Sunday, March 30, 2014

Kumlakai Paliya

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eli vaihteeksi kannadan kielinen versio etelä-intialaisesta kuivasta kurpitsacurrysta. Kannada on asuinvaltioni Karnatakan virallinen kieli ja täällä currysta tai subzista käytetään nimeä “paliya”. Kumlakaita eli kurpitsaa olen käyttänyt tosi vähän ruoanlaitossa, mutta nyt tuli ostettua kun siitä vauvalle sosetta tein.

Kurpitsahöystö valmistetaan samalla tavalla kuin muutkin etelä-intialaiset kasvishöystöt eli hyvin kevyissä mausteissa kuullottaen. Täällä höystöt maustetaan yksinkertaisesti chilillä, sinapinsiemenillä sekä currynlehdillä, joita saa Suomessa joistakin Hakaniemen etnisistä marketeista. Samalla tavalla voi valmistaa höystön mm. porkkanasta ja punajuuresta.

Jos haluaa höystöstä tulista, voi chilin pilkkoa pieniksi paloiksi. Itse halusin miedompaa, joten laitoin chilin kokonaisena sekaan ja jätin sen syömättä.

Tarvitset:

  • Puolikas talvikurpitsa
  • 1 pieni sipuli
  • 1 vihreä chili
  • 4-5 currynlehteä
  • Tuoretta korianteria
  • Öljyä
  • 1 tl tummia sinapinsiemeniä
  • Maun mukaan suolaa

Valmistelut:

  • Kuori kurpitsa ja paloittele se pieniksi kuutioiksi.

  • Silppua sipuli ja korianteri hienoksi silpuksi.

Valmistus:

  • Lämmitä öljy pannulla. Lisää sinapinsiemenet, chili sekä hetken päästä currynlehdet.

  • Kun sinapinsiemenet alkavat räiskiä pannulla, kaada sekaan sipulisilppu. Ruskista sipulisilppu kevyesti.

  • Lisää kurpitsakuutiot ja kuullota hetken aikaa. Mausta suolalla, sekoita ja lisää n. 1 dl vettä.

  • Peitä kannella ja hauduta n. 15 min. ajan, kunnes kurpitsa on kypsynyt. Viimeistele korianterilla.

  • Tarjoa riisin tai intialaisten leipien kera.

2 comments:

  1. Andhra Pradeshin puolella on myös tämäntyyppisiä höystöjä. On kätevää, kun ne saa aikaan yhdestä raaka-aineesta (ja vähällä pilkkomisella, minä niin inhoan pilkkomista!), mutta niiden myötä tulee syötyä monipuolisesti erilaisia kasviksia. Ja ainakin lähisuvussa kilpaillaan sillä, kuinka monta ”varieties” erilaisia ruokia on päivittäin lautasella, joten heidän mielestään on parempi valmistaa useampi nopea ruokalaji kuin yksi työläs sabzi.

    Olisi muuten kiva oppia karnatakalaisesta ruoanlaitosta enemmänkin, jos sinulla on jakaa suosikkireseptejä. Miten miehesi suhtautuu eteläintialaisiin ruokalajeihin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anteeksi, kun minulla kestää vastata! Tosiaan nämä eteläiset subzit ovat tosi käteviä ja on hauskaa olla aterialla, jossa on tarjolla useampaa eri lajia. Hauskaa, että maut ovat välillä yksinkertaisia, koska pohjois-intialaiset subzit voivat maistua aika tunkkaisilta, jos niitä syö päivästä toiseen.

      Itse en ole kovasti tutustunut karnatakalaiseen ruoanlaittoon sen enempää, koska mieheni ei pidä paikallisesta ruoasta (paitsi perusdosasta ja idlistä), ja meillä tehdään ruokaa hänen makunsa mukaan. Joskus yksin lasten kanssa ollessani pyydän paikallista kotiapulaistamme tekemään tämäntapaisia subzeja ja joitakin paikallisia juhlaruokia, kuten viime kuussa postaamani elbir. Voin laittaa välillä enemmänkin niitä, jos jotakin mielenkiintoista tulee vastaan :)

      Delete