • Tarpeen mukaan vettä

Batin täytettä varten tarvitset:

  • 1-2 perunaa
  • 1 dl herneitä
  • Kourallinen tuoretta korianteria
  • 1 rkl cashew-pähkinöitä
  • 1 rkl rusinoita
  • 1 tl jeeraa (juustokuminajauhe)
  • 2 tl korianterijauhetta
  • 1/2 tl garam masalaa
  • 1 tl mustapippuria
  • Maun mukaan suolaa

Batin valmistus:

  • Valmista taikina: sekoita yhteen jauhot, mausteet sekä öljy. Ala lisätä vettä vähitellen samalla käsin sekoittaen. Vaivaa taikinaa nyrkeillä painellen, kuin intialaisia leipiä valmistettaessa. Valmis taikina on tasaista ja kimmoisaa - peitä se liinalla, ettei se kuivu.
  • Valmista täyte: Keitä perunat pehmeiksi ja herneet mikäli käytät pakasteherneitä. Muussaa peruna kevyesti haarukalla. Hienonna cashewt, rusinat sekä korianteri. Sekoita yhteen kaikki täytteen ainekset.

  • Valmista batit: Pyöritä taikinasta pitkulainen pätkä ja leikkaa se 8-10 osaan (kookkaan ihapullan kokoisia paloja). Pyöritä paloista kämmenellä palloja. Tee palloon peukalolla reikä, ja täytä reikä täytteellä.

  • Kierrä pallon yläosa kiinni, ja paina alas.

  • Sulje pallot varovaisesti, ettei täyte pursua ulos keittovaiheessa.

  • Kun batit ovat valmiita, keitä niitä kattilassa vedessä n. 10 min. ajan.

  • Paista keitettyjä bateja uunissa ritilällä leivinpaperin päällä 200 asteessa n. 20 min. ajan tai kunnes ne ovat saaneet kullankeltaisen värin. Käännä bateja kerran paiston aikana. 
  • Kun batit ovat valmiita, voitele ne gheellä juuri ennen tarjoamista.

Churmaa varten tarvitset:

  • 2-3 paranthaa (kuva yllä – paranthat voi valmistaa blogini ohjeen mukaan – itse käytin lounaalta jääneitä paranthoja)
  • 2-3 rkl sokeria
  • 1 rkl gheetä (voi korvata voisulalla)

Churman valmistus:

  • Laita paranthat mixeriin tai muuhun samantapaiseen leikkuriin. Hienonna paranthat korppujauhon tapaiseksi rouheeksi.
  • Lisää maun mukaan sokeria ja sekoita hyvin.
  • Lisää lopuksi ghee, ja sekoita tasaiseksi.

Nauti dhal bati churma oman maun mukaan omalla tyylilläsi!

8 comments:

  1. Ihania palloja!

    ReplyDelete
  2. Ihania herkkuruokia täällä blogissa! Kiitokset mahtavista resepteistä - monia tulee varmasti kokeiltua :)

    ReplyDelete
  3. Reetta - tää on ihan parasta mitä nyt rajasthanilaiseen ruokaan tulee...

    Anonymous - :)

    Anu - kiitos kommentista :)

    ReplyDelete
  4. Tätä on pakko joskus kokeilla, kuulostaa herkulliselta! Vaikka luulen että joudun vähän säätämään ohjeen raaka-aineiden kanssa, mutta sehän ei estä kokeilemasta.

    Osaat varmaan kertoa miten tuo koptilainen kumina eroaa tavallisesta suomalaisesta kuminansiemenestä?

    ReplyDelete
  5. Marika, ihan vapaasti voit muunnella näitä ohjeita sen mukaan, mitä sieltä löytyy ja oman maun mukaan :)

    Koptilainen kumina eroaa sekä suomalaisesta kuminasta että juustokuminasta. Se on vahvanmakuinen, pieni, käyrä siemen, jota lisätään esim. raskaampiin leipäresepteihin siksi, että se kuulemma auttaa ruoansulatuksessa. Tässä reseptissä se ei kuitenkaan ole välttämätön.

    Ajwain näyttää tältä: http://en.wikipedia.org/wiki/Trachyspermum_copticum

    ReplyDelete
  6. Kiitos Anna! Uskaltaudun tätä kyllä joku kerta testaamaan :) Poikani kanssa tykkäämme molemmat myös mausteisemmasta ruuasta.

    ReplyDelete
  7. Ja mausteisella siis tarkoitan tämän tyyppisiä ruokia mitä sinä kokkailet :) Suomalaiset ruuat kun on aika vähän maustettuja (toki tykätään niistäkin :)

    ReplyDelete