Saturday, March 15, 2014

Oats Dosa

OatsDosa

Kun on pieniä lapsia, usein täytyy miettiä terveellisempiä ruokavaihtoehtoja. Täällä Etelä-Intiassa syödään usein riisijauheesta ja linsseistä tehtyjä dosa-lettuja, ja keksin valmistaa dosat hienonnetuista kaurahiutaleista. Tästä raaka-aineesta dosat on helppo valmistaa myös Suomen olosuhteissa.

Maku oli näissä mielestäni yhtä hyvä kuin normidosassakin, mutta olen lisännyt tähän reseptiin hieman enemmän mannasuurimoita, jotta letuista tulisi rapeampia. Halutessaan voi käyttää Speltin täysjyvämannaa, jolloin ravintoarvo lisääntyy entisestään. Oats dosat nautimme tällä kertaa kookoschutneyn kera, ja taaperollehan maistui!

Kaikessa kätevyydessään nämä intialaiset teräsastiat ovat aika ärsyttäviä kuvia otettaessa, koska ne heijastavat valoa kovasti… no, ainakin voin luvata, että kuvissa olevat astiat ovat aidosti meidän jokapäiväisessä käytössämme, eivätkä kuvat ole sen enempää lavastettuja!

Tarvitset:

  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 2/3 dl mannasuurimoita (voi käyttää myös Speltin täysjyvämannaa)
  • 1/2 dl piimää (tai juoksevaa jogurttia)
  • 1 vihreä chili
  • Kourallinen korianteria
  • 1 tl jeeraa (juustokuminajauhetta)
  • 1 maustemita mustapippuria
  • Maun mukaan suolaa
  • Paistoa varten öljyä
  • Tarpeen mukaan vettä

Valmistelut:

  • Hienonna kaurahiutaleet monitoimikoneessa jauheeksi.
  • Hienonna korianteri ja leikkaa chili silpuksi.

Taikinan valmistus:

  • Sekoita yhteen taikinan ainekset.
  • Ala lisätä vettä samalla sekoittaen, kunnes seos alkaa muistuttaa lettutaikinaa. Sen pitäisi olla juoksevaa mutta kuitenkin tukevaa.

Dosan paisto:

  • Lämmitä laakea ohut paistinpannu. Kun pannu on tarpeeksi kuuma, ripottele pannulle hieman öljyä ja varmista, että öljyä on joka puolella pannua.
  • Kaada dosataikinaa kauhalla keskelle pannua n. ½ dl, ja ala levittää taikinaa nopeasti spiraalinomaisesti pannun ulkoseinää kohden. Varmista, että dosa on tarpeeksi ohut ja taikinaa on levinnyt tasaisesti joka puolelle.
  • Paista dosaa n. minuutin ajan, ja ripottele hieman öljyä dosan ulkopuolelle, jotta dosa on helpompi kääntää. Kun dosa alkaa olla rapea ja vaaleanruskea, käännä se nopeasti (ravintolassa dosa paistetaan vain yhdeltä puolin, mutta kotioloissa voi dosaa paistella myös toiselta puolelta hetken aikaa.)

16 comments:

  1. Ihanaa, muistelen usein Keralassa syömiäni järkyttävän hyviä dosia. Pitää testata, jos onnistuis Suomen oloissa saamaan aikaan jotain edes vähän sinne päin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hauskaa, toivottavasti nämä onnistuvat sielläkin!

      Delete
  2. Onpas hyvä idea, otan heti käyttöön! Olen suuri dosien ystävä, mutta isoin osahan niistä on valkoista riisiä... Tarvitsenkin juuri tällaisia terveellisiä aamiaisreseptejä, kun appivanhemmat ovat tulossa käymään keväämmällä ja diabetesta sairastavalle apelle vannoin olemaan syöttämättä yhtään riisinjyvästä.

    Olen itse levittänyt dosia varten öljyn pannulle haarukan päähän työnnetyllä halkaistulla sipulilla, tulee tosi tasainen lopputulos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihmeessä kokeilemaan, jos heille vaikka maistuisi!

      Hauska vinkki, kiitos!

      Delete
    2. Täytyy muuten kertoa, että on maistunut todella hyvin! :D Oats dosasta on tullut appiukon uusi suosikki, joita hän kuulemma voisi syödä melkein loputtomiin. Aikaisemmin hän oli ollut varma, että kaurahiutaleet eivät maistu missään muodossa, joten tämä on suuri läpimurto. Masala oatsin tapaista olen tehnyt myös, ja sekin on mennyt alas ihan hyvin.

      Kovin ohuita näistä en kyllä saa tehtyä, vaan muistuttavat enemmän dosan ja uttapamin välimuotoa.

      Delete
  3. Hei! Olipas kiva dosa-ohje, voisin kokeilla täällä Suomessa. - Olemme ystäväporukalla kutsumassa kesäaikaan Suomeen Etelä-Intiassa asuvaa perhettä. Kaipaisin neuvoja, mitä kaikkea meidän olisi hyvä huomioida, kun mietimme, millaista (suomalaista) ruokaa voimme heille tarjota. Olemme siellä vieraillessamme saaneet heidän hyvää kotiruokaansa, joten haluaisimme kohteliaasti vuorostamme tarjota omaamme. Voisitko sinä antaa jotain vinkkejä tai osaisitko neuvoa, mistä kyselisin apuja? Kiitos :-)!
    Pirjo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei Pirjo! Ihan ensiksi kannattaa pitää mielessä, ovatko he kasvissyöjiä ja jos ovat, voivatko syödä sipulia, valkosipulia ja kananmunaa - etelä-Intiassa monet ovat kasvissyöjiä tai "pure veg". Sen perusteella osaan neuvoa paremmin, minkälaista ruokaa heille voisi tarjota. :)

      Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. Hei! He ovat (kastittomia) kristittyjä, varsin vaatimattomista oloista. Me saamme siellä riisin kanssa kananmunia, kanaa, kananmaksaa ja joskus kalaa. Mielestäni hekin sitten syövät samaa ruokaa kuin me , :-) toki riisin ja mausteiden määrä on aivan eri kuin meidän ruuassa. He tarjoavat meille usein erikseen hedelmiä ja vihanneksia, mutta mielestäni heille ne eivät ole samalla tavalla osa ateriaa. Paitsi se sipuli, sitä he rakastavat, yleensä raakana. - Olisiko sulle helpompi vastata, jos laittaisin tänne tiedoksi sp- osoitteeni?
    Pirjo

    ReplyDelete
  6. Voin vastata tähänkin!

    Ensinnäkin, nostan hattua - intialaisia ei ole helppo kestitä, kun tuppaavat olemaan niin ronkeleita ulkomailla, kuten myös toisella puolin Intiaa. Ihan hyvä ajatus valmistautua näin etukäteen jo. Se kyllä auttaa asiaa, etteivät ole kasvissyöjiä, koska kasvissyöjille suomalainen perusruoka on aika rajoittunutta.

    Etelä-intialaiset lihansyöjät karttavat naudan- ja sianlihaa, joten välttäisin niiden tarjoamista. Kannattaa varmaan pitäytyä niissä kanoissa ja kananmunissa, joihin he ovat tottuneet, ja sitten laittaa vaikka jotakin maukasta kalaa. Valtaosa suomalaisista perusruoista maistuvat intialaisille hyvin mauttomilta, joten laittaisin aina suolamyllyn ja chilihiutaleita tarjolle, jotta he voivat lisätä sitä kastikkeiden, pastan jne sekaan ja siten "tuunata" omat ateriansa - täällä länsimaisiin ruokiin lisätään yleensä chilihiutaleita tuomaan sitä intialaista makua.

    Luuletko, että vieraanne olevat sitä tyyppiä, että maistelevat mielellään uusia ruokia, vaikka pastaa ja pizzaa, vai haluavatko joka aterialla riisiä? Kannattaa varmaan varautua niin, että joka aterialla on sitten sitä sipulia ja leikattuja kasviksia tarjolla ilman salaatinkastiketta, ja riisiä jos se on heille erityisen tärkeää. Varmuuden vuoksi voi laittaa tarjolle myös paahtoleipää ja voita, jos muut normiruoat eivät maistu, sillä voileipä on intialaisillekin tuttu juttu.

    Sopivista ruokalajeista tulee tähän hätään mieleen erilaiset munakkaat ja letut, ne voisivat maistua suolaisten lisukkeiden kera. Välipaloiksi erilaiset pasteijat ja sipsit varmaan kelpaavat, miksei sipsit käy myös ruoan lisukkeeksi (vaikka tuntuukin ehkä oudolta).

    Jälkiruokia näkee vähemmän, mutta hedelmäsalaatit maistuvat intialaisille sekä tietysti jäätelö, ja suomalainen suklaa olisi varmaan ihan luksusta.

    Toivottavasti näistä vinkeistä on jotain apua! Kerrothan sitten, miten kävi ja mikä maistui ja mikä ei :)

    Anna

    ReplyDelete
  7. Kiitos tosi paljon - kuulostaa oikein mahdolliselta tarjottavalta! Olet todella oikeassa tuon riisin suhteen: he ovat huolissaan, tarjoammeko riittävästi heille riisiä ja uhkasivat ottaa oman riisisäkin mukaan... :-D.
    Vielä kysyn puurosta, kannattaako aamuisin yrittää tarjota? Entä peruna - tuntuisi luontevalta tehdä esim. uusia perunoita ja uunilohta?
    :-) Ne mausteet ovat kyllä ehdoton lisä ruokapöytään, pitää tehdä sitten lähempänä retki vaikka Hkiin tai Tampereelle etniseen kauppaan ja hankkia sieltä sopivia mausteita.
    Kokeilen tuota dosaohjetta viikonloppuna - se on sitten yksi mahdollisuus tarjota heille. Idliä en osaa valmistaa, uskaltaisikohan tarjota mannavelliä korvikkeena?
    Lämmin kiitos avustasi!
    Pirjo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eli riisiä kannattaa tarjota joka ruualla. Missä päin asutte? Hakaniemen marketeista saa intialaista riisiä, mutta myös basmati varmasti käy heille. Kannattaa keittää se melko kuivaksi, ei ainakaan tarjota vetisenä, kuten Suomessa usein tarjotaan. Entäs rieska tai tortillat ruoan kylkiäisenä? Ne muistuttavat vähän intialaisia leipiä ja voivat käydä myös eri kastikkeiden kanssa heille.

      Kaurapuuro ja perusvelli on ehkä hieman mautonta intialaisten suuhun, mutta miten jokin upma-tyylinen versio? Eli pieniä paloja kasviksia paistetaan pannulla öljyssä mausteiden kera ja sitten lisätään mannaryynit ja keitetään kuivahkoksi puuroksi.
      Ohje: http://annagaram.vuodatus.net/lue/2008/10/upma

      Aamiaisella käy varmaan myös kahden paahtoleivän väliin tehty munakas ja vaikka nuo dosat tai letut.

      Kalan kanssa keitetyn perunan lisäksi tarjoaisin ehkä paistettua perunaa. Voitte vaikka itse syödä niitä keitettyjä perunoita ja he voivat syödä paistettuja ja niihinhän voi vaikka lisätä kevyesti suolaa ja chilijauhetta tuomaan makua.

      Jokin pyttipannu (vaikka halloumilla makkaran sijaan) voisi ehkä myös maistua intialaisille, (chilihiutaleet tai kastikkeen tai muut mausteet voivat lisätä vaikka itse).

      Delete
  8. Kiitos, tosi hyviä vinkkejä sulla, näitten pohjalta pääsee hyvin suunnittelemaan. Käyn työn takia kokouksissa Hgissä, joten se suuntaa onnistuu viikollakin käydä tutkimassa riisi - ja maustevalikoimia. Tampere olisi tutumpi; ehkä joku viikonloppureissu sinne.

    Tuo upma pitääkin kokeilla. Itse tykkään aamupalalla myös vadasta, mutta taidot ei tekemiseen siinäkään riitä. - Mutta tosiaan, näillä neuvoillasi on hyvä mennä eteenpäin, iso kiitos avustasi! - Kerron sitten aikanaan, mikä ruokalistaksi muotoutui ��!
    Pirjo

    ReplyDelete
  9. Tämähän kuulostaa aamiaishitiltä meidän perheeseen :-D Tosi hauskaa että tuon voi tehdä kotoisasti kaurahiutaleistakin. Paitsi että joudun vielä sinnittelemään ilman tuota chiliä siltä varalta että ayurveedinen uskomus jonka mukaan äidin syömä chili kirveltää sikiötä pitääkin paikkansa...

    Pitääkö se paikkansa että intialaiset vauvat oppivat äidinmaidosta jo pitämään chilin mausta niin että tulinen lettu maistuu jo yksivuotiaana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voih tämänkin kommentin huomasin vasta nyt! Kummallista, että Blogger ei ole ilmoittanut uusista kommenteista :(

      Itse söin kyllä chiliä raskauksien aikana, vaikka paljon ei kyllä mausteista ruokaa tehnyt mieli.Mutta kuvittelin kyllä, että oma ruokavalioni olisi vaikuttanut lasten makumieltymyksiin, mutta näin ei käynyt! Poika tykkää monista asioista ja hänellä on hyvin intialainen maku ruoan suhteen. Tyttö tykkää vähemmän ruoasta ja hänelle näyttää maistuvan enemmän länsimaiset pastat sun muut, mutta kaiken pitää olla hänelle vahvasti maustettua. Tulinen ruoka ei maistu kummallekaan, ja chiliä harvoin annetaan vauvoille täälläkään, mutta mausteita ruoassa pitää olla kuitenkin. Nämä dosat eivät ole kovin tulisia, ja letut ja dosat maistuvat lapsille yleensä kaikissa muodoissa :)

      Delete
    2. Tästähän päästäänkin seuraavaan "ayurveediseen uskomukseen": lasten makumieltymykset tulevat lopultakin heidän edellisistä elämistään eivätkä välttämättä niinkään siitä mitä äiti tekee tai jättää tekemättä ;-)

      Delete